Kaavoittajalle esteettömyystekopalkinto

Ilari Rasimus vastaanotti torstaina esteettömyyspalkinnon Tuula Petäkoski-Hultilta  (vas.) ja Pirjo Pehulta. Kuva: Erkki Koivisto

Ilari Rasimus vastaanotti torstaina esteettömyyspalkinnon Tuula Petäkoski-Hultilta (vas.) ja Pirjo Pehulta. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kunnan vammaisneuvosto on myöntänyt vuoden 2015 esteettömyystekopalkinnon Lempäälän kaavoituspäällikkö Ilari Rasimukselle kiitokseksi työstä, jonka hän on tehnyt Lempäälän kunnan  esteettömyyden edistämiseksi kaavoituksellisilla ehdotuksilla ja ratkaisuilla.

– Esteettömyyden edistäminen asuin- ja toimintaympäristöjen kaavoitustyössä on haastavaa. mutta hyvällä tahdolla ja hyvän työtiimin kanssa se on mahdollista, neuvosto lausuu perusteluissaan.

Vammaisneuvoston Rasimukselle ojentamassa kunniakirjassa todetaan myös, että kaavoitustyö vaikuttaa kunnan rakenteen kehittymiseen vuosikymmenten ajan, ja tehty työ on  siten erittäin merkityksellistä kuntalaisten arjen ja palveluiden saavutettavuuden näkökulmasta.

Rasimuksen mukaan esteettömyys on tärkeä teema Lempäälän kuntakeskuksen kehittämisessä. Tekemistä hänen mukaansa riittää.

– Esteetön ympäristö on kaikille hyvä ympäristö. Esteettömyyteen pyrkiminen aiheuttaa paljon  työtä, ja on sanottava, että tämän hetken kunta kuvassa on paljon kohteita, jotka eivät esteettömyyden näkökulmasta ole edes siedettävällä tasolla, sanoi Rasimus, jonka mukaan työsarkaa riittää myös asenteiden tasolla. aina ei esteettömyyteen pyrkiminen – palveluiden tasavertainen saavutettavuus kaikille väestönosille – ei ole kaikille  itsestään selvää, sanoi nöyrin mielin palkinnon vastaanottava Rasimus.

Kaavoituksessa Lempäälässä on Suomen ensimmäinen esteettömyyteen velvoittava kaavamerkintä yleiskaavassa. Sen velvoitteita viedään keskustan asemakaavoitukseen ja edelleen rakennustapaohjeisiin.

– Asiassa edetään tulevien rakentajien kanssa siten, että he sitoutuvat esteettömyydessä vähimmäisnormeja parempaan laatuun eikä tulisi epätietoisuudesta johtuvia ongelmia ja pääsisi siten vahingossa syntymään huonompaa ympäristöä kuin mihin on tahtoa kaikilla.

Vuotuisen esteettömyystekopalkinnon yhdessä vammaisneuvoston sihteeri Pirjo Pehun kanssa ojentanut neuvoston puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult muistutti, että vuonna 2013 tehty Esteetön Lempäälä -raportti päivitetään tänä vuonna. Vaikka esteettömyyden edistäminen kuntakeskuksen suunnitelmissa on nyt toteutumassa, muun muassa Sääksjärvellä on yhä runsaasti hissittömiä kolmikerroksisia kerrostaloja.

– Ja edelleen uusitun terveyskeskuksen marmorikuvioisten portaiden etureunan korostus on tekemättä, sanoi Petäkoski-Hult muistuttaen, että maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää rakentamaan esteettömäksi.

– Suomi ratifioi toukokuussa vammaisten oikeudet. Suomi oli ratifioinnissa viimeisiä EU:n jäsenmaita, hän painotti.

Sekä Lempäälän kunnan vammaisneuvosto että seniorineuvosto konsultoivat kuntaa kohderyhmää koskevissa asioissa. Tänä vuonna vammaisneuvosto täyttää 20 ja seniorineuvosto 15 vuotta. Neuvostot järjestävät juhlavuoden kunniaksi yhdessä juhlaseminaarin ensi syksynä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?