3D-laserskannaus muistuttaa lapsuudesta tuttuja pisteestä pisteeseen -tehtäviä.

Kolmiulotteisuus viehättää rakennusalalla

Kalle Tammi, Maiju Lahikainen ja Anna-Riikka Manninen testaamaan 3D-skannausta LEmpäälän lukiolle.

Kalle Tammi, Maiju Lahikainen ja Anna-Riikka Manninen tulivat testaamaan 3D-skannausta Lempäälän lukiolle. Kuva: Ida Nieminen

Pieni sininen skanneri tallentaa huoneen jokaisen nurkan puolessatoista minuutissa. Laitteen peiliin heijastuu näkymätön lasersäde, joka tunnistaa tilaan asetellut valkoiset tähyspallot. Skanneri muodostaa pistepilven, joka lopulta toisintaa huoneen. Kolmiulotteinen jäljennös näyttää maallikon silmin videokuvalta, jossa objektit, esimerkiksi seinät, ovat täynnä säännöllisiä pisteitä.

3D-laserskannaus on rakennustekniikan uusin apuväline. Prodigious on Tamkin ja TTY:n kaksivuotinen koulutushanke, joka keskittyy laserskannauksen saloihin.

Eu-rahoitteisen projektin päätavoite on yrittäjien kouluttaminen ensi syksynä. Yrittäjät pääsevät kokeilemaan laserskannausta Tamkin kampuksella. Hankkeesta saadaan myös opetusmateriaalia.

Prodigious teki mittauksia Lempäälän lukiolla 8. kesäkuuta. Tavoitteena oli selvittää koulurakennuksen korjausvaihtoehtoja. Ainakin esteettömyysratkaisut pitäisi päivittää hankkeen projektipäällikön Kalle Tammen mukaan. Lukiosta saatiin kerättyä yhden päivän aikana niin paljon dataa, että rakennuksesta pystyttiin tekemään 3D-malli.

− Yleinen mielikuva on, että 3D-laserskannaus on kallista ja hankalaa. Todellisuudessa se on hyödyllistä jopa rakennuksen ylläpidossa. 3D-mallista voidaan esimerkiksi tarkistaa, millainen hissi sopii kiinteistöön, Tammi toteaa.

Anna-Riikka Manninen ja Maiju Lahikainen opiskelevat rakennusarkkitehdeiksi Tamkissa. He osallistuvat Prodigiousiin tänä kesänä harjoittelunsa vuoksi. Timo Tanttu puolestaan on rakennustekniikan opintojen loppusuoralla TTY:llä. Hän tutkii sitä, miten 3D-mallinnuksesta saataisiin hyödyttävää tilaajalle.

Laserskanneri näyttää vaatimattomalta apuvälineeltä, mutta se helpottaa nopeutensa vuoksi esimerkiksi rakennusarkkitehtien työtä. Kuva: Ida Nieminen

Laserskanneri näyttää vaatimattomalta apuvälineeltä, mutta se helpottaa nopeutensa vuoksi esimerkiksi rakennusarkkitehtien työtä. Kuva: Ida Nieminen

3D-laserskannaus tai laserkeilaus on vanha keksintö, mutta sitä on pystytty hyödyntämään tehokkaasti rakennustekniikassa vasta vähän aikaa. 3D-malli on hyödyllinen apulainen korjausrakentamisessa, jota suositaan nykyään uudisrakentamisen sijaan.

Tamkin oma skanneri ostettiin 50 000:lla eurolla, mutta yksinkertaisempi malli maksaa Tammen mukaan nykyään 10 000 euroa. Prodigious-projektissa yritetään etsiä yritystä, joka alkaisi vuokrata 3D-skannereita lyhytaikaiseen käyttöön.

Rakennusalalla eletään murrosvaihetta, jossa siirrytään tietomallinnukseen. Se on kokonaisuus, johon rakennuksen tiedot tallentuvat digitaalisesti. Digitalisaatio on pitkällä aikavälillä tehokkaampaa ja edullisempaa kuin muut mittaustavat. Perinteisesti rakennuksista on kerätty tietoja kameralla, rullamitalla, käsilaserilla ja takymetrilla.

Laserskannausta pystytään soveltamaan monipuolisesti. Sitä käytetään rakennustekniikan lisäksi muun muassa aluesuunnittelussa, maanmittauksessa ja metsätaloudessa. Tammi on skannannut esimerkiksi Hämeenkadun julkisivut. Kahden korttelin skannaamiseen meni vain muutama tunti aikaa.

− Kaikki suunnitellaan nykyään kolmiulotteisesti. Tämä on maailmanlaajuinen trendi. Esimerkiksi Englannissa tietomallinnetaan kaikki julkiset rakennushankkeet, Tammi kertoo.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?