Pepper tervehtii asiakkaita kuin ihminen

Ideaparkin aulassa voi törmätä syksyllä ystävälliseen robottiin nimeltään Pepper. Sen kanssa voi esimerkiksi pelata pelejä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Ideapark ovat mukana Eu:n rahoittamassa yhteishankkeessa, joka muun muassa selvittää ihmisten suhtautumista sosiaalisiin robotteihin. Multi-modal mall entertainment robot -hanke kestää neljä vuotta.

Ideaparkissa on kokeiltu aiemminkin tekoälyä opastajana. Pieni Nao-humanoidi kertoi asiakkaille pari vuotta sitten kauppakeskuksen liikkeistä ja tapahtumista. Nao vieraili myös Hämeenlinnan Goodman-ostoskeskuksessa. Ihmiset ottivat robotin enimmäkseen hyvin vastaan.

– Huolta on aiheuttanut se, korvaako robotti oikean työntekijän. Se ei ole ainakaan vielä mahdollista, koska esimerkiksi Nao ja Pepper eivät reagoi riittävän joustavasti ihmisen tekemisiin. Robotit ovat kivoja ja hyödyllisiä, ja niiden ensisijainen tarkoitus on viihdyttää asiakkaita, kertoo VTT:n projektipäällikkö Marketta Niemelä.

Japanissa on jo kokeiltu hotellin työntekijöiden korvaamista humanoideilla. Niemelän mukaan robotteja alkaa näkyä yhä enemmän arjessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihmisen näköiset koneet valloittaisivat tehtaat ja julkiset tilat. Suurin osa robotiikasta on teollisuuden tehostamiseksi kehitettyä automaatiotekniikkaa.

– Kiinnostavaa on, löytyykö sosiaalisille roboteille oma lokeronsa ihmisten elinympäristössä, Niemelä pohtii.

VTT ja Ideapark järjestävät keskiviikkona 15.6. kello 18 alkaen työpajan, jossa kauppakeskuksen asiakkaat voivat  kertoa ajatuksiaan robotista.

Työpajassa tutkitaan, mitä käyttäjät toivovat Pepperiltä ja miten yritykset voisivat hyödyntää sitä. Mukaan mahtuu 12 täysi-ikäistä. Ilmoittautumiset lähetetään osoitteeseen info@ideapark.fi. Osallistujat saavat S-ryhmän 20 euron lahjakortin.

Myöhemmin tehdään käyttäjäkokeiluja, joissa Pepper sijoitetaan Ideaparkiin asiakkaiden arvioitavaksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?