Tarpeeton kiertoon Roskalavalla

Anu Pisto haki matkaansa paistinpannun. Kuva: Katariina Onnela

Anu Pisto haki matkaansa paistinpannun. Kuva: Katariina Onnela

Tavaroiden kierrätys ja kirpputorit ovat siirtyneet enenevissä määrin nettiin ja Facebookiin. Paikkakuntien omia osto-myyntipalstoja on naamakirja kukkurallaan, mutta ainakin yhdelle oli vielä tilausta.

Markus Perko perusti Facebookiin Roskalava Lempäälä -sivun ja sai aikaan ilmiön. Yli 2 500 jäsenen ryhmässä voi antaa itselleen tarpeettomia tavaroita vastikkeetta niitä tarvitseville. Jos taas itsellä on tarvetta tavaralle voi palstalle laittaa vastaanotetaan-ilmoituksen.

Tavara vaihtaa omistajaa nopeammin kuin ehtii sanoa ”kierrätyskeskus”. Toisen romu on toisen aarre ja uuden omistajan ovat saaneet ainakin leikkimökki, monen moiset lasten lelut, vaatteet, askartelu- ja sisustustavarat ja yli jääneet rakennusmateriaalit.

Toimiiko Roskalava yhtä hyvin kuin kehutaan? Toimii se. Itselleni turhat tavarat löysivät uuden omistajan muutamassa minuutissa ja noudot sovittiin onnistuneesti ja puolin sekä toisin joustavasti. Paistinpannu ja Nalle Puh -laukku saivat uudet kodit ja kaappeihin tuli kummasti tilaa. Tämähän on hyvä juttu!

Heräteostoksena hankittu paistinpannu jäi pölyttymään kaappiin, koska se ei soveltunutkaan induktioliedelle. Ensimmäisenä kiinni nappasi lempääläinen Anu Pisto. Aikaa kului kaksi minuuttia ilmoituksen laittamisesta.

Hän oli juuri nakannut menemään vioittuneita paistinpannujaan ja tilaa oli uudelle.  Roskalava-ryhmässä hän käy päivittäin katsastamassa tarjontaa.

– Meillä on tulossa rippijuhlat ja sitä silmällä pitäen tarvitsemme kaikenlaista. Olen saanut esimerkiksi kaksi lisätuolia ja ruusukuvioisen astiaston, jossa oli paljon kakkulautasia.

Anu Pisto on myös itse lahjoittanut tavaraa eteenpäin Roskalavan kautta.

– Annoin Adidaksen laukun, johon kissanpentu oli pissannut. Sen hakenut tyttö kertoi, että hänellä on konsti millä se haju lähtee. Lisäksi olen lahjoittanut vedenkeittimen, leluja, kesäkenkiä ja Aku Ankkoja. Joku oli vailla hevosenkenkiä ja hänen kanssaan on juuri treffit S-marketin parkkipaikalla, hän listaa.

Anu Pisto on ollut Roskalava-ryhmän jäsen alusta asti. Kierrätystä hän harrastaa myös tavallisten kirpputorien ja Facebook-kirpputorien avulla.

Nalle Puh -laukun uusi omistaja taas löytyi melkein naapurista. Vesilahtelaisen Laitisen Oskarin kelpaa nyt lähteä reissaamaan, kun äiti Satu Laitinen bongasi Roskalavalta hänelle perässä vedettävän matkalaukun.

Oskari Laitinen koeajoi matkalaukkunsa ja hyvin toimi. Kuva: Katariina Onnela

Oskari Laitinen koeajoi matkalaukkunsa ja hyvin toimi. Kuva: Katariina Onnela

Laitisen perhe kierrättää pääosin juuri Facebook-palstojen kautta. Satu Laitinen kertoo, että aiemmin hän myi tavaraa Huuto.netissä, mutta siellä on kaupankäynti hiipunut. Kirppareilla hän ei käy, vaan myynti, osto ja lahjoittaminen tapahtuvat nimenomaan Facebookissa.

Hän on löytänyt Roskalava-ryhmän kautta ainakin vaatteita lapsille, pelejä ja jääkiekkopeliin varaosia. Itse hän on lahjoittanut uusiin koteihin ainakin vaatteita, kenkiä, pinnasängyn, tomaatintaimia, kirjoja ja astioita.

– Kaikki on aina sujunut vimpan päälle. Parhaimmillaan on matkalla Tampereelle ollut neljät treffit, Satu Laitinen kertoo.

Kaikki tarjolle laitettu tuntuu löytävän uuden omistajan ja osa vielä hyvinkin ripeästi.

– Roskalava on kyllä niin hyvä keksintö kuin vain voi olla. Ei tarvitse käyttökelpoista tavaraa laittaa roskiin.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?