Kela tutki eroja ja yksinhuoltajia

kela, lapset, lapsiperhe, tutkimus, kirja, avioero, avoero, yksinhuoltaja, Ida Nieminen

Kelan tutkimuksista koostettu kirja tarkastelee lapsiperheiden elämää Suomessa. Kuva: Ida Nieminen

Kelan tutkimus julkaisi torstaina 16. kesäkuuta kirjan, joka käsittelee lapsiperheiden hyvinvointia 2000-luvun Suomessa. Laulu 573 566 lapsiperheestä -teoksen tutkimukset selvittivät esimerkiksi avo- ja avioeroihin vaikuttavia tekijöitä. Tutkimus tarkasteli myös asennoitumista yksinhuoltajaperheisiin.

Eropäätökseen vaikuttavat asuinpaikka, tulot, lapsiluku, ikä ja työnjako perheessä. Riskejä ovat esimerkiksi kaupungissa asuminen, köyhyys ja nuori ikä. Koulutus ei vaikuta avo- ja avioeroihin.

Avoliitosta erotaan herkemmin kuin avioliitosta, mutta lapset auttavat avopareja pysymään yhdessä. Avoäideistä eroaa joka viides ja avioädeistä joka kolmas. Avoparien eroriski kasvaa, kun heille syntyy lisää lapsia.

Joka viides lapsiperhe on yksinhuoltajaperhe. Suhtautuminen yksinhuoltajiin vaihtelee koulutuksen, siviilisäädyn ja omien kokemuksien perusteella. Yksinhuoltajan ja hänen lastensa hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että muut ihmiset hyväksyvät yksinhuoltajuuden.

Yhä useampi uskoo, että toinen vanhemmista voi selvitä yksin lasten kasvattamisesta. Naiset, lesket, eronneet ja yksinasujat asennoituvat eroperheisiin myönteisesti. Parisuhteessa elävät ja iäkkäät epäilevät kasvatuksen onnistumista yksinhuoltajaperheissä.

Elatustuki muodostaa 10 prosenttia yksinhuoltajien tuloista. Lapsilisän kanssa luku nousee 20 prosenttiin. Puolet yksinhuoltajaäideistä saa Kelalta elatusapua, koska etävanhempi on jättänyt tuet maksamatta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?