Sotea maksua vastaan

Yksityiset, valtakunnalliset yhtiöt valtaavat sote-markkinoista 50–80 prosenttia kaupungeissa. Pienten kuntien palvelut loppuvat ensi vuosikymmen aikana.
Näin arvioi soten vaikutuksia sote-asiantuntija, keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen Iltalehdessä.

Korhosen mukaan sote on historian suurin kuntauudistus ja myös suurin palveluja keskittävä ratkaisu. Uudistus lopettaa kaikki pienet kunnat vuosikymmenessä, hän arvioi.

Sote-alan henkilöstöstä jopa 30–40 prosenttia menettää viiden ensimmäisen vuoden aikana työpaikkansa tai joutuu vaihtamaan työpaikkaa tehostamisen vuoksi. Maaseudulta työntekijät joutuvat siirtymään kasvukeskuksiin.

Monien kuntien Korhonen ennakoi ajautuvan vaikeuksiin tyhjiksi jäävien sote-kiinteistöjen takuiden ja lainojen vuoksi.

Iltalehden artikkelissa Korhonen arvioi myös, että Suomeen syntyy vakuutusyhtiöiden ja pääomasijoittajien omistama uusi järjestelmä, joka tuottaa parhaimmat ja laadukkaimmat palvelut niille, joilla on vakuutus. Valtio maksaa uuden palvelutuotantotavan pääkustannukset.

Nyt suunnittelussa oleva malli ei hänen mukaansa tuota säästöjä. Alussa menot päinvastoin nousevat ja kansalaisten  omavastuu kustannuksista kasvaa merkittävästi, koska veroja ei voida nostaa kustannusten nousua vastaavasti.

Jarmo Korhosen selkokieliset arviot kuulostavat karuilta, mutta valitettavasti paljon  realistisemmilta kuin sote-vastaavan ministerin Juha Rehulan epämääräinen maalailu tasa-arvosta ja valinnanvapaudesta.

Rehellistä olisi todeta, että alueiden tasa-arvoa ei koskaan ole ollut eikä sitä tule. Tosiasiassa sote-uudistus vain vauhdittaa kehitystä, joka keskittää palvelut entistä enemmän menestyville kaupunkiseuduille, missä maksavalla asiakkaalla on jo ennestään ollut valinnanvapaus.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?