Bilebändi The Patents suuntaa juhannuskeikalle Lappiin

The Patents 10 vuotisjuhlissa: Jyrki (vas.), Seppo, Jussi, Tomi, Erkki, Jukka ja Henri Patentti.

The Patents 10 vuotisjuhlissa: Jyrki (vas.), Seppo, Jussi, Tomi, Erkki, Jukka ja Henri Patentti.

Tanssiorkesteri Patentin Veljet, eli nykyään The Patents, on yleensä keikkaillut lähinnä ympäristökuntien alueella. Tänä juhannuksena vesilahtelais-lempääläläinen yhtye tekee kuitenkin poikkeuksen: se esiintyy Ylitornion Mellajärvellä karavaanarialueen juhannusjuhlissa.
– Näiden juhannusjuhlien järjestäjä oli ollut meidän keikallamme Kuokkalankosken Markkinoilla ja innostunut hyvästä meiningistä. Sitten hän tuli vielä yhdelle synttärikeikallemme ja istui koko illan takahuoneessa juttelemassa. Siitä seurasi kutsu juhannuskeikalle Lappiin, naurahtaa Seppo Patentti, eli vesilahtelainen Seppo Elomaa.

Kesällä 2015 bändi vietti suuria 10-vuotisjuhlia Vesilahden Nuorisoseurantalolla. Alkuperäisistä viidestä perustajajäsenestä vielä neljä on mukana.
Vuosien myötä bändin jäsenille on muotoutunut omat roolinsa kokoonpanossa. Elomaa suunnittelee yleensä ohjelmiston ja toimii vetäjänä, Erkki Patentti, eli Erkki Huotari tekee soittajille ”laput”, eli soinnutukset ja laulujen sanat.
– Koska haluamme korostaa sitä, että olemme soittajina ikään kuin yhtä perhettä, niin esittelen kaikki soittajat aina sukunimellä Patentti, avaa Seppo Elomaa nimien taustoja.
Sen jälkeen, kun Erkki Huotari otti vastuulleen sovitusten teon, on bändin sointi parantunut huomattavasti. Aikaisemmin esimerkiksi kappaleiden soinnut voitiin ottaa suoraan vaikkapa laulukirjoista, joista löytyivät kappaleiden sanat.
– Kirjojen soinnutukset voivat kuitenkin olla enemmän ”nuotiosointuja”, eli hieman helpompia versioita. Lisäksi niissä saattaa olla virheitäkin, Huotari kertoo.
Nykyään hän käy läpi kaikkien kappaleiden soinnutukset ja tekee niistä ehdotukset muille soittajille.

Bändi sai alkunsa Kiinasta, Jinanin kaupungista.
– Olimme olleet työkavereideni kanssa illalla laulamassa karaokea. Olimme jo lähdössä pois, kun hississä törmäsimme basisti Jussi Soilusen, eli nykyisen Jussi Patentin, kanssa. Hän houkutteli meidät takaisin ravintolaan, jossa alkoi sitten karaokemaaottelu Suomi-Kiina, jonka Jussin mielestä selvästi voitimme. Matkan jälkeen Jussi soitti ja pyysi minua tuuraamaan häntä basistiksi heidän bändiinsä, Elomaa kertoo.
Jussi Soilusen bändi oli varsinaisesti Erkki Huotarin työpaikan nimetön orkesteri. Elomaa tuurasi eräällä syntymäpäiväkeikalla Jussi Soilusta. Bändillä ei ollut silloin laulusolistia, joten Elomaa lupasi basson soiton lisäksi laulaa ja soitti myös kitaraa. Siitä alkoi yhteinen taival.

Bändin ensimmäinen keikka oli Pirkkalan golfglubilla. Silloin yhtye esiintyi nimellä Rytmimunat. Golfkerholla esiinnyttiin hienosti valkoisissa paidoissa ja mustissa kravateissa.
Keikan jälkeen jäsenet alkoivat miettiä uutta nimeä.
– Meillä oli monella tekninen tausta, joten siitä tuli mieleen sana patentti. Meistä tuli Patentin veljet, ja nykyään olemme vain lyhyesti The Patents, kertoo Seppo Elomaa.

Patentin veljien aloittaessa soittajia oli viisi: laulaja, kaksi kitaristia, basisti ja rumpali. Vuonna 2010 bändin kosketinsoittajaksi tuli nykyään myös Harhatuli-orkesterin rumpali Henri ”Henttu” Ruostila, Henri Patentti. Samaan aikaan yhtyeeseen liittyi saksofonistiksi Jukka Patentti, eli Jukka Lihavainen.
Viime syksynä kosketinsoittajaksi tuli Minna Patentti, eli Minna Lihavainen. Sen seurauksena Henri Patentti pääsi rumpuihin. Komppikitarassa jatkoi perustajajäsen Jyrki Patentti, eli Jyrki Kärk. Varsinaisena laulusolistina toimii edelleen Seppo Patentti, mutta muutkin laulavat vähintään taustoja. Alkujaan rummuissa oli Tomi Patentti, Tomi Lindgren.
Kaikki orkesterin jäsenet ovat harrastajamuusikoita. Taidoiltaan he ovat kovia ammattilaisia. Bändissä ovat olleet tuuraajina myös Sepon musikaalisesti lahjakkaat pojat. Jimi  on soittanut rumpuja ja koskettimia. Joni  on näpytellyt soolokitaraa ja bassoa.
– Bändissä on ollut kerran tuuraamassa kitaristina myös muuan Kari Pusa, naurahtaa Elomaa.
The Patentsien musiikillinen linja on soittaa tanssittavaa musiikkia. Tärkeintä on, että niin yleisöllä kuin soittajilla on mukavaa. Bändiltä löytyy kuitenkin tarvittaessa myös pari settiä pelkkää Manserockia.
– Bändin taival jatkuu sellaisella periaatteella, että soitamme, jos yleisö haluaa kuunnella meitä. Soitamme niin kauan, kun  itse ehdimme ja jaksamme ja nautimme soittamisesta. Haluan toivottaa kaikki tervetulleiksi tanssimaan ja kuuntelemaan meitä vuoden vauhdikkaimmalle ja parhaalle keikallemme Kuokkalankosken markkinoille Markkinatansseihin, toteaa Elomaa.

Teksti: Jorma Lehtinen
Kuva: Tom Lahti/Fotom

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?