Lempäälässä luovutetaan verta monta kertaa vuodessa.

Kädenojennus voi pelastaa kolme ihmistä

Lempäälän seurakuntatalo täyttyi auttamisenhaluisista ihmisistä, kun SPR veripalvelu jalkautui k. Verenluovutustilaisuus järjestettiin 22. kesäkuuta.

Ensin ilmoittaudutaan hoitajalle, joka tarkistaa henkilöllisyyden ja yhteystiedot. Seuraavaksi asiakas täyttää terveyskyselyn, jolla kartoitetaan mahdollisuus luovuttamiseen.

Hoitaja kutsuu jokaisen asiakkaan keskustelemaan terveydentilastaan henkilökohtaisesti. Samalla testataan hemoglobiini. Sen pitää olla naisilla vähintään 125 ja miehillä 135, jotta pääsee ojentamaan auttavan kätensä. Näytteistä tarkistetaan myöhemmin myös veriryhmä ja veren välityksellä tarttuvat virukset, kuten hiv.

Väliaikaisia luovutusesteitä ovat esimerkiksi flunssa, matkailu Euroopan ulkopuolella ja uusi seksikumppani.

Ennen jokaista kertaa kannattaa testata netissä, sopiiko luovuttajaksi.Veripalvelun maksuttomasta palvelunumerosta saa henkilökohtaista palvelua, jos epäilee luovutuskelpoisuuttaan.

Päivi Kyrölä ottaa verenluovutuksen rauhallisesti, koska hän työskentelee terveydenhoitoalalla. Kuva: Ida Nieminen

Päivi Kyrölä ottaa verenluovutuksen rauhallisesti, koska hän työskentelee terveydenhoitoalalla. Kuva: Ida Nieminen

Jos luovutusesteitä ei ilmene, asiakasta kehotetaan juomaan vettä tai mehua. Sen jälkeen hän pääsee makaamaan luovutuspedile.

Hoitaja puhdistaa kyynärtaipeen ja kiristää puristussiteen käsivarteen. Hän kertoo koko ajan, mitä tekee. Asiakas saa kämmenen sisään siderullan, jota pitää pumpata verentulon helpottamiseksi.

Neula näyttää suurelta, mutta sen pisto kirpaisee vain hieman. Neulan päästä lähtee ohut läpinäkyvä letku, joka päättyy kirkkaaseen veripussiin. Veri alkaa virrata melkein heti.

Pussin täyttymistä pystyy seuraamaan pedin vieressä olevasta mittarista.

Hoitaja kehottaa hengittämään rauhallisesti, jottei tulisi huono olo. Verenluovutuksen saa kuitenkin keskeyttää missä vaiheessa tahansa.

Kun pussi on täynnä elämän eliksiiriä, hoitaja sulkee letkun ja kierittää kyynärtaipeeseen siteen.

Luovuttaminen kestää viidestä kymmeneen minuuttia, mutta ensikertalaisen täytyy huilata makuullaan hieman pidempään.

 

Alle viisi prosenttia luovutusikäisistä on kokeillut veren luovuttamista. Naiset luovuttavat verta ahkerammin kuin miehet.

Lempääläläinen Päivi Kyrölä ottaa rennosti punaisella laverilla, joka on tullut hänelle tutuksi 29:n luovutuskerran myötä.

– Minun vereni on vahvaa. Haluan, että muutkin hyötyvät siitä. Verenluovutuksen jälkeen tulee aina kevyt olo, Kyrölä sanoo.

Kahviossa istuu Seija Jokimies, joka on luovuttanut verta 40 vuoden ajan.

– Auttaminen on tärkeää. Koskaan ei tiedä, milloin tarvitsee itse verta, hän toteaa.

Yksi luovuttaja antaa kerrallaan noin puoli litraa verta. Veripussit matkaavat Lempäälästä Helsinkiin. Siellä verestä erotellaan punasolut, verihiutaleet ja veriplasma. Niiden säilyvyysajat vaihtelevat viidestä päivästä jopa pariin vuoteen.

Verihiutaleita annetaan esimerkiksi leukemiapotilaille. Punasolut auttavat esimerkiksi leikkauspotilaita ja keskosvauvoja. Plasma voi pelastaa vaikeasta verenvuodosta kärsivän.

Luovutussäännöt muuttuvat välillä. Siksi monet luulevat, etteivät saa luovuttaa verta. Esimerkiksi korkea verenpaine ja suuteitse otettava diabeteslääkitys eivät enää välttämättä estä luovuttamista.

– Verta ei voi korvata millään keinotekoisella aineella. Silloin on aina tosi kyseessä, jos ihminen tarvitsee lisäverta. Jokainen luovuttaja voi siis olla hengenpelastaja, kertoo veripalvelun vastaava hoitaja Anna Pohls.

Verenluovutus

Verta voivat luovuttaa 18–70-vuotiaat. Uusi luovuttaja saa olla korkeintaan 59-vuotias.

Luovuttajan pitää tuntea olonsa hyväksi ja painaa vähintää 50 kiloa.

Naisilla luovutusvälin täytyy olla vähintään 91 vuorokautta ja miehillä vähintään 61 vuorokautta.

Verta voi luovuttaa verenluovutustilaisuudessa tai veripalvelutoimistossa. Lempäälässä järjestetään seuraava tilaisuus 1.7. Ideaparkissa.

Suomessa tarvitaan päivittäin lähes 1 000:n verenluovuttajan apua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?