”Kunne kuvat kulkenevat, sinne kirkko tehtänehen”

Tuula Petäkoski-Hult tuntee kansantarun Birgitan kirkon synnystä paremmin kuin moni muu lempääläläinen. Kuva: Ida Nieminen

Tuula Petäkoski-Hult tuntee kansantarun Birgitan kirkon synnystä paremmin kuin moni muu lempääläläinen. Kuva: Ida Nieminen

Lieskat roihuavat mahtipontisina järven takana. Birgitta-piika herää tulen loimuun Lempoisten kylän Tarikan talossa. Hän juoksee hädissään palavalle Hollon kirkolle Vesilahteen, ja pelastaa liekkien seasta pyhimysten kuvat.

Kirkosta jää jäljellä vain tuhkat. Sen tilalle päätetään rakentaa kirkot sekä Lempäälään että Vesilahteen.

Palosta pelastuneet pyhimyskuvat saavat etsiä paikat pyhille rakennuksille. Pietari ja Paavali asetetaan toiselle lautalle ja Birgitta ja Magdaleena saavat toisen lautan.

Vesilahden kirkon paikka löytyy helposti. Birgitta ja Magdaleena puolestaan ajautuvat Maskun kallioille, mikä ei miellytä lempääläläisiä. Toisella yrityksella lautta päätyy Telkäntaipaleeseen, jossa Lempäälän kirkko on sijainnut siitä saakka.

Kivikirkko on rakennettu 1500-luvulla, mitä ennen paikalla on ollut todennäköisesti puinen kirkko.

Voit katsoa Digilästä videon, jossa Lempäälän kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult lausuu ja laulaa lempääläläisen kansantarun Birgitan kirkon synnystä.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.