Kouluhallitus oli hyllyttänyt kotiseutuoppikirjan

Uutta lukemista vuodelta 1959. Kuva: Erkki Koivisto

Kouluhallitus oli hyllyttänyt Lempäälän kansakouluille takoitetun kotiseutuoppikirjan. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kunnan entinen, nyt eläkkeellä oleva arkistonhoitaja Lea Jokela oli lukenut L-VS:sta jutun Lempäälän vuoden kotiseutuoppikirjasta vuodelta 1959 ja kertoo syyn, miksi kyseinen opus koskaan päätynyt kansakoululaisten hyppysiin:

– Sain Arajärven Lempäälän kotiseutuoppikirja -varaston ”perinnöksi” edeltäjältäni kunnan arkistonhoitajalta Aune Harjulta vuonna 1972. Aune kertoi, että kunnanhallitus oli määrännyt joitakin vuosia aikaisemmin koko varaston hävitettäväksi perustuen Kouluhallituksen päätökseen, että kirja ei ollut kyllin tasokas oppikirjaksi Lempäälän kouluihin.

– Aune ei kuitenkaan poltattanut varastoa, vaan säilytti sen ja niin säilytin minäkin. Viimeisinä työvuosinani aloin sitä jakaa, mutta menekkiä ei kovasti ollut.

– Tarina on näköjään jo kunnassa unohtunut, vaikka olen siitä monelle kertonut. Olen tyytyväinen, että kirja on vihdoin löytänyt lukijansa. Arvostan kirjaa niin kuin Aunekin arvosti. Emme pystyneet varastoa hävittämään.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>