Aikamatkailua Vesilahdessa

Oho. Messun jälkeen Vesilahden seurakunnan ensimmäinen luterilainen kirkkoherra Juho Laurinpoika Torsth (k. 1566) oli tavattavissa Vesilahdessa. Kuva: Tuula Hyyrö

Oho. Messun jälkeen Vesilahden seurakunnan ensimmäinen luterilainen kirkkoherra Juho Laurinpoika Torsth (k. 1566) oli tavattavissa Vesilahdessa. Kuva: Tuula Hyyrö

Vesilahden seurakunta järjesti sunnuntaina 3. heinäkuuta yhdessä Vesilahden kunnan kanssa kesätapahtumana ”aikamatkan” Vesilahden seurakunnan historiaan. Onhan nyt Vesilahden seurakunnan 670-synttärijuhlavuosi.

Tapahtuma oli samalla kesäasukkaiden ja kesäihmisten kirkkopyhä. Messussa oli kaikuja menneiltä vuosisadoilta, jopa keskiajalta asti latinankielisine osioineen. Messun jälkeen Vesilahden seurakunnan ensimmäinen luterilainen kirkkoherra Juho Laurinpoika Torsth (k. 1566; kirkkoherrana alkaen v. 1554 kuolemaansa asti) oli tavattavissa kirkossa ja kirkonmäellä ja johdatteli väkeä kirkon ja Vesilahden seurakunnan mielenkiintoiseen historiaan.

Matka jatkui  Arvelan bussilla rouva Sirkka-Liisa Paloheimon (= Päivi Hjelt, Vesilahden srk.) järjestämille kahvikutsuille Vesilahden pappilaan. Samalla tutustuttiin pappilan historiaan ja kirjailija Oiva Paloheimon runouteen sekä värikkääseen elämään Vesilahdessa. Matka jatkui Rautialan kautta Narvan kyläkirkkoon, jossa tervetulleeksi väen toivotti ruustinna Olga Herva (= Tuula Tuominen). Oppaana historiallisella reissulla toimi taidokkaasti Saga Andersintytär (= Satu Karvinen, Vesilahden kunta).

Mukana oli innokas joukko kesäihmisiä läheltä ja vähän kauempaakin.

 

kirkkoherra Juho Laurinpoika Torsth (= Harri Henttinen)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?