Kalapassin verkkomyynti laajenee

Kalastonhoitomaksu kattaa koko Suomen

Herralankoskella vaapulla kirjolohia narraava Raine Koskela Sääksjärveltä on tyytyväinen siitä, että 65 vuotta täyttäneillä on maksuton yleiskalastusoikeus. Kuokkalankoskeen hän on erikseen hankkinut luvan. Kuva: Erkki Koivisto

Herralankoskella vaapulla kirjolohia narraava Raine Koskela Sääksjärveltä on tyytyväinen siitä, että 65 vuotta täyttäneillä on maksuton yleiskalastusoikeus. Kuokkalankoskeen hän on erikseen hankkinut luvan. Kuva: Erkki Koivisto

Kesälomalaisen on nyt aiempaa helpompi tarttua vapaan ja lähteä luvan kanssa kalaan. Enää ei tarvitse valtion kalastuksenhoitomaksun lisäksi lunastaa läänikohtaista viehelupaa. Ne ovat historiaa.

Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa yhdellä vavalla. Nykyinen kalastonhoitomaksu kattaa Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko Suomen.

– Pois lukien kieltoalueet, täsmentää Pirkanmaan kalatalouskeskus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Vuorinen.

Luvan voi entiseen tapaan ostaa joko koko vuodeksi tai viikoksi sekä nyttemmin myös vaikka vain yhdeksi päiväksi.

Luvan voi maksaa monella eri tavalla: verkossa Eräluvat.fi, Metsähallituksen luontokeskuksissa, R-kioskeissa tai soittamalla arkisin virastoaikaan numeroon 020 692 424. Vuosimaksun  suuruus on 39 euroa, seitsemän vuorokauden 12 tai yhden vuorokauden hinta viisi euroa.

Lupajärjestelmä on yksinkertaistunut aikaisemmasta käytännöstä. Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa yhdellä vavalla koko maassa paisti Ahvenanmaalla.

Lupajärjestelmä on yksinkertaistunut aikaisemmasta käytännöstä. Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa yhdellä vavalla koko maassa paitsi Ahvenanmaalla.

Onkimiseen ja pilkkimiseen sekä silakanlitkaukseen ei lupaa tarvita. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse myöskään suorittaa alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet viehekalastajat.

Sen sijaan jos kalastaa useammalla kuin yhdellä vavalla, ravustaa tai kalastaa pyydyksin, tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa – iästä riippumatta.

Mistä sitten tietää, kuka on vuokramökin lähivesien omistaja? Pirkanmaalla vesialueen omistajien ja kalastusalueiden luvat on saatavissa Kalapassista (www.kalapassi.fi).

– Kalapassi on Pirkanmaan kalatalouskeskuksen kehittämä keskitetty luvanmyyntijärjestelmä. Kalatalouskeskus myy Kalapassin kautta kalastusalueiden, osakaskuntien, kuntien ja muiden yhteisöjen lupia netin kautta ja käteismyyntipisteiden kautta, Vuorinen sanoo.

– Verkkokauppa on helpotus niin kalastajalle kuin lupa-alueelle.  Verkkokauppa helpottaa lupa-alueen luvanmyyntiä ja parantaa merkittävästi luvan lunastajien ostomahdollisuuksia kellonajasta riippumattomaksi.

Muun Suomen vesialueiden kalatalouskeskukselle ilmoitettuja luvanmyyntipisteitä löytyy osoitteesta www.kalatalo.fi. Kalastusrajoitukset on keskitetty osoitteeseen www.kalastusrajoitus.fi.

Pekka Vuorinen korostaa, että on ensiarvoisen tärkeää suorittaa kalastonhoitomaksu. Varat käytetään muun muassa kalaistutuksiin ja kalavesien kunnostukseen. Hän pitää tärkeänä, lupajärjestelmä on aiempaa yksinkertaisempi. Kalastus on oiva harrastus, jonka ei soisi siirtyvän historian hämäriin.

– Syökää kalaa. Se on terveellistä, Vuorinen kehottaa.

Kuhan alamitta on noussut 42 senttiin. Lupamääräyksiin on myös tullut rajoitus, jonka mukaan täplärapua ei saa enää istuttaa vesistöihin.

Luonnonvesissä ravun ja täpläravun ravustusaika alkaa torstaina 21. heinäkuuta kello 12 alkaen. Ravustuskausi kestää lokakuun loppuun. Ravulla ja täpläravulla ei ole lakisääteistä alamittaa. Yleisesti kuitenkin suositetaan, ettei alle 10 sentin mittaisia rapuja pyydettäisi ruokaravuksi. Kauppiaat ja ravintoloitsijat eivät mielellään ota alle 10 sentin mittaisia rapuja.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.