Kesäteatterityö on kuin luokkaretki

Timo Allinniemi viettää kesänsä Pyynikin mahtavissa maisemissa näytellen ja laulaen. Kuva: Katariina Onnela

Timo Allinniemi viettää kesänsä Pyynikin mahtavissa maisemissa näytellen ja laulaen. Kuva: Katariina Onnela

Pyynikillä musisoidaan myös näytösten välissä. Timo Allinniemen kesätyö on unelmien täyttymys.

Pyynikin kesäteatterilla liekehtivät tänä kesänä Taivaan tulet. Pyörivän katsomon edestä löytyy myös lempääläisedustusta, kun juoppona Nilkki Muukkosena lavalla heiluu ja laulaa Timo Allinniemi.

– Pyynikin ryhmä on aivan mahtava. Täällä näytteleminen on kuin olisi luokkaretkellä, Timo Allinniemi hehkuttaa.

Taivaan tulet perustuu samannimiseen tv-sarjaan, jossa konstaapeli Rauni Väänänen palaa kotikonnuilleen Kemijärvelle. Käsittelyssä on isän ja tyttären suhde, joka on mutkikas muun muassa laittoman itäviinan myymisen ja äidin kuolemaan liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

– Minusta teatteriversio on tv-versiota hieman hyväntuulisempi. Taivaan tulet ei ole mikään röhönaurettava näytelmä vaan siinä on monia tasoja. Kielenkäyttö on kyllä sellaista, että kotona harjoitellessa molempien poikieni korvat punoittivat. Vaikka näytelmässä on rajuja juttuja, ilkeitä hahmoja ja alatyylin kieltä on se kuitenkin pohjimmiltaan hyvän mielen näytös, pohtii Timo Allinniemi.

Kahden tunnin aikana Pyynikillä nähdään 54 kohtausta. Elokuvamainen toteutus takaa, että koko ajan tapahtuu.

– Pyörivässä katsomossa istuminen on vähän kuin istuisi Särkänniemessä, Timo Allinniemi naurahtaa.

Pyynikille mies päätyi Uusi päivä -sarjassa hänen kanssaan näytelleiden kollegoiden suosituksesta.

– Olen on-off -näyttelijä ja näyttelen oman päivätyöni ohella. Uusi päivä -sarjassa näyttelen matematiikan opettajaa ja olen saanut olla siinä mukana alusta asti.

Uuden päivän lisäksi Timo Allinniemi on nähty myös Tampereen Työväen Teatterilla Pitkäjärveläisissä ja Mustalaisruhtinaassa.

– Silti elämäni vaikein rooli oli näytellä kuusi vuotta avaruusinsinööriä, hän nauraa.

– Pohjatyö siihen oli yhtä huonoa kuin juopon näyttelemiseen, Timo Allinniemi jatkaa.

Muutaman ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen Timo Allinniemi kouluttautui opettajaksi ja opettaa nyt Tampereen teknillisellä yliopistolla. Työ mahdollistaa osa-aikaisen näyttelijäntyön ja musiikkihommat.

– 15 vuotta olen tehnyt musakeikkaa. Muun muassa Puhtaat paperit -yhtyeeni kanssa olemme kiertäneet kausiluonteisesti. Minut valittiin vuonna 1998 iskelmäprinssiksi. Nautin keikkailun sosiaalisuudesta, yhdessäolosta ja juttujen kertomisesta.

Kahden näytöksen päivinä näyttelijät istahtavat Pyynikin kiville rantamaisemiin ja soittelevat yhdessä akustisilla kitaroilla. Esityksessä Timo Allinniemen laulu päättää näytöksen.

Syksyllä hän palaa jälleen opettajan töihin, mutta siitä mikä hänestä tulee isona ei vielä ole tietoa. Roolia Pyynikin kesäteatterissa hän ei pidä ponnahduslautana vaan hän kuvaa olevansa nyt perillä.

– Saan laulaa kaikille näille 45 000 ihmiselle. Ei tästä tarvitse päästä mihinkään, tämä on jo ihan mahtavaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?