Lämmin sää on lisännyt sinilevähavaintoja

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 30 runsaasti sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä ja Pyhäjärven Kranstolpan uimarannalla Pirkkalassa. Vähän sinilevää havaittiin yhdeksällä seurantapaikalla: Pyhäjärvessä neljällä kohteella, Vesilahden kirkonkylässä, Lempäälässä Lempoisten uimalassa ja Mäyriänrannassa sekä Nokialla Maatialanlahdessa. Vähän sinilevää havaittiin myös Hämeenkyrön Järvenkylänjärvessä, Pälkäneellä Kukkian Luopioisten uimarannassa ja Mallasveden Pakanrannassa sekä Sastamalassa Liekovedessä ja Houhajärvessä. Verrattuna vuosien 1998–2015 viikon 30 keskiarvoon on leviä hieman tavanomaista enemmän.

Vedessä esiintyy nyt jonkin verran ruosteenruskeita lauttoja. Kyse on kuusen suopursuruosteen itiölautoista. Ilmiö on ihmiselle vaaraton. Lämpimät ja sateiset jaksot sekä suuri ilmankosteus edesauttavat kuusen suopursuruostesienen itiöiden kypsymistä. Sateet ja niiden aiheuttamat valunnat voivat kuljettaa pinnalla kelluvat itiöt varsin etäällekin lähtöpaikalta. Suopursuruostesienen lautat voivat olla satojen metrien pituisia.

Ruostesienen itiöt eivät ole myrkyllisiä ihmisille tai eläimille, mutta erityisen runsaat esiintymät saattavat aiheuttaa lieviä oireita herkkäihoisille. Mikäli itiöt alkavat kuivaessaan hajoamaan rantaan, voi massasta koitua pieniä hajuhaittoja.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?