Pohjolaa idästä länteen soittajalasten vapaailtana

Aasi, jota sai sukia, biisoneita, kirjavia kukkoja, mustia joutsenia. Kuudella grönlantilaislapsella ja kahden pietarilaisteinillä oli ihmeteltävää Jari Viitasen yksityisessä eläintarhassa Riitiälässä. Mukana oli myös vanhempia sekä väkeä Lempäälän Pohjola-Nordenista. Tämä yhdistys järjesti vaihteluillan Uotin kylpylässä asustaville Lempäälä soi -musiikkikurssien grönlantilaisille ja pietarilaisille ahertajille.

Grönlantilaislapset vetivät iloisen polkan ja kutsuivat mukaan kavereita, jotka puolestaan olivat vetäneet yhteisen piirileikin. Lempäälän Helkojen aktiiviäiti Suvi Aho oli huolehtinut ohjauksesta ja fereseistä. Tytär Oona ja serkkutyttö soittivat taidokkaasti kanteleita. Kuva: Riitta Mäkinen

Grönlantilaislapset vetivät iloisen polkan ja kutsuivat mukaan kavereita, jotka puolestaan
olivat vetäneet yhteisen piirileikin. Lempäälän Helkojen aktiiviäiti Suvi Aho oli huolehtinut
ohjauksesta ja fereseistä. Tytär Oona ja serkkutyttö soittivat taidokkaasti kanteleita. Kuva: Riitta Mäkinen

Pohjola-Nordenin tarkoitus tukea ruohonjuuritason yhteistyötä toteutui täydellisesti retken toisessa osassa Mattilan koululla, kun suomalaiseen hansvilivili-piirileikkiin ja grönlantilaiseen lasten polkkaan yhtyivät vieraat Pohjolan läntisimmältä ja itäisimmältä laidalta. Pietarihan on melkein pohjoismaa laajan Venäjän näkökulmasta.

Nina Kreutzmann-Jørgensen, yksi pienten grönlantilaisoppilaiden äideistä on kotimaassaan tunnettu laulaja ja kajautti pehmeällä grönlannin kielellä hittinsä ympäristön kunnioituksesta. Mattilan koulu ja vehmas piha oli omiaan leppoisan tutustumisen ja kylä puolestaan pystyi järjestämään kanteleensoittajia fereseissään, piirileikin ja jopa taiturillisen sahansoittajan Reijo Jyrkisen, jota bulgarialainen ystävä säesti huuliharpulla. Vieraat saivat kosketuksen paitsi toisiinsa, myös lempääläisiin.

– Hyvä ehdotus tuli Kirsti Uotilta Lempäälän 150-vuotisjuhlavuotta valmistelevassa yhdistysillassa, kiitteli Lempäälän Pohjola-Nordenin puheenjohtaja Riitta Mäkinen.

Idearikas hallitus pani pystyyn suunnitelman ja Pohjola-Norden liitto tuki järjestelyjä ja tarjoiluja projektiavustuksella.

Neljätoistavuotiaat lahjakkuudet, pianisti Elizaveta Marchenko (vas.) ja viulisti Elizaveta Glazunova harjoittelevat ahkerasti vuoden ympäri. Pari viikkoa Lempäälässä suovat suurkaupunkia leppoisamman ympäristön kesäopiskelulle. Molemmat taidokkaat tytöt myös konsertoivat Lempäälässä. Esiintymisten jälkeen oli tilaisuus vähän rentoutua. Kuva: Riitta Mäkinen

Neljätoistavuotiaat lahjakkuudet, pianisti Elizaveta Marchenko (vas.) ja viulisti Elizaveta
Glazunova harjoittelevat ahkerasti vuoden ympäri. Pari viikkoa Lempäälässä suovat
suurkaupunkia leppoisamman ympäristön kesäopiskelulle. Molemmat taidokkaat tytöt
myös konsertoivat Lempäälässä. Esiintymisten jälkeen oli tilaisuus vähän rentoutua. Kuva: Riitta Mäkinen

– Seuraava tapahtumamme on suunnattu alkaville kuudesluokkalaisille, joiden lukujärjestykseen tulee tämän lukuvuoden alusta ruotsin kieli. Syyskuun puolivälissä lähtee ystävyyskunta Ulricehamniin pieni bussillinen jäseniä, mukana Lempäälän pelimanneja.

Grönlantilaislapset vetivät iloisen polkan ja kutsuivat mukaan kavereita, jotka puolestaan olivat vetäneet yhteisen piirileikin. Lempäälän Helkojen aktiiviäiti Suvi Aho oli huolehtinut ohjauksesta ja fereseistä. Tytär Oona ja serkkutyttö soittivat taidokkaasti kanteleita. Kuva: Riitta Mäkinen

Grönlantilaislapset vetivät iloisen polkan ja kutsuivat mukaan kavereita, jotka puolestaan
olivat vetäneet yhteisen piirileikin. Lempäälän Helkojen aktiiviäiti Suvi Aho oli huolehtinut
ohjauksesta ja fereseistä. Tytär Oona ja serkkutyttö soittivat taidokkaasti kanteleita. Kuva: Riitta Mäkinen

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?