Sielun haavoja

Kirjailija ja suomentaja, Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen kirjoittaa Kotimaa-lehdessä: Miten käy sielun somessa? Hän pohtii ”Mitä älylaitteiden jatkuva näpelöiminen, verkottumisen pakko ja huomion tavoittelu sosiaalisessa mediassa tekevät ihmisen sisäiselle maailmalle ja sielulle.” Hänen mukaansa ihmisen psyyke koostuu kahdesta osasta – sielusta ja egosta. Hänen mielestään sielu on sisältäpäin ohjautuvaa ihmisen sisintä olemusta ja ego kommunikoi ulkoisen todellisuuden kanssa. Nämä ihmisen psyyken osat pitäisi olla sopusoinnussa keskenään. Näin ei nykyisin välttämättä ole. Verkottuminen ja yhteisöllinen aika vie helposti haluun näkyä sosiaalisessa mediassa. Tällöin eri ihmisten egot kilpailevat keskenään. Tämä voi johtaa laiteriippuvuuteen. Vähitellen ego vie voiton ja sielu haavoittuu. Mitä se vaikuttaa ihmisen sisäiseen olemukseen ilmenee vasta tulevaisuudessa.

Jokapäiväisessä elämässä puhumme helposti omista asioistamme huomaamatta kysyä mitä keskustelukumppanillemme kuuluu. Äärimmilleen vietynä ihmisen ego on muuttanut maailmanhistorian kulkua. Kansalaisten joukosta on noussut vallanhaluisia johtajia, joiden ego on vienyt maat ja niiden asukkaat tuhoon. Viimeaikaiset viestit Turkista osoittavat mihin egoismi johtaa. Kari Huoviala kirjoitti Aamulehdessä Turkin tilanteesta otsikolla: Egoismi on johtava ismi. ”Israelilaisen Haaretz-lehden valistuneen arvion mukaan Turkkia ei kaappausyrityksen jälkeen ohjaa islam vaan ego”, Huoviala kirjoittaa. Turkin presidentti tarvitsee islamia vain varmistaakseen väestön enemmistön tuen, mutta todellisuudessa toimintaa ohjaa hänen voimakas vallanhalunsa – egoismi.

Sosiaalisen median mylläkässä meidän pitää vaalia sieluamme. Meidän tulee silloin tällöin vetäytyä omaan rauhaan ja tutkia sisintämme. Jyrki Vainosen mukaan ”Sielun vaaliminen on aina jäänyt jokaisen maailmaan syntyneen ihmisen henkilökohtaiseksitehtäväksi.  Siksi se on aina ollut eettisesti velvoittavaa”. On hyvä muistaa Raamatun sanaa, jossa Jeesus sanoi opetuslapsilleen (Matt.16:26; Mark. 8:36-37): ”Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman, mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin?”

Usko Gullstén

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?