Mutkan kautta

Oltiin siellä mekin. Nimittäin Eppujen juhlakonsertissa Ratinan stadionilla. Joka lehdessä on ollut suitsutuksia upeasta tilaisuudesta. En kirjoita nyt enää yhtä sellaista lisää. Kuinka hyvin olette kuunnelleet laulujen sanoituksia? Niistä teen tätä juttua.

Juhlan kunniaksi televisio esitti pari vanhaa Eppujen haastattelua. Martti Syrjä kertoi, että lauluissa yritetään kertoa vakavistakin asioista huumorin avulla ja julistamatta. Tiukka mielipide vain lukitsee asemat, mielipiteet eivät muutu. Kun asialle voi vaikka vähän nauraa, niin ehkä siitä voi ajatella hiukan toisinkin.

Voisin huutaa: ”Alas atomivoimalat! Vastustan ydinvoimaa!” Sinä voisit sanoa: ”Ai, jaha – entäs sitten.” Eppu Normaali sen sijaan laulaa: ”Uraani halkeaa ja tuottaa lamppuun valkeaa. Millään muulla maalla kuin Suomella se ei ole vaaraa vailla.” Ei voi olla totta, miten niin Suomi olisi erilainen kuin muut, poikkeus? Jos kerran Harrisburgissa ja Tshernobylissä tai Japanissa voi tussahtaa, niin miksei Suomessakin. Sietääpä miettiä!

Otetaanpa toinen esimerkki. Eppu Normaali laulaa: ”Ryyppäämään, ryyppäämään, joka päivä kännätään. Tahdon olla juovuksissa maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.” Ensi alkuun saattaa tuntua, että onpas siinä juopottelun ylistystä kerrassaan, mutta sitten arkijärki alkaa voittaa: eihän sitä millään jaksa eikä kestä joka päivä. Mennään sen rajan yli, kun asia alkaa kääntyä vastakohdakseen.

Monessa hauskassa kesäteatterinäytöksessä hauskin kohta on se, kun pääosan esittäjältä tipahtaa housut kinttuihin ja pitkäpunttiset kalsarit tulevat näkyviin. Jos ne kohta tipahtavat uudestaan, sekin vielä naurattaa. Kolmannella kerralla vielä joku tirskahtaa, mutta neljäs kerta on jo liikaa. Usein kesäteatterin lavalle talutetaan myöskin hevonen. Melkein varmaa on, että hevonen jännityksestä rusauttaa muutaman kikkareen näyttämölle. Sama juttu taas: kolmas kerta olisi ihan varmasti liikaa. ”Viekää se kaakki haisemasta poies!” Kun on ikään kuin päästy aiheeseen, niin otetaan vielä yksi. Hauskassa seurassa saattaa joltakin kovasti nauraessa päästä pieni pieru. Jos tämä sankari rupeaa oikein tahallaan paukuttelemaan, niin kyllä sitä aletaan pitää vähän tyhmänä. Huomaatteko itsestänne, että tämä aihe alkaa jo kääntyä itseään vastaan. Lopeta jo!

Yhdessä vanhemmassa laulussa kerrotaan Etelä­Afrikan apartheidista ja sarvikuonojen salametsästyksestä. Nykyajasta löytyisi järeämpiäkin aiheita. Laulussa esitetään aiheellinen kysymys ”voiko kitaraa soittamalla parantaa maailmaa?” Eput vastaavat: ”En tiedä, mutta ainakin soitan sitä oikein päin.” Kyllähän musiikki ja taide yleensä voi olla vaikuttavaa ja ajatuksia herättävää. Usein sen tarkoituskin on niin. Mutta kyllä kitara aseena muutoksen tekemiseen vähän heiveröinen on. Ehkä Eppujen tarkoitus onkin sanoa, että jos haluat saada paremman maailman, niin tee oikeasti jotain.

Älä ole tosikko, naura!

EronenTapio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?