Suomifilmin tähdet tuikkivat Ehtookodossa

Justiina Puupää käytti topakkana kaulinta, mutta ehti myös välillä lueskelemaan paikallislehteä. Kuva: Katariina Onnela

Justiina Puupää käytti topakkana kaulinta, mutta ehti myös välillä lueskelemaan paikallislehteä. Kuva: Katariina Onnela

Luovuus valloilleen -ryhmä teki oman kesäteatteriesityksen

Oletko koskaan pohtinut, missä vanhojen suomifilmien tähdet viettävät eläkepäiviään? Saattaa tulla monelle yllätyksenä, että heidät löytää Lempäälän Ehtookodosta. Tai ainakin he olivat siellä perjantaina 19. elokuuta.

Tuolloin sai ensi-iltansa kesäteatterinäytelmä Komisario Palmu ja kadonneen Tauno Palon arvoitus. Näytelmän esitti Ehtookodon Luovuus valloilleen -ryhmä. Näytelmä oli osa TEIJO -hanketta.

Hankkeen tavoitteena on lisätä lastensuojelun piirissä olevien lasten ja nuorten, erityistä tukea tarvitsevien aikuisryhmien sekä laitoksissa asuvien ikäihmisten osallisuutta. Lisäksi pyritään tukemaan heidän hyvinvointiaan monimuotoisesti esimerkiksi sirkuksen, tanssin, teatterin, kuvataiteen ja musiikin keinoin. Hanke on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama.

Projektissa on mukana neljä kulttuurialan toimijaa, joista yksi on Kulttuurikeskus PiiPoo. PiiPoo on Ehtookodon pitkäaikainen yhteistyökumppani.

– Näytelmää on valmisteltu reilu vuosi ja harjoiteltu 4–5 kuukautta. Kaikki mitä lavalla nähdään on rakennettu itse, ohjaaja Riku Laakkonen kertoo.

Koska taiteilijoilla on tunnetusti vahvoja näkemyksiä, ei yhteisen sävelen löytäminen näytelmän juonesta ole aivan yksinkertaista. Luovuus valloilleen -ryhmä ratkaisi asian niin, että jokainen ryhmäläinen sai päättää oman roolihahmonsa. Vasta sen jälkeen muotoiltiin juoni ja käsikirjoitus.

Ansa Ikonen, Niskavuoren Heta ja Regina Linnanheimokin ovat päätyneet Ehtookotoon. Kuva: Katariina Onnela

Ansa Ikonen, Niskavuoren Heta ja Regina Linnanheimokin ovat päätyneet Ehtookotoon. Kuva: Katariina Onnela

Ehtookodon pihamaalla nähtiin melkoinen kavalkadi entisaikojen tähtiä, kun esiin purjehti Justiina Puupää vanavedessään Pekka ja Pätkä, Komisario Palmu, Ansa Ikonen, Niskavuoren Heta, Regina Linnanheimo ja tietysti Tauno Palo. Myös hurmaava prinsessa Ruusunen kunnioitti esitystä kuninkaallisella läsnäolollaan. Jännitystä loivat Ehtookodon haamu ja lumimies.

Näytelmään yhdistettiin myös nukketeatteria. Nuket ryhmä valmisti itse Anna Kärkkäisen opastuksella. Hän oli vastuussa myös maskeerauksesta. Äänimaailmasta vastasi Tiina Koskinen.

Esitystä tahdittivat Harjunpään pelimannit solistinaan Tarja Järvinen.

– Ehtookodossa on ollut mukana koko yhteisö. Kaikki ovat auttaneet omalla tavallaan. Jotkut ovat leiponeet, keittäneet kahvia ja hoitajista osa on auttanut lavalla ja osa taustalla. Koko henkilökunta on ollut innokasta ja tehnyt tätä sydämellä. Se on tärkeää onnistumisen kannalta, kiittelee Riku Laakkonen.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.