Kohtaamisia Nuorisoseuran talolla

Noora Patokoski Kuva: Päivi Aikasalo

Noora Patokoski
Kuva: Päivi Aikasalo

Lempäälän Nuorisoseuran talo oli elokuisena perjantai-iltana täynnä nuoria aikuisia. Alkamassa oli Ilta Lauran kanssa – talk show, jonka järjesti Lempäälän seurakunta. Lava oli somistettu retrohenkeen ja ilmassa oli puheensorinaa, pullantuoksua ja jännittynyttä odotusta.

Ilta Lauran kanssa

Laura Siltala vetää yhden naisen talk showta eri paikkakunnilla. Laura kertoo, että illoissa tärkeintä on kohtaaminen. – Haluan kertoa uskosta tavallisten ihmisten kielellä. Ei ole hengellistä elämää ja maallista elämää. Haluan rikkoa rajoja, uskon että viihde ja syvä sanoma mahtuvat samaan iltaan.

Illan aluksi yleisön joukossa kiersi laatikko, jota avattiin vuorotellen. Lopulta monien sisäkkäisten laatikoiden keskeltä löytyi sydämen muotoinen piparkakkumuotti. Siltala kysyi, mitä on olla oma itsensä ja millaisiin muotteihin elämä ihmisiä pakottaa. Samalla hän paljasti olevansa suorittajaihminen.

– Suorittamalla olen yrittänyt ansaita itselleni olemassaolon oikeutusta ja siitä luopuminen on minun haasteeni. Mutta jokaisen pitäisi löytää oman elämänsä piparkakkumuotti.

Lauran haastateltavana oli neljä nuorta aikuista. Jokainen heistä kertoi vuorollaan katkelmia oman elämänsä tarinasta.

Elämäntarinoita

Kristian Ansaharju Kuva: Päivi Aikasalo

Kristian Ansaharju
Kuva: Päivi Aikasalo

Yrittäjä Matias Kukkonen kuvasi että hänen elämässään on tärkeää vetää rajaa vapaa-ajan ja työajan välille. Matias kertoi tulleensa mielellään mukaan.

– Minulle on tärkeää, että voin puhua myös uskon kysymyksistä. Luotan Jumalaan myös vaikeilla hetkillä.

Matiaksen yritys valmistaa ja myy puisia kuntoilulaitteita ja hän saikin näyttää myös voimapyörän käyttöä lavalla.

Tanssija ja West Coast Swing -tanssin opettaja Rake Salo kertoi elämästään tanssin parissa.

– Nuoruudessani Mouhijärvellä ei ollut esikuvia pojalle, joka haaveili tanssijan urasta. Olen päässyt haaveessani eteenpäin koska aina ajatellut eri tavalla kuin toiset. Se on vain hienoa, jos joku sanoo, että tuo ei tule ikinä onnistumaan.

Lauran haastateltavina olivat myös ohjelmistoyrityksen toimitusjohtaja Miika Mäkitalo ja opettaja Ville Haapajoki. Miika kertoi, että hänen kipunsa on sinä, paljonko hän ehtii olla kotona ja kahden lapsensa kanssa, koska työ vie leijonanosan elämästä.

– Tykkään työstäni, saan tehdä hienoja juttuja, saan muuttaa maailmaa, palan työlleni.

Ville kertoi mm. liikenneonnettomuudesta, joka katkaisi hänen haaveensa ammattimaisesta lumilautailusta. Keskusteluissa sivuttiin elämän voittoja ja tappioita, menestyksiä ja pettymyksiä. Puhuttiin avioerosta, onnettomuuksista, kuolemasta ja elämästä.

Unelmia

Illan musiikista vastasivat Minna ja Jussi Pyysalo. Minna lauloi mm. Irwin Goodmannin laulun Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille….

Illan esiintyjät Kuva: Päivi Aikasalo

Illan esiintyjät
Kuva: Päivi Aikasalo

– Valitsin tämän laulun, koska minulle on tärkeää olla juuri se mitä on ja – ja kuitenkin suuremmissa käsissä. Minna kertoo haluavansa tehdä elämässään tilaa unelmille.

– Unelmani on olla merkityksellinen joillekin toisille ihmisille.

Illan väliajalla Noora Patokoski kertoi yllättyneensä siitä, että häntä alkoi itkettää juuri tämä Minnan laulu. – Ajatus siitä, että saan olla oma itseni kosketti syvältä.

Väliajan kahvijonossa ystävykset Sanna Nurkkala ja Katariina Leskelä kuvasivat iltaa mielenkiintoiseksi.

– Olimme kuulleet näistä illoista ja ihmisten henkilökohtaiset tarinat ovat mielenkiintoisa, henkilökohtaisuus ja avoimuus puhuttelevat aina.

Muusikko Kristian Ansaharju kertoi, että hän osallistui aiemmin vastaavaan tapahtumaan ja oli kerrasta myyty.

–Ihailen illoissa hyväntuulisuutta ja avoimuutta sekä rohkeutta tuoda uskon sanomaa esille. Tämä rohkaisee kohtaamaan haasteita omassa elämässä ja tekemään ratkaisuja ympäristön paineesta piittaamatta.

Illan päätteeksi Laura kehotti: rakkaat ystävät, mennään rohkeasti eteenpäin, rukoillen, rohkeasti ja rakastaen.

Teksti ja kuvat: Päivi Aikasalo

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?