Liittymiä parannetaan Tampereentiellä lisäksi Lempäälän paloaseman ja Kuljun kartanon risteyksissä

Kuljuun kaksi uutta kiertoliittymää

Alueen asukkailla, maanomistajilla ja muilla asiasta kiinnostuneilla oli mahdollisuus tilaisuudessa keskustella suunnittelijoiden kanssa ja antaa palautetta suunnitelmaratkaisuista. Kuva: Erkki Koivisto

Alueen asukkailla, maanomistajilla ja muilla asiasta kiinnostuneilla oli mahdollisuus tilaisuudessa keskustella suunnittelijoiden kanssa ja antaa palautetta suunnitelmaratkaisuista. Kuva: Erkki Koivisto

Täysi tupa kuntalaisia oli keskiviikkoiltana 31. elokuuta kuullut kutsua ja saapunut seuraamaan Hakkarin koululla järjestettyä yleisötilaisuutta tiesuunnitelmien laatimisesta maantie 130:n liittymien parantamisesta Kuljussa välille Kuljun kartano–Kiimakalliontie sekä maantien 3003:n eli Tampereentien parantamisesta välillä Keskuskatu–Pysäkkitie Lempäälän Hakkarissa.

Väki  ei ollut paikan päällä turhaan: Lempäälään on tulossa kaksi uutta kiertoliittymää Kuljuun, bussipysäkit menevät uusiksi Tampereentien ja Keskuskadun liittymässä lähellä Hakkarin koulua ja Kuljun kartanon liittymä muutetaan nykyistä turvallisemmaksi kevyelle liikenteelle. Nyt asukkailla oli tilaisuus antaa palautetta ja tuoda hyvissä ajoin esiin näkökohtiaan valmistelua varten.

– Kaikki pyritään tekemään niin, että tien varren asukkaille koituva haitta minimoidaan ja maanlunastukset jäävät mahdollisimman vähäisiksi, sanoi Hanne Huovinen suunnitelmaa laativasta Finnmap Infra Oy:stä

Tampereentien ja Keskuskadun liittymä lähellä Lempäälän paloasemaa. Kuva: Finnmap Infra Oy

Havainnekuva Tampereentien ja Keskuskadun liittymästä lähellä Lempäälän paloasemaa. Linja-autopysäkit siirretään tien vastakkaisille puolille lähelle liittymää. Kuva: Finnmap Infra Oy

Pirkanmaan ELY-keskuksen yhdessä Lempäälän kunnan kanssa teettämässä tiesuunnitelmassa yhteensä neljästä kohteesta kiireellisyysjärjestyksessä ykkössijalla on Tampereentien ja Keskuskadun Hakkarin paloaseman liittymä. Nykyiset koululaisten käyttämät bussipysäkit poistuvat ja uudet sijoitetaan tien molemmin puolin aivan paloaseman kohdalle lähelle Keskuskadun liittymää. Tällä hetkellä pysäkit eivät palvele hyvin koululaisia: linja-auton kyydistä nousevat ylittävät tien turvattomasti usein muualtakin kuin suojatiesaarekkeiden kohdalta. Samassa yhteydessä Tampereentien itäreunalle toteutetaan 2,5 metriä leveä ja 270 pitkä jalkakäytävä Keskuskadun ja Pysäkkitien väliin. Tien toisella puolella jo sijaitsee yhdistetty kevyenliikenteenväylä jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Mailatien ja Kiekkotien ajoneuvoliikenneyhteys Tampereentielle katkaistaan ja liikenne ohjataan Urheilukadun kautta.

Linnajärventien–Kuljun Asematien nelihaaraliittymään tehdään kiertoliittymä päiväkodin edustalle. Kiertoliittymä  on helposti sovitettavissa nykyiselle risteysalueelle eikä uutta päällystettä tarvitse levittää paljon. Päiväkodille vievät ajosuunnat selkiytetään. Samassa yhteydessä on tarkoitus lakkauttaa Kuljun Asematie maantienä ja siirtää se kunnan kaduksi.

Valtatie 3:lle, ramppi 37:lle Veräjäntaustassa vievän tien ja Kiimakalliontien liittymässä uudistetaan nelihaaraliittymä kiertoliittymällä. Linja-autopysäkit siirretään nykyisistä sijainneistaan liittymän yhteyteen ja varustetaan uudenlaisilla katoksilla. Samassa yhteydessä parannetaan kevyenliikenteenväylää.

Kuljun kartanon liittymää parannetaan siten, että Lempäälän keskustan suunnasta tultaessa kahden ajoradan sisempi, oikealle kääntyvä kaista poistuu. Suojatiet toteutetaan nykyistä turvallisemmiksi.

Suunnittelupäällikkö Timo Nevala Lempäälän kunnasta sanoi kiertoliittymien olleen jo pitkään hankelistalla.

– Jotta valtion hoidossa olevalle Tampereentielle pääsisi turvallisesti kunnan katuverkosta, sanoi Nevala, joka nimesi Hakkarin Keskuskadun liittymän ykköskohteeksi, jossa pyritään nopeaan toteutukseen.

– Edellinen tavoitteellinen tienparannussuunnitelma sille laadittiin jo kaksikymmentäviisi vuotta sitten, mutta se jäi toteuttamatta. Tällä suunnitelmalla pyritään ratkaisemaan akuutit vaaranpaikat.

Sen ja muiden kohteiden tarkka toteutusaikataulu ratkeaa Nevalan mukaan myöhemmin. Kunnan ja valtion yhteishankkeena toteutettavissa tiehankkeissa Lempäälän kunnan rahoitus on osoitettu vuodelle 2017 Hakkariin ja Kuljun liittymille vuosille 2018–19.

– Toive aikataulusta on sellainen, Nevala täsmentää.

Valtion rahoituksesta ei vielä ole tietoa. Projektipäällikkö Timo Seppänen Pirkanmaan ELY-keskuksesta sanoo, että menee vielä jonkin aikaa ennen kuin suunnitelma on valmis.

– Koska sitten ruvetaan rakentamaan? Sitä ei vielä tiedetä, miten saamme hankkeisiin rahoitusta. Tiukassa tuntuu olevan, hän tuumasi yleisötilaisuudessa.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?