Tilinpäätöksen aika

Ideapark on lähellä. Tuohon virkkeeseen kiteytyy oikeastaan kaikki se, mitä tiesin Lempäälästä puoli vuotta sitten. Ideparkin mahtipontinen julkisivu varjostaa ulkopaikkakuntalaisen mielikuvaa Lempäälästä. Kauppakeskus on kohonnut moottoritien varressa vasta 10 vuotta, kun taas Lempäälä on pysynyt paikoillaan satoja vuosia.

On Lempäälässä toki muutakin hyvää kuin koollaan mahtaileva ostosparasiitti. Lempäälä on nimittäin kesällä kiva, niin kuin kaikki Suomen paikkakunnat. Sekin on kivaa, että täältä pääsee nopeasti pois. Valitset sitten auton, bussin tai junan, niin olet viimeistään tunnin kuluttua sivistyksen keskellä. Huh helpotusta! Järviä on, jokia on, vettä on. Luontoakin on.

Perustuuko Lempäälän viehätys oikeasti kauppakeskukseen ja kaikkiin niihin kliseisiin, jotka voidaan liittää lähes mihin tahansa suomalaiseen kuntaan? Vastaus on ei.

 

Lempäälässä osataan harjoittaa perinteisiä elinkeinoja pilke silmäkulmassa. Esimerkiksi Niina Mayer, lempääläläisen sukutilan jatkaja, on päässyt kolmen parhaan joukkoon Maaseudun tulevaisuuden kilpailussa, jossa etsitään uudistusmielistä nuorta ruoantuottajaa. Mayer luopui lypsylehmistä ja alkoi kasvattaa ylämaankarjaa luomukukkojen ohella. Olen tavannut tänä kesänä myös muita lempääläläisiä maatalouden uudistajia, jotka ovat laajentaneet rohkeasti työnkuvaansa. Jos omaan osaamiseen kuuluvat esimerkiksi kasvivärjäys ja jooga, niin niitä voi aivan hyvin järjestää maatilalla.

Nuoret lupaukset tulevat Lempäälästä. Täällä urheillaan ja sometetaan. Moni paikallinen nuori on ponnistanut korkealle epälempääläläisissä lajeissa, kuten koripallossa ja vesihiihdossa. Tämän lisäksi Lempäälä tunnetaan tietysti urheiluseuroistaan, joiden toiminta tuntuu hämmästyttävän tehokkaalta. Esimerkiksi Hakkari uusi frisbeegolf-rata syntyi nopealla talkootyöllä.

 

Lempääläläiset nuoret ovat myös kunnostautuneet Youtube-videoiden tekijöinä. Lempäälästä löytyy useita vloggaajia, joilla on kymmeniätuhansia seuraajia internetin ihmeellisessä maailmassa. On harvinaista, että Lempäälän kokoisesta kunnasta löytyy monta suosittua tubettajaa. Sosiaalisen median hallitseminen on yksi parhaista keinoista verkostoitua ja mielipidevaikuttaa 2010-luvulla, joten lempääläläisnuoret ratsastavat kehityksen korkeimmalla aallon harjalla.

Täällä yritetään. Moni palvelu on karannut keskustasta Ideaparkiin, mutta paikalliset eivät ole lannistuneet siitä. Kesällä ilahduttivat esimerkiksi Myllyrannan uusi jäätelökioski ja minigolfrata, jotka työllistivät monta kuntalaista. Uusia yrityksiä nousee tasaiseen tahtiin ympäri Lempäälää. Jopa lapset ovat keksineet itselleen kesätöitä, jos niitä ei ole ollut muuten tarjolla.

Lempäälällä on monet kasvot, minkä osoittaa esimerkiksi Puntala-rock. Persoonallinen festivaali tunnetaan ulkomailla asti. Festariväki käyttäytyy poikkeuksellisen hyvin, ja leirintäalue täyttyy kahdeksi päiväksi rauhasta ja rakkaudesta. Miten ironista onkaan, että suomalaisen punkin kehto on pieni kunta Manserockin kupeessa.

Lempäälässä asuvat Suomen onnellisimmat ihmiset, ja se tuskin on kauppakeskuksen tai moottoritien ansiota.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?