Lempäälässä huikea kurkimuutto

Kurkien värirengastus on tärkeä keino selvittää kurkien muuttoreittejä ja talvehtimisalueita. Vesa Korhonen kuvasi muutolta laskeutuneen kurkiparin, jonka toisella linnulla oli jalassaan värirengasyhdistelmä. Kurki oli 	rengastettu 4.7. 2013 	Urjalassa, nähty Jokioisissa ja Tammelassa keväällä 2015 sekä 	talvehtimisalueellaan 	Espanjassa 4.12. 2015 ja 2.2. 2016.

Kurkien värirengastus on tärkeä keino selvittää kurkien muuttoreittejä ja talvehtimisalueita. Vesa Korhonen kuvasi muutolta laskeutuneen kurkiparin, jonka toisella linnulla oli jalassaan värirengasyhdistelmä. Kurki oli rengastettu 4.7. 2013 Urjalassa, nähty Jokioisissa ja Tammelassa keväällä 2015 sekä talvehtimisalueellaan Espanjassa 4.12. 2015 ja 2.2. 2016.

Ei tarvitse olla sääprofeetta ymmärtääkseen säiden kylmenevän, kun näkee taivaan täyttyvän etelään matkaavista kurkiauroista. Vaikka 13. syyskuuta sää oli Pirkanmaalla lämmin ja aurinkoinen kuin kaunis kesäpäivä, pohjoisesta vyöryvät kurkiaurat ilmoittivat, että perässä tulevat kylmät ilmat. Kurkien massamuutto käynnistyi.

Harmaahaikara muistuttaa kurkea lennossa, mutta selkeä ero on haikaran tapa pitää kaulaansa mutkalla. Pekka Lähteenmäki havaitsi Ahtialanjärvellä 13. syyskuuta 13 harmaahaikaraa. Kuva: Kari Isokivijärvi.

Harmaahaikara muistuttaa kurkea lennossa, mutta selkeä ero on haikaran tapa pitää kaulaansa mutkalla. Pekka Lähteenmäki havaitsi Ahtialanjärvellä 13. syyskuuta 13 harmaahaikaraa. Kuva: Kari Isokivijärvi.

Lempäälän Pyhällönvuoren tornista aukeavat laajat maisemat esteettömästi, joten syystäkin torni on suosittu pirkanmaalaisten lintuharrastajien ”staijauspaikka”. Ilkka Hakala ja Rainer Mäkelä miehittivät tornin 13. syyskuuta, jolloin  kurkien ensimmäinen muuttoaalto 6 874 yksilöä kirjattiin ylös. Ensimmäiset aurat saapuivat kello 16.20, jolloin kurkien lähtöalueeksi saattoi päätellä Pohjois-Pohjanmaan. Kangasalan Haralanharjun tornista laskettiin 11 139 kurkea.

Kurkien massamuuton toinen aalto pyyhälsi Lempäälän yli 16. syyskuuta, jolloin Ilkka Hakala laski Pyhällönvuorelta muuttavia kurkia peräti 8 067 yksilöä. Suurimmat kurkiparvet olivat kooltaan 960 ja 880 kurkea, jotka väliin kokoontuivat huikeiksi parviksi kaarrellen lisää korkeutta, kunnes matka jatkui taas parvien järjestäytyessä auroiksi , jolloin ilmanvastus on pienempi. Kärjessä lentäjä vaihtuu vuoron perään.

Lempäälän Mäyhäjärvi on tärkeä vesilintujen kerääntymisalue muuttoaikaan syksyin keväin. Syyskuun 17. päivä järvellä laskettiin 486 lepäilevää haapanaa. Kuva: Kari Isokivijärvi.

Lempäälän Mäyhäjärvi on tärkeä vesilintujen kerääntymisalue muuttoaikaan syksyin keväin. Syyskuun 17. päivä järvellä laskettiin 486 lepäilevää haapanaa. Kuva: Kari Isokivijärvi.

Pyhällönvuorelta havainnoitiin lisäksi 105 valkoposkihanhea, 210 metsähanhea, merikotka, ruskosuohaukka, neljä hiirihaukkaa ja kaksi myöhäistä haarapääskyä.

Muuttokurkiemme ensimmäinen pysähdyspaikka on Virossa Saarenmaa ja Maatsalun lahti, jossa levähtäviä kurkia on kerralla laskettu jopa 23 000 yksilöä. Satelliittilähettimen paikannuksilla kurjen on voitu todeta lentäneen yhtä kyytiä 3 000 kilometriä aina Unkarin pustalle saakka.

Kurjet jatkavat Unkarista Algerian ja Tunisian suuntaan tai Ranskan kautta Espanjaan. Osa kurjista muuttaa Ukrainan kautta Israeliin, josta matka jatkuu Itä-Afrikkaan.

Satelliittiseurannan lisäksi kurkien värirengastuksella on saatu selvitettyä varsin hyvin kurkien muuttoreittejä ja talvehtimisalueita. Etiopiassa kuvattiin värirengastettu suomalainen kurki 15. tammikuuta 2010. Rengastustoimiston tietokannasta selvisi, että kyseessä oli kurki, joka oli rengastettu pesäpoikasena Sastamalassa 22. kesäkuuta 2008. Löytö on sekä eteläisin että itäisin maamme kurjista.

Lempäälän Mäyhäjärvi on tärkeä vesilintujen muutonaikainen kerääntymisalue syksyin keväin. Pekka Lähteenmäki laski 17. syyskuuta järvellä lepäilemässä 98 kanadanhanhea, 170 haapanaa, 202 isokoskeloa ja yhden valkoposkihanhen.

Viime syksyn suurimmat lepäilijämäärät Mäyhäjärvellä olivat 108 uiveloa, 486 haapanaa ja 740 isokoskeloa.

 

Hannu Järvinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?