Tyttöjen puolella lapsiäitiyttä vastaan

Joka vuosi arviolta kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä tulee äidiksi. Se on 5 500 tyttöä päivässä. Suomessa on joskus vähän naureskeltu teiniperheelle, jossa isä, äiti ja lapsi kaikki saavat lapsilisää. Näitten tuhansien äitien elämästä on nauru kaukana!

Suurin osa näistä tytöistä on joutunut lapsiavioliittoon. Eivät heidän vanhempansa ole pahaa tarkoittaneet. Äärimmäisessä köyhyydessä naittamalla tyttö useimmiten vanhemmalle miehelle perheessä on yksi suu vähemmän ruokittavana. Usein tyttö vaimona on paremmassa turvassa seksuaaliselta hyväksikäytöltä kuin ”kadulla”.

Mikä on perheen kannalta hyvä, niin tytön kannalta se on useimmiten katastrofi. Hyväksikäyttö siirtyy vain avioon. Ajatellaanpa vaikkapa 12-vuotiasta tyttöä: ei hänen kehonsa ole vielä kypsä raskauteen eikä hänen mielensä äitiyteen. Enemmänkin pitäisi leikkiä nukeilla eikä vauvalla. Lapsiäideillä on suuret riskit vammautua tai kuolla raskauteen ja synnytykseen.

Käytännössä tyttö menettää mahdollisuutensa opiskeluun, mikä monissa maissa on muutenkin vielä tytöille vaikeaa. Käytännössä heillä ei ole mahdollisuutta omaan ammattiin eikä juuri muutenkaan aikuisten elämään.

Kansainvälinen lastenoikeusjärjestö Plan (tuttu mm. kummitoiminnasta) yhdessä YK:n väestörahaston (UNFPA) kanssa kampanjoi nyt lapsiäitiyden loppumisen puolesta. Lokakuun alku on kampanja-aikaa, huipennus on tyttöjen päivä 11.10. Kampanja näkyy monessa: useissa kahviloissa on tarjolla pinkkejä Tyttöjen leivoksia, on näyttelyitä, esityksiä, konsertteja, katukeräystä jne. Tyttöjen päivää tukien on näyttäviä rakennuksia valaistu vaaleanpunaiseksi (pinkiksi). En saa vielä paljastaa mitä rakennuksia tiedän jo olevan mukana.

Ei meidän suomalaisten kauheasti kannata olla ylemmyydentuntoisia. Ei ole kovinkaan kauan siitä kun pikkutyttöjä lähetettiin taloihin piioiksi ja paimeniksi. Omaisuuksien hankkimista tai säilymistä varmistettiin sopivilla avioliitoilla. Kouluttamattoman naisen turva oli avioliitto. Vasta 1930 jälkeen nainen sai hallita omaisuutta ja omaa rahaa.

Lapsiavioliitto koskettaa  maailmanlaajuisesti 70 miljoonaa tyttöä. Pelkästään itäisessä ja eteläisessä Afrikassa on noin seitsemän miljoonaa lapsimorsianta. Näiden maiden edustajat ovat hyväksyneet lakialoitteen. Sen tarkoituksena on auttaa valtioita luomaan lakeja lapsiavioliittojen ehkäisemiseksi ja saavuttamaan Afrikan unionin tavoitteen poistaa lapsiavioliitot yhden sukupolven aikana.

Pelkät lait eivät riitä. Plan ja monet muut järjestöt työskentelevät lasten ja erityisesti tyttöjen aseman parantamiseksi. Tytöille pitää luoda mahdollisuudet turvalliseen lapsuuteen koulutuksen, ammattiin, terveydenhuoltoon ja oikeuteen hallita itseään ja kehoaan.

Teksti: Tapio Eronen, Planin vapaaehtoinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?