Vietit ottavat vallan karhun tullessa vastaan

Hulda-rottweiler oli aiemmin kiinnostunut karhun hajuista mökkimaastossa, mutta yt kun hajun päässä oleva peto on tullut tutuksi lienee kiinnostus laantunut. Kuva: Katariina Onnela

Hulda-rottweiler oli aiemmin kiinnostunut karhun hajuista mökkimaastossa, mutta nyt kun hajun päässä oleva peto on tullut tutuksi lienee kiinnostus laantunut. Kuva: Katariina Onnela

Pedon kohdatessaan koira voi pötkiä pakoon tai puolustautua. Paras reaktio on se, joka pitää koiran hengissä.

Krääkkiön koululla palattiin alkukantaisten vaistojen varaan sunnuntaina 25. syyskuuta. Koirille järjestetyssä petotestissä vastaan tuli karhu ja koirien reaktiot antoivat niiden omistajille paljon tietoa oman koiran käytöksestä.

Testaaja Asko Sorvo kertoo, että ihminen ei  voi vaikuttaa koiran reaktioihin, kun koira kohtaa pedon. Näin ollen pedon kohtaamista ei voi harjoitella eikä siihen voi valmistautua muutoin kuin petotestillä. Asko Sorvolla oli matkassaan karhu, susi ja ilves. Eniten testauksia tehtiin karhulla.

Kun koira on kohdannut karhun, se reagoi jatkossakin karhun hajuun samalla tavalla. Reaktioita nähtiin Krääkkiössä pariltakymmeneltä koiralta ja ne vaihtelivat pakenemisesta hyökkäykseen.

Tapahtuman puuhamiehenä toimi Petri Vannes. Hän päätti järjestää petotestin Krääkkiössä, koska tahtoi testata oman karjalankarhukoiran pentunsa. Suunnitelmissa on matka itärajalle karhujahtiin vuoden päästä, joten ensikosketus karhuun on hyvä ottaa nyt. Petri Vannes oli varsin tyytyväinen oman koiransa reaktioihin.

Melli-koira yllätti omistajansa rohkeudellaan. Asko Sorva antaa Julia Janssonille palautetta. Kuva: Katariina Onnela

Melli-koira yllätti omistajansa rohkeudellaan. Asko Sorva antaa Julia Janssonille palautetta. Kuva: Katariina Onnela

– Optimi on pitää 6-7 metrin etäisyys karhusta. Toinen koirani haukkui metrin päässä karhusta, ja jos karhu olisi ollut oikea, se olisi nyt kuollut koira. Nuorempi koira piti hyvän etäisyyden ja toimi todella hyvin nuoreksi koiraksi.

Petotestissä koira kuljetetaan ensin tiiliskiven luo, jossa on oikea karhun haju. Kuuluisa kuusamolainen Juuso-karhu on antanut siihen panoksensa ulosteen muodossa. Sen jälkeen koira ja omistaja kulkevat eteenpäin tielle, jossa karhu tulee vastaan. Petotestin karhu on täytetty ja se kulkee lavetin päällä kauko-ohjattuna. Karhun nähdessään ihminen pysähtyy ja koiran havaitessa karhun sen hihna päästetään pitkäksi. Hihnan tulee koko ajan olla löysällä. Jos koira pakenee, sitä seurataan tarvittaessa autolle asti.

Helsinkiläisen Julia Janssonin kaksivuotias Melli-koira haukkui karhua hyvän matkan päästä ärhäkästi ja yllätti omistajansa.

– Yllätyin, koska ajattelin, että se olisi pelännyt. Olimme kerran koirapuistossa, jossa oli samaan aikaan kaksi puolisutta. Melli pelkäsi niitä, mutta karhuun oli eri reaktio.

Testattavista koirista osa oli metsästyskoiria ja osa kotikoiria. Myös chihuahua nimeltä Piski kohtasi karhun.

– Reaktio ei yllättänyt, Piski on aika pahansisuinen kaveri, vaikka onkin siitä harvinainen chihuahua, että se ei pure ensimmäisenä, summasi Inga Jytilä koiransa edesottamuksia karhun edessä.

Asko Sorvo totesi Piskistä, että terhakkaalla koiralla on itsetunto terveellä lailla kohdallaan. Koira piti etäisyyden ja palasi hakemaan lauman kasaan, koska omistaja ei lähtenyt pois.

Kymmenenvuotiasta Hulda-rottweileria taas ei emännän hyvinvointi juurikaan kiinnostanut.

– Koiralla oli kaikki karvat pystyssä kuin sähköiskun saaneena. Se asettautui niin, että karhu syö ensin emännän, Asko Sorvo analysoi.

– Kyse on koiran hengestä. Ihmisen on helppo katsoa sivusta, koska tiedämme, ettei karhu hyppää lavetilta pois, hän jatkoi.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.