Kunnanjohtaja Rämö: Maakuntauudistus on vielä raakile

Maakuntauudistuksen suunnitelmien linjaukset ovat Heidi Rämön mukaan auki ja kokonaisuus on jäsentymätön. Kuva: Leea Parhiala

Maakuntauudistuksen suunnitelmien linjaukset ovat Heidi Rämön mukaan auki ja kokonaisuus on jäsentymätön. Kuva: Leea Parhiala

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö vieraili 5. syyskuuta Pirkanmaan omaishoitajat ry PIONIn Lempäälän vertaisryhmässä Lempäälän Ehtookodossa. Rämö kertoi tilaisuudessa sote- ja maakuntauudistuksesta Lempäälän näkökulmasta. Hän totesi, että uudistuksen suunnitelmien linjaukset ovat auki ja kokonaisuus on jäsentymätön. Rämö sanoi, että suunnitellut kuntayhtymät on tarkoitettu tilapäisiksi ja väliaikaisuus huomioimalla niiden perustaminen ja purkaminen on kallista.

– Nytkin valtio samanaikaisesti sekä leikkaa kuntien tuloja että lisää lakisääteisiä palveluvelvoitteita. Pirkanmaalla uudistukseen on lähdetty hyvin terveydenhuollon puolen osaaminen edellä. Nyt kunnanjohtajan toive on saada vankempi sosiaalipuolen osaaminen mukaan hankkeen valmisteluun.

Hallitus on lähettänyt sote- ja maakuntauudistusta koskevan esitysluonnoksen lausuntokierrokselle ja Lempäälä, muut kunnat ja PIONI antavat lausuntonsa uudistussuunnitelmista. Rämön mielestä lausunnoissa on tärkeää riskien arviointi – erityisesti talousasiat ovat riskialttiita. Lempäälässä onkin jarruteltu uudistukseen mukaan lähtöä, koska kunta on elinvoimainen kasvukunta ja pystyy siten järjestämään toimivat ja kustannustehokkaat palvelut.

Sote- eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen tavoitteena on kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhdenvertaisuutta, asiakaslähtöisyyttä ja laadukkuutta. Laissa säädellään palvelujen minimitaso, mutta kunnilla on oikeus tarjota enemmän eli ”ylilakisääteisiä” palveluja. Uudistuksessa järjestämisvastuu ja omaisuudet siirtyvät maakuntiin ja kunnille jää toteuttamisvastuu. Lempäälässä säilyy todennäköisesti sosiaali- ja terveyskeskus.

Tilaisuudessa keskusteltiin vilkkaasti Lempäälän omaishoidon ja palvelujen tilanteesta. Keskusteluun osallistuneet kritisoivat sitä, että valtakunnallisesti omaishoidon palveluihin tarkoitettu tuki valuu liiaksi hallintoon eikä tule ruohonjuuritasolle. Kunnanjohtaja lupasi selvittää, miten omaishoitajien kasvava määrä kunnassa otetaan huomioon budjetinlaadinnassa. Tällä hetkellä Lempäälässä omaishoidon tuen kriteerit täyttävien ei tarvitse jonottaa tukea määrärahojen puutteen vuoksi. Palvelutarjonnan suhteen toivottiin tasapuolisuutta eri puolille kuntaa.

Leo Levanen

Kirjoittaja on Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONIn sihteeri ja vapaaehtoistyöntekijä

Maakuntauudistuksen suunnitelmien linjaukset ovat Heidi Rämön mukaan auki ja kokonaisuus on jäsentymätön. Kuva: Leea Parhiala

Maakuntauudistuksen suunnitelmien linjaukset ovat Heidi Rämön mukaan auki ja kokonaisuus on jäsentymätön. Kuva: Leea Parhiala

Kuva: Leea Parhiala

Kuva: Leea Parhiala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?