Pinkkiä päälle tyttöjen päivänä

Planin kampanja tyttöjen puolella lapsiäitiyttä vastaan huipentuu tiistaina 11. lokakuuta. Monissa kahviloissa (mm. Ståhlberg/Royal Bakers) on myynnissä pinkkejä tyttöjen leivoksia, joiden hinnasta osa menee tähän kampanjaan. Lempäälän pääkirjaston, Sääksjärven, Kuljun ja Vesilahden kirjastoihin on koottu tyttöjen elämästä kertova näyttelypöytä. Niissä on rakastettujen tyttökirjojen lisäksi koottu kirjoja tyttöjen elämästä tänä päivänä. Vaikka ne onkin kerätty näytteille, saa niitä toki lainata. Henkilökunta täyttää kyllä ”aukot”.

Joitakin rakennuksia valaistaan tiistaina pinkiksi. Pinkki on pienten prinsessojen väri. Jossakin vaiheessa melkein kaikki tytöt haluavat leikkiä prinsessaa. Maailmassa miljoonien tyttöjen leikki jää kesken kun heidät naitetaan, myydään ”kotiorjiksi” tai vieläkin pahempaa. Tätä vastaan on tämä Planin kampanja. Voisitko pukea päällesi jotain pinkkiä, jotain vaaleanpunaista. Näin näyttäisit muillekin tukevasi kampanjaa.

Lapsiavioliittojen kieltäminen on iso lainsäädännöllinen prosessi. Pelkkä lakikaan ei vielä mitään takaa. Myös asenteissa on tapahduttava muutoksia. Monissa kulttuureissa perheen lasten lukumäärä tarkoittaa poikien lukumäärää. Lapsiäitiyden vähentämiseksi tyttöjä pitäisi pystyä suojelemaan myös raiskauksilta ja seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Köyhyyden poistaminen – tai sanotaan nyt edes elinolojen parantaminen – on avainasemassa tyttöjen ja naisten elämän kohentamiseksi.

Näin isojen haasteiden edessä tuntee itsensä pieneksi ja mahdollisuutensa mitättömiksi. Mitä lempääläinen tai vesilahtelainen sitten voisi tehdä. Pienillä asioilla voi olla suuret vaikutukset. Plan toimii projektimaissaan yhteisöjen kautta ja ihan perusasioissa. Puhtaan veden saamiseksi kaivetaan tai porataan kaivoja. Näin vältetään vaikkapa loistauteja. Rakennetaan käymälöitä, ettei pienten tyttöjen tarvitse käydä puskapissalla kaikenmaailman käärmeitten ja skorpionien seassa. Valaistaan katuja, jolloin vaara joutua hyväksikäytetyksi vähenee.

Rakennetaan kouluja ja neuvoloita, terveysasemia. Hankitaan perheille moskiittoverkkoja, usein tytöt opettavat vanhempansa niitä käyttämään. Huolehditaan, että syntyvät lapset rekisteröitäisiin vaikka matkat viranomaisten luo olisivatkin pitkät. Jos lasta ei ole ”olemassa” ei hänelle tietenkään ole varattu neuvola-aikoja tai koulupaikkaa. Autetaan tyttöjä ja poikia tuntemaan oikeutensa ja vaatimaan niiden toteutumista.

Suomi on muiden rikkaiden maiden kanssa Planissa rahoittajamaa. Voit ottaa kummilapsen ja tukea kuukausittain määräsummalla. Raha menee yhteisön projekteihin, ei kummilapselle. Näin tuetaan koko kylää eikä lapsi joudu esim. kadehdituksi tai kiusatuksi. Lapsen kanssa voit olla kirjeenvaihdossa, lähettää valokuvia ja vaikkapa käydä tapaamassa. Voit olla ilman kummiuttakin kuukausilahjoittaja tai avustaa silloin tällöin. Voit olla vapaaehtoisena järjestämässä tilaisuuksia. Aina voit puhua näistä asioista ja vetää muita ihmisiä mukaan auttamaan maailman lapsia, myös poikia.

Ja tiistaina pinkkiä päälle.

Sitä voi lempääläinen ja vesilahtelainen tehdä!

Teksti: Tapio Eronen, Planin vapaaehtoinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?