Käyttäytyvätkö nuoret hyvin liikenteessä?

Nuorien mopokäyttäytymistä kritisoidaan usein. Nuorten mielipide asiasta on hieman erilainen. L-VS kysyi, mitä heillä on sanottavana. Teksti: Elina Pispala

Tiia Eskonen, 15, Kuva: Elina Pispala - Ajelen mopollani aika vähän. Käyn sillä koulussa ja kavereiden luona. Olen aina ollut kiltti kuski, mutta välillä saatan ajaa hieman ylinopeutta. Mutta sekin vain vahingossa, en ikinä pyri siihen, Tiia Eskonen toteaa. - Huonoin muistoni mopoiluun liittyen on, kun olin siskoni kanssa ajelemassa ja moponi hajosi. Variaattorihihna oli mennyt poikki. Saimme vanhemmiltamme kyydin, joten kaikki oli loppujen lopuksi hyvin, hän muistelee.

Tiia Eskonen, 15. Kuva: Elina Pispala
– Ajelen mopollani aika vähän. Käyn sillä koulussa ja kavereiden luona. Olen aina ollut kiltti kuski, mutta välillä saatan ajaa hieman ylinopeutta. Mutta sekin vain vahingossa, en ikinä pyri siihen, Tiia Eskonen toteaa.
– Huonoin muistoni mopoiluun liittyen on, kun olin siskoni kanssa ajelemassa ja moponi hajosi. Variaattorihihna oli mennyt poikki. Saimme vanhemmiltamme kyydin, joten kaikki oli loppujen lopuksi hyvin, hän muistelee.

 

Olga Aaltonen, 15, Kuva: Elina Pispala - Minä ajelen mopolla päivässä noin puolitoista tuntia. Ajelen kouluun ja kavereille, kertoo Olga Aaltonen. - Ajamistani on välillä kommentoitu hieman, kun en ole osannut ryhmittäytyä oikein ja kun olen ajanut hieman ylinopeutta. Mutta kyllä minä aina yritän ajaa kunnolla. - Kun ajan liikenteessä, muut autoilijat eivät aina käyttäydy kunnolla. Usein he ajavat aivan liian läheltä. Mutta liikenteessä on myös kunnollisia ajajia, heitä ei tosin ole niin paljon, toteaa Olga.

Olga Aaltonen, 15. Kuva: Elina Pispala
– Minä ajelen mopolla päivässä noin puolitoista tuntia. Ajelen kouluun ja kavereille, kertoo Olga Aaltonen.
– Ajamistani on välillä kommentoitu hieman, kun en ole osannut ryhmittäytyä oikein ja kun olen ajanut hieman ylinopeutta. Mutta kyllä minä aina yritän ajaa kunnolla.
– Kun ajan liikenteessä, muut autoilijat eivät aina käyttäydy kunnolla. Usein he ajavat aivan liian läheltä. Mutta liikenteessä on myös kunnollisia ajajia, heitä ei tosin ole niin paljon, toteaa Olga.

Nico Nikkilä, 15, ja Paavo Paananen, 15, Kuva: Elina Pispala - Ajelen mopollani huvin vuoksi. En tarvitse sitä kovin paljon koulumatkoihin, sillä matka ei ole niin pitkä. Se on mielestäni kivaa. Eikä minulle ikinä ole sattunut mitään pahaa, onneksi, kertoo Nico Nikkilä. - Käytän mopoani koulumatkoihin ja muihin pitkiin matkoihin. Kukaan ei ikinä ole kommentoinut ajamistani. Minä kyllä ajan aina kunnolla, ainakin lähes aina, Paavo Paananen naureskelee.

Nico Nikkilä, 15, ja Paavo Paananen, 15. Kuva: Elina Pispala
– Ajelen mopollani huvin vuoksi. En tarvitse sitä kovin paljon koulumatkoihin, sillä matka ei ole niin pitkä. Se on mielestäni kivaa. Eikä minulle ikinä ole sattunut mitään pahaa, onneksi, kertoo Nico Nikkilä.
– Käytän mopoani koulumatkoihin ja muihin pitkiin matkoihin. Kukaan ei ikinä ole kommentoinut ajamistani. Minä kyllä ajan aina kunnolla, ainakin lähes aina, Paavo Paananen naureskelee.

 

Roosa Mäkelä, 15, Kuva: Elina Pispala - Mopollani kulkemiin matkoihin menee päivässä keskimäärin yksi tunti, joskus kyllä vähän enemmän, kertoo Roosa Mäkelä. - Välillä kun ajan liikenteessä, muut autoilijat aiheuttavat läheltä piti -tilanteita. Mutta ikinä ei kuitenkaan ole tapahtunut mitään. - Päivä, jolloin sain korttini ja pääsin ensimmäisen kerran ajamaan, oli todella kiva, Roosa sanoo vielä lopuksi.

Roosa Mäkelä, 15. Kuva: Elina Pispala
– Mopollani kulkemiin matkoihin menee päivässä keskimäärin yksi tunti, joskus kyllä vähän enemmän, kertoo Roosa Mäkelä.
– Välillä kun ajan liikenteessä, muut autoilijat aiheuttavat läheltä piti -tilanteita. Mutta ikinä ei kuitenkaan ole tapahtunut mitään.
– Päivä, jolloin sain korttini ja pääsin ensimmäisen kerran ajamaan, oli todella kiva, Roosa sanoo vielä lopuksi.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?