Koiraväki kuntakävelyllä

Seppo Hautalan ja Riitta Kallion Pepi-koira on rauhallisen kulmakunnan asukki eikä juurikaan tapaa muita koiria. Sillä oli jännittävä ilta ja osin stressaavakin. Uni taisi maittaa, kun kotiin päästiin sekä koiralle että isännälle, jonka käsi venyi reissulle varmasti muutaman sentin. Ensi keväänä Pepi aiotaankin tuoda LeVeK:in koirakouluun, ja jo syksyllä lenkit sujuvat tyylikkäästi ja vetämättä täysin ohjaajan toiveiden mukaisesti.

Seppo Hautalan ja Riitta Kallion Pepi-koira on rauhallisen kulmakunnan asukki eikä juurikaan tapaa muita koiria. Sillä oli jännittävä ilta ja osin stressaavakin. Uni taisi maittaa, kun kotiin päästiin sekä koiralle että isännälle, jonka käsi venyi reissulle varmasti muutaman sentin. Ensi keväänä Pepi aiotaankin tuoda LeVeK:in koirakouluun, ja jo syksyllä lenkit sujuvat tyylikkäästi ja vetämättä täysin ohjaajan toiveiden mukaisesti.

Lempäälän-Vesilahden koirakerhon kurssitarjontaan kuuluu perinteisesti syksyn pimeään aikaan pidettävä koiran ja sen isännän käyttäytymistä kehittävä kaupunkikävely, jonka yhdistys järjestämme vuosittain kuntakeskuksessa. Tänä vuonna tapahtuma oli avoin kaikille kunnan koirakoille, jotka halusivat tämänkaltaista oppia saada tai testata koiransa käyttäytymistä näissä olosuhteissa. Koirat ohjaajineen opettelivat turvallista liikkumista taajamassa sekä totuttautuivat erilaisiin häiriötekijöihin kuten toisiin koiriin, voimakkaisiin valoihin ja ääniin, pimeässä vastaan tuleviin ihmisiin, liikenteeseen sekä ohi kiitäviin juniin.

Lähes korttelin leveydelle riitti kulkuetta, eivätkä ihan kaikki mahtuneet kuvaan, mutta kaikille riitti opittavaa ja kurssin lopuksi yllätyspussi kotiläksy vihkoineen ja herkkupaloineen.

Lähes korttelin leveydelle riitti kulkuetta, eivätkä ihan kaikki mahtuneet kuvaan, mutta kaikille riitti opittavaa ja kurssin lopuksi yllätyspussi kotiläksy vihkoineen ja herkkupaloineen.

Tapahtuma oli järjestetty 4. lokakuuta kansallisen eläintenpäivän illaksi. Manttaalitalon pihasta suuntasi kohti kuntakeskustaa iso joukko taluttajia ja talutettavia.

– Harjoituksen tässä vaiheessa ei aina voinut tietää kuka oli taluttaja ja kuka talutettava. Oppi-ilta oli siis tarpeen. Haukkua osasivat kuitenkin kaikki, kun kulkue eteni Lemponkadun alikulkutunnelin kautta Tampereentielle, sanoo LeVeK ry:n puheenjohtaja Riitta Halme.

Ohjaajilla oli oppi mielessä ja tarkasti kuunneltiinkin opettaja Sanna Rajalan ohjeita, mutta koirilla raksuttivat selvästi ihan toiset ajatukset päätellen todella vinhasti heiluvista hännistä ja ahkerasta tervehdys-nuuskinnasta.

Niille tapahtuma oli silkka kaverikokoontuminen. Jotkut mukana olevista koirista olivat tavanneet kesän aikana erilaisilla kursseilla, mutta paikalla oli myös ensituttavuuksia, jotka koiramaisin tervehdyksin hyväksyttiin porukkaan. Joukosta erottuivat hyvin ne koirat, joiden elämä pääsääntöisesti rajoittuu omakotitalon pihapiiriin ja haja-asutusalueen rauhaan ilman lajikontakteja. Niille ilta olikin oppia ja ihmetystä täynnä. Kävi selväksi, että tämänkaltaiselle harjoittelulle olisi tarvetta enemmänkin.

– Toiminta koiraseura LeVeK:issä on hyväksi sekä isännälle että koiralle paitsi koulutuksen- myös sosiaalisten taitojen kannalta, sanoo Halme.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?