Kutsunnoissa välitetään veteraanien perintöä

Asevelvolliset odottavat vuoroaan osallistua kutsuntatilaisuuden keskeyttävään, kunnan tarjoamaan kahvitilaisuuteen, jonne komentajakapteeni Timo Ikonen ja kapteeni Juha Pohjola ensin johdattivat sotavetaari Pentti Suomalaisen puolisoineen. Kuva: Erkki Koivisto

Asevelvolliset odottavat vuoroaan osallistua kutsuntatilaisuuden keskeyttävään, kunnan tarjoamaan kahvitilaisuuteen, jonne komentajakapteeni Timo Ikonen ja kapteeni Juha Pohjola ensin johdattivat sotavetaari Pentti Suomalaisen puolisoineen. Kuva: Erkki Koivisto

Vesilahdesta 16. elokuuta alkanut Pirkanmaan aluetoimiston alueen syksyn kutsuntakierros ehti Lempäälään tiistaina ja keskiviikkona 11.–12. lokakuuta. Keskiviikkona Lempäälän ehtookodolle oli saapunut jälkimäinen puolisko Lempäälän  140 kutsunnanalaisesta. Kutsuntatilaisuuksia riittää eri puolilla Pirkanmaata vielä joulukuun puoliväliin, sillä kutsunnanalaisia on koko Pirkanmaalla noin  3 000 ja koko maassa  30 400. Tämän vuoden kutsunnat koskevat pääosin vuonna 1998 syntynyttä ikäluokkaa.

Kutsuntoihin osallistuvat ovat 18-vuotiaita. Sotaveteraanien keski-ikä on sen sijaan jo yli 91 vuotta. Heidän määränsä hupenee kovaa vauhtia, eikä heitä Lempäälässäkään ole enää kuin hieman alle 40. Sotiemme veteraaneja on kaiken kaikkiaan elossa tällä hetkellä noin 20 000.

Veteraanit ovat perinteisesti tuoneet kutsuntatilaisuuksiin oman tervehdyksensä kutsuntoihin osallistuvalle ikäluokalle. Nuoria miehiä kävi  Lempäälässä tervehtimässä Lempäälän sotaveteraanien jäsen Pentti Suomalainen, 88, toivottaen heille kaikkea hyvää tulevissa tehtävissään. Monilla paikkakunnilla tilanne on jo toinen eikä sotaveteraani välttämättä enää jaksa aiemman tavan mukaisesti pitää puhetta kutsunnanalaisille. Puolustusvoimat onkin toteuttanut videon Veteraanien perintö, jonka avulla veteraanien perintöä pidetään esillä asevelvollisille. Tänä syksynä veteraanienhenkilökohtaisen tervehdyksen lisäksi jokaisessa kutsuntatilaisuudessa esitetään Veteraanien perintö -video. Video on nähtävissä https://youtu.be/hFtcERLYbDA.

 

Kutsunnoissa määritetään kutsunnanalaisen palveluskelpoisuus ja päätetään palveluksesta. Palvelus on mahdollista aloittaa kutsuntoja seuraavan kolmen vuoden eli vuosien 2017, 2018 ja 2019 tammikuun tai heinäkuun saapumiserässä.

Joukko-osastot, joihin asevelvolliset Lempäälästä ja Vesilahdesta pääsääntöisesti määrätään palvelukseen, ovat Satakunnan lennosto Pirkkalassa, Porin  prikaati Kankaanpäässä ja Säkylässä sekä Panssariprikaati Hattulassa.

Kunkin asevelvollisen tilanne ja toiveet otetaan huomioon ennen  palvelukseenastumismääräyksen tai kutsuntatodistuksen antamista.

– Pääosa teistä astuu palvelukseen tammikuussa 2018. Erityisistä syistä palvelukseen voi astua myös vuonna 2019, sanoi aluetoimiston päällikön sijaisena toimiva kutsuntalautakunnan puheenjohtaja komentajakapteeni Timo Ikonen.

Hän kehotti armeijan palvelukseen astujia ottamaan palveluksesta hyödyn irti. Samoilla jäljillä oli tilaisuuteen Lempäälän kunnan tervehdyksen tuonut valtuutettu Killi Jokila (vihr.), joka  muistutti, että nyt on vielä hyvin aikaa kohottaa kuntoa.

– Minulle valinta inttiin menosta oli valtavan helppo ja toivon, että tekin teette päätöksenne syvästi harkiten, sanoi Lempäälän ev.-lut. seurakunnan  tervehdyksen tuonut vs. seurakuntapastori Vihtori Leskelä. Hän muisteli nuorelle kuulijakunnalle omaa, 17 vuotta sitten päättynyttä varusmiesaikaansa, joka tuotti hänelle hyviä ystäviä ja mieleenpainuvia kokemuksia. Yksi asia on kuitenkin jäänyt harmittamaan.

– Siitä olen pettynyt, että olen sen jälkeen päässyt vain kerran kertausharjoituksiin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.