Krista Kiurulta kovasanainen ripitys

Lempäälän Työväenyhdistyksen 120 vuotis- ja Työväentalon 115-vuotisjuhlaa vietettiin lauantaina. Juhlahumussa Lempäälän seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Usko Gullstén, kunnanjohtaja Heidi Rämö, professori Pentti Arajärvi ja Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult.

Lempäälän Työväenyhdistyksen 120 vuotis- ja Työväentalon 115-vuotisjuhlaa vietettiin lauantaina. Juhlahumussa Lempäälän seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Usko Gullstén, kunnanjohtaja Heidi Rämö, professori Pentti Arajärvi ja Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult.

”Hallitus leikkaa, jotta se voi jakaa rahaa omille eturyhmilleen”

Lempäälän  Työväenyhdistyksen 120-vuotisjuhlassa lauantaina puhunut SDP:n varapuheenjohtaja Krista Kiuru kritisoi kärkevästi Sipilän hallituksen toimia.
– Kovat leikkaukset johtavat ostovoiman hiipumiseen ja sitä kautta työttömyyden kasvuun, Kiuru sanoi.
Kiuru viittasi samoilla linjoilla olevan talouden nobelistin Joseph Stiglitzin arvioon. Stiglitz lyttäsi täysin Suomen leikkaukset ja työmarkkinauudistukset.
– Hänelle hallituksen aitiosta todettiin, ettei amerikkalainen tajua mitään suomalaisten tulipalojen sammuttamisesta.
Kiurun mukaan Sipilän hallitus ei ole perustellut leikkausratkaisujaan.
– Hallitus on vain pyytänyt kansalaisia hyväksymään monet epäoikeudenmukaiset päätökset, koska velkaantuminen on pakko saada loppumaan.
Hallituksen päätökset ovat Kiurun mukaan suosineet suurituloisia.
– Heitä on vaadittu vapaaehtoiselta pohjalta leikkaamaan palkkojaan ja lahjoittamaan hyväntekeväistyyteen. Kun veroja ei haluta kiristää, suurituloist ovat päässeet kuin koira veräjästä.
– Vaikea on ymmärtää, miksi heikoimmilta ja sairaimmilta on pakko ottaa rahaa esimerkiksi autoverotuksen alentamiseen, metsien perintöverotuksen keventämiseen ja maatalouden kehittämiseen, Kiuru luetteli.

– Sote-uudistuksessa kysymys on hyvinvointiyhteiskunnan myymisestä vapaille markkinoille, sanoi SDP:n varapuheenjohtaja Krista Kiuru.

– Sote-uudistuksessa kysymys on hyvinvointiyhteiskunnan myymisestä vapaille markkinoille, sanoi SDP:n varapuheenjohtaja Krista Kiuru.

Suurin kupla Kiurun mukaan on hallituksen ilmoittama tavoite lopettaa velkaantuminen.
– Sen sijaan hallitus tulee lisäämään velanottoa. Nyt otetaan enemmän velkaa kuin edelliset hallitukset, joita Keskusta ja Perussuomalaiset velanotosta kritisoivat.
Krista Kiurun mukaan Suomi on menossa väärään suuntaan, koska markkinavoimat ovat selättäneet aluepolitiikan.
– Hallituksen aluepolitiikka tähtää yksityistämiseen, keskittämiseen ja alueellisen elinvoiman heikentämiseen. Tieinfran yksityistäminen tarkoittaisi tienpidon keskittämistä vain eniten liikennöidyille teille.
Sote-uudistus sai kaikkineen Krista Kiurlta synkän arvion.
– Hallitus pakkoyhtiöittää suomalaiset terveyskeskukset ja sairaalat, vaikka EU ei ole sitä edes vaatinut. Palvelutaso laskee ja nyt avataan markkinat isoille ylikansallisille yhtiöille.
Krista Kiurun mukaan sote-uudistuksessa on kysymys hyvinvointiyhteiskunnan myynnistä vapaille markkinoille.

Professori Pentti Arajärvi maalasi kuvaa maailmasta Lempäälän Työväenyhdistyksen perustamisvuonna.
– Silloin avattiin esimmäiset, nykymuotoiset olympiakisat, käytiin maailman lyhin sota, Englanti vastaan Sansibar, mikä kesti 43 minuuttia, havaittiin röntgensäteet sekä pidettiin Lontoossa kansainvälinen työläisten ja ammattiliittojen kokous.
Arajärvi paneutui puheessaan perusarvoihin ja selvitti vapauden käsitettä yksilöllisestä ja yhteisöllisestä näkökulmasta.
Lempäälän Työväenyhdistyksen 120-vuotisen taipaleen lisäksi juhlittiin Lempäälän Työväentalon 115-vuotisjuhlaa.
Yhdistyksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult  kertoi kirjastotoiminnan olleen keskeistä työväentaloilla.
Työmiehen lisäksi työväentalolle tulivat muun muassa Uusi Suometar, Aamulehti ja  Suomen Lähetyssanomat.
– Tarkoitus oli levittää yleistä valistusta. Sivistyksellinen työ on ollut merkittävää, Petäkoski-Hult kertoi.
Yhdistykselle työväentalon ylläpito on taloudellisesti iso menoerä. Taloa on maalattu talkoovoimin.
Rahoitusta remontteihin saadaan sekä satunnaisilta että pitkäaikaisilta vuokraajilta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?