Me tulemme taas, sinä tyttöni hoi!

Kesällä Merunlahdessa tanssitaan, lauletaan ja nostalgisoidaan

Tukkijoella

Tukkijoella

Merunlahteen saapuu ensi kesänä tukkilaisia. Tukkijoella-näytelmän ohjaa Leila Karttunen, joka ohjasi samoissa puitteissa vuonna 2011 Viulunsoittaja katolla -näytelmän.

Teatteri Valentinon myynti- ja markkinointijohtaja Marjo Lundén kertoo, että Tukkijoella tehdään noin neljänkymmenen hengen voimin. Mukana on tekniikan väkeä, koreografi ja muusikoita. Näytelmän ohjaa Leila Karttunen.

– Mukana on myös kaksi sisarusparia, iloitsee Marjo Lundén.

Hän kertoo, että kesäteatterin tekeminen perheen kera on elämys, joka ei unohdu. Ylipäätään harrastajateatterin tekemiseen jää helposti hyvällä tavalla koukkuun.

– Se yhteisöllisyys ja läheisyys, joka tulee teatteria tehdessä antaa paljon. Lapsillakin on teatterissa ympärillä kuin iso suku ja heistä pidetään yhdessä huoli.

Tukkijoella edustaa Marjo Lundénin mukaan puhdasta suomalaisuutta. Sitä korostaa Merunlahden miljöö, joka osuu näytelmään täydellisesti. Eikä sovi unohtaa kansanlauluja ja perinteisiä tansseja kuten polkkaa ja jenkkaa.

– Näytelmä on yksi niitä harvoja, joita voi esittää myös ulkomaalaisille. Se on niin vahva elämys.

Vili Auvisen sovittama Tukkijoella -näytelmä kertoo jo kadonneesta perinteestä suomalaisessa kulttuurissa. Joka kevät tukkilaisjoukko saapuu paikkakunnalle tukinuittoon ja toivoo saavansa majapaikan lähitaloista.

Pietola on iso ja jo vähän rapistunut maatila, jossa ei tukkilaisia suvaita. Tänä keväänä paikalle saapuu Turkka, joka heti ottaa paikkansa tukkipäällikkönä ja huomaa myös talon tyttären Katrin.

Näytelmässä kietoutuvat yhteen orpopoika Kustaan äidin kadonneet rahat, kylän rättärin oman edun tavoittelu, Turkan ja Katrin sekä Huotarin ja Annin rakkaustarinat.

Ennen Tukkijoelle lähtemistä Teatteri Valentino esittää Mika Waltarin Gabriel, tule takaisin.

– Rooleissa ovat luottonäyttelijät ja teksti on hyvä ja naseva. Näytelmää esitetään Tampereen Steinerkoulun Aurora-salissa, joka on kaunis ja arkkitehtuuriltaan omanlaisensa. Ensi-ilta on 29. tammikuuta Marjo Lundén kertoo.

Kahta ikääntynyttä sisarusta pyörittävä Gabriel on hyväksikäyttäjä, mutta kaiken alla Marjo Lundén näkee rikkinäisen ja yksinäisen miehen. Rakkauden ja läheisyyden kaipuu ja sen hinta puhuttelee ja on ajankohtainen edelleen.

FAKTA

Teatteri Valentino

  • Perustettu kesällä 2012.
  • Toiminnanjohtaja/ohjaaja Leila Karttunen
  • Tukkijoella ensi-ilta 2. heinäkuuta 2017

edit. 14. lokakuuta. Korjattu Viulunsoittaja katolla -näytelmän tuottanut taho.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?