Joukko japanilaisia tutustui vammaispalveluihin Lempäälässä

Ennen soteratkaisua on niin että…

Japanilaisvieraat tekivät kynät sauhuten muistiinpanoja vammaisneuvoston puheenjohtaja Tuula Petäkosk-Hultin tehdessä selkoa Lempäälän kunnan tarjoamista vammaispalveluista. Kuva: Erkki Koivisto

Japanilaisvieraat tekivät kynät sauhuten muistiinpanoja vammaisneuvoston puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hultin tehdessä selkoa Lempäälän kunnan tarjoamista vammaispalveluista. Kuva: Erkki Koivisto

Vammaisilla henkilöillä on itsemääräämisoikeus, ja vammaisen oma tahto kirjataan palvelusuunnitelmaan. Ei ole valmiita paketteja; vammaiselle tarjottava palvelupaletti räätälöidään erikseen yksilöllisesti. Yhteiskunta tulee apuun: Suomessa vanhemmat eivät ole velvoitettuja hoitamaan vammaisia lapsiaan. Käytännön  järjestelyt hoituvat nyt näin, mutta soten myötä muutoksia on luvassa.

Näitä ja muita vammaispalvelun nyrkkisääntöjä kuuli Lempäälään keskiviikkona 12. lokakuuta Japanista asti saapunut, ahkerasti muistiinpanoja kirjoittanut vierasjoukko. Japanin valtion nimeämä kymmenhenkinen delegaatio  tuli sosiaali- ja terveysministeriön vieraina suoraan Helsingistä muutaman tunnin ajaksi tutustumaan Lempäälässä kuntatason vammaisten ihmisten palveluihin, vammaisneuvoston työhön ja Pesäpuuhun, jossa japanilaisryhmällä oli myös Pesäpuun asukkaita osallistava yhteinen toimintahetki.

Vierailua Suomessa koordinoi Japanin lähetystön kanssa valtakunnallinen vammaisneuvosto. Lempäälästä delegaatio jatkoi Tampereelle.

Alkuviikosta Helsingissä japanilaiset olivat saaneet sosiaali- ja terveysministeriön vieraina tutustua Suomen vammaispalvelulainsäädäntöön. Lempäälään he saapuivat toteamaan, kuinka lain edellyttämät vammaispalvelut tuotetaan käytännössä kuntatasolla. Lempäälän vammaisneuvoston puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult esitteli vammaisasumisyksikkö Pesäpuun kokoustilassa japanilaisvieraille tulkin välityksellä vammaisneuvoston toimintaa ja tutustutti vieraat  muun muassa kunnallisiin vammaisasumispalveluihin.

Tehdessään vierailleen selontekoa Lempäälän vammaispalvelujen käytännöistä sekä Tuula Petäkoski-Hult että Lempäälän kunnan vammaistyön  johtaja Leila Haakana joutuivat toistuvasti sanomaan, että soten toteutuessa kunnan rooli palvelujen tuottajana muuttuu. Nyt esimerkiksi apuvälineitä saa lainaksi käyttöönsä sekä kunnalta terveyskeskuksesta ja toisaalta erikoissairaanhoidon kautta.

– Kyllä, ihmiset saavat apuvälineet ilmaiseksi käyttöönsä. Ei-sähköiset saa kunnalta ja sähkökäyttöiset erikoissairaanhoidon kautta, vastasi Petäkoski-Hult apuvälineiden jakamista koskevaan kysymykseen.

– Soteen ollaan menossa, enkä tiedä, miten jatkossa apuvälineiden suhteen menetellään. Toivottavasti vammaisneuvostot pysyvät soten toteuduttuakin lähellä asukkaita, Petäkoski-Hult toivoo.

Yhtenä soten tavoitteena on, että vammaisten apuvälinekäytäntöihin saada yhteiset kriteerit koko maahan ja selkeytettyä nykytilannetta.

– Vammaispalveluetuuksia haetaan toimistosta, jonne voi jättää ensi vuonna hakemuksen sähköisenä. Kun asiakkaale laaditaan palvelusuunnitelma, joskus paikalla voi olla jopa 10–15, mutta yleensä 5–6 henkilöä moniammatillisesti eri aloilta, sanoi Leila Haakana.

Eri vammaispalvelujen kirjo on laaja. Asiakas voi olla oikeutettu saamaan kuljetuspalveluja sekä tarpeen mukaan vapaa-aikaan että työmatkoihin. Henkilökohtainen apu merkitsee avustajaa, joka ei tarjoa hoivaa, vaan auttaa vammaista tekemään sitä, mihin hän ei yksin kykene. Asunnon muutostöillä vammaisen koti muunnetaan esteettömäksi. Kiinteistöön asennetaan tarvittaessa kiinteitä apuvälineitä kuten henkilönostimia.Vammaisen henkilön auton hankintaa edesautetaan autoavustuksella, joka on maksimissaan 6 000 euroa viideksi vuodeksi. Autoon voidaan asentaa myös ajohallintavälineitä. Suosittu apuväline on pyörätuolinostin, jolla varmistetaan, että liikuntavammainen pystyy ajamaan autolla. Palveluasumista järjestetään vuokra-asumisena. Pesäpuun lisäksi kehitysvammaisille henkilöille on valmistusmassa Lempäälään muutaman vuoden sisään toinen asumisyksikkö.

– Jollakin voi olla paljon järjestettyä palvelua, jollain toisella vain vähän. Oma toimintakyky ratkaisee.

– Me olemme pieni kunta ja tunnemme hyvin asiakkaamme. Nyt mietimme, katoaako tämä vahvuutemme, kun sote toteutetaan. Lempäälän kunnalta häipyy sosiaali- ja terveyslautakunta vuoden 2019 alusta. Näitä nyt mietitään, sanoi kunnan organisaatiokaaviota japanilaisille esitellyt Haakana.

Hän korosti japanilaisille kuulijoilleen, että vammaisten henkilöiden päivärytmissä noudatetaan normaalia rakennetta.

– Aamulla lähdetään päivätoimintaan Pesäpuun neljänteen kerrokseen tai käydään toimintakeskuksella tai yksityisellä päivätoiminnassa.

Japanilaisjoukkio oli selvästi vaikuttunut vammaispalvelujen toimivuudesta ja tasosta Lempäälässä. He nyökkäilivät innostuksesta kuultuaan Leila Haakanalta, että Lempäälässä järjestetään vuonna 2017 kehitysvammaisten yleisurheilun suuret kesäkisat, jotka kokoavat paikkakunnalle sadoittain osanottajia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.