Hopeasompafinaaleihin odotetaan tuhatta hiihtäjää Lempäälään

Hopeasommasta kertovia reittikylttejä on ilmestynyt leveämmän muodon saaneiden baanojen varsille Hakkarissa. Kuva: Erkki Koivisto

Hopeasommasta kertovia reittikylttejä on ilmestynyt leveämmän muodon saaneiden baanojen varsille Hakkarissa. Kuva: Erkki Koivisto

Hakkarissa hiihdetään ensi vuoden puolella keskiviikkona 15. helmikuuta ensin Moision koulun hiihtokisat ja sunnuntaina 19. helmikuuta LC Lempäälä/Kanavan perinteiset nappulahiihdot. Siinä välissä Hakkarin hiihtoladut valloittavat – ei enempää eikä vähempää kuin – Hopeasomman loppukilpailut 16.–18. helmikuuta.  Lempäälän Kisan isännöimiin mittelöihin odotetaan jopa noin tuhatta 12–16-vuotiasta osallistujaa. Kyseessä on osallistujamäärällä mitaten yleensä maan suurimmat hiihtokilpailut. Lahden MM – kisat ovat osanottajamäärällä mitattuna samaa kokoluokkaa.

Järjestelyiden taso on jokseenkin sama kuin aikuisten SM-hiihdoissa. Hopeasompamestarit ovat alle 16-vuotiaiden Suomenmestareita. Kolmen päivän kisatalkoissa tarvitaan satoja ihmisiä.

Koska osallistujia on paljon, ja ikäryhmän maan parhaimmisto on tulossa Lempäälään, Hiihtoliitto vaatii ja  valvoo suorituspaikkojen toimivuutta ja turvallisuutta. Liiton teknisen delegaatin valvoja on käynyt toteamassa hiihtoreitit hyviksi ja sopivan vaativiksi.

Urheilun suurtapahtumaa on valmisteltu jo hyvissä ajoin. Maastoa on työstetty, ja Hakkarissa on tulevista suurkisoista viestiviä HS-viittoja. Viime vuonna hiihtomaata ja uusia latukiemuroita työsti 70–80 LeKi hiihdon talkoolaista Kantrin rahoittamana.  Tämän vuoden puolella työvastuu siirtyi suunnitelmallisesti Lempäälän kunnalle. Hakkarin lähikuntoradat ovat nyt viimeistelyä vaille valmiit ja palvelevat sellaisinaan hiihtoa ja muuta kuntoilua.

Hopeasompaa on pyöritetty vuodesta 1972 lähtien.  Häme on ollut aina maan hiihtopiirien kärkeä ja viime vuosina ykkönen. Ennen Hakkarin kisoja HS-finaalit on piirin alueella järjestetty vain kahdesti.

Hopeasompa-finaaleiden stadionina toimii jäähallin takana sijaitseva  hiekkakenttä. Urheilukentällä on kisojen ajan verryttelylatu. Viipalekoulun ja urheilukentän väliin tehty uusi kiemura tasaa matkat oikean mittaisiksi, pidentää maaliin tuloa ja mahdollistaa hiihtäjien paremman näkyvyyden.

Hakkarin koulu ja liikuntahalli ovat Hopeasompa-käytössä. Jäähalli toimii hiihtokisojen ajan normaalisti, mutta pysäköinti on rajoitettu, koska hallin pysäköintialue on kilpailujen käytössä. Pysäköinti ohjataan tapahtuvaksi pysäköintipaikoilla, lähikaduilla ja pellolla.

Lempäälän  kunta osallistuu palkintoihin. Hiihtojen pääpalkintojako pidetään Ideaparkissa lauantaina 18. helmikuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?