Yhteisösakko suojaamattomasta ketjuvälityksestä

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut lempääläläisen kateaineita valmistavan yrityksen 18 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön tuotantojohtaja tuomittiin 25 päiväsakon eli 2 200 euron ja työnjohtaja 15 päiväsakon eli 585 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa oli käsiteltävänä Lempäälässä elokuussa 2014 sattunut työtapaturma. Työntekijä oli työskentelemässä ketjukuljettimen risteysasemalla. Valmistusvirheellinen palahuopapaketti ei ohjautunut sivuun linjastosta, joten hän yritti napata sen ketjukuljettimen päältä. Tällöin hänen hansikkaansa tarttui suojaamattoman ketjukuljettimen hammasrattaan ja ketjun väliin. Työntekijän sormenpää murskautui.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työturvallisuusmääräyksiä oli rikottu, koska ketjukuljettimen risteysalueella työntekijän ulottumisalueella oli suojaamaton ketjun ja hammaspyörän aiheuttama puristumis- ja leikkautumiskohta.

Haitta- tai vaaratekijä olisi pitänyt poistaa eikä haitan poistamista voi korvata työntekijän laajallakaan ohjeistuksella. Tuotantojohtaja ja työnjohtaja ovat toimineet käräjäoikeuden mukaan huolimattomasti, sillä ketjut ovat jääneet suojaamatta vielä riskienarvioinnin jälkeenkin.

Tapaturman jälkeen ketjuihin on asennettu suojat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?