Ikäihminen voi viettää täyttä elämää

Lempäälän eläkkeensaajien pienoisnäytelmäkerho Henkilöt vasemmalta Reino Leppäkoski, Lasse Mäkinen, Kaisa Markkanen, Maija-Liisa Nuora, Eine Salonen ja Katri Höglund. Taustalla pappina Simo Mäkinen. Kuva: Pentti Ristolainen

Lempäälän eläkkeensaajien pienoisnäytelmäkerho
Henkilöt vasemmalta Reino Leppäkoski, Lasse Mäkinen, Kaisa Markkanen, Maija-Liisa Nuora, Eine Salonen ja Katri Höglund. Taustalla pappina Simo Mäkinen. Kuva: Pentti Ristolainen

Lempäälän Eläkkeensaajat järjesti 20. lokakuuta kaikille avoimen ”Ikäihmisen Täyttä Elämää Lempäälässä 150 vuotta” -seminaarin Hakkarin koulun auditoriossa. Seminaari liittyi Lempäälän kunnan 150 -vuotisjuhliin. Juhlavuoden tavoitteena on saada aikaan 150 tapahtumaa, kertoa 150 tarinaa,  jakaa 150 kuvaa ja ilmiantaa 150 hyvän mielen tekoa.

Seminaarin aluksi yhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Oksa toivotti osanottajat tervetulleiksi kommentoimalla, miten maailma on muuttunut muutaman kymmenen vuoden aikana tietoyhteiskunnaksi.

– Yhteiskunta muuttuu, muuttuvatko ihmiset?   Toivottavasti meillä kaikilla on hyvä vanhuus.

Yhdistyksen pienoisnäytelmäkerho esitti Lea Jokelan kirjoittaman näytelmän Lempäälän kunta 150 vuotta, pistäytyminen kunnan historiaan. Lempäälän kunnallishallinnon perustava kokous pidettiin vuonna 1866. Historian aivan ensimmäinen dokumentti Lempäälästä on kuitenkin talonpoikien kansannousun ns. Davidin kapinan sovinnontekoasiakirja, joka on laadittu vuonna 1439.

Pääpuhujaksi yhdistys oli saanut geriatrian professori Jaakko Valvanteen, joka on tunnettu vanhusten hyvän hoidon puolestapuhujana. Ihmisen vanheneminen alkaa jo kolmekymppisenä, mutta omaan vanhuuteen voi vaikuttaa. Tärkeää ovat liikunta, hyvä ravinto, optimistinen elämänasenne, ystävät ja harrastukset. Toisen ihmisen kosketus on myös tärkeää. Aktiivinen eläkeikä lisää elinvuosia. Näistä samoista asioista Lempäälän eläkkeensaajat ry:n jäsenet saavat nauttia kerhoissaan ja toiminnassaan.

Lempäälän vanhustyönjohtaja Hanna Karojärvi kertoi kunnan vanhustyöstä ja sen tavoitteista. Palvelunohjauksessa selvitetään, onko avulle tarvetta ja minkälaista sen pitäisi olla. Vanhusväestöä tulee kuntaan lisää, mutta he eivät sentään ole suurimpia syyllisiä verorahojen  kulutukseen. Lempäälä on muuttovoittokunta, ja lapsiväestöä tulee lisää. Heille pitää rakentaa päiväkoteja ja kouluja sekä palkata niihin henkilökuntaa.

Farmaseutti Pasi Malinen valotti apteekkien historiaa ja lääkkeiden kehitystä. Aikamoinen muutos on entisajan tummanruskeiden pullojen täyttämästä apteekista nykyisiin valoisiin myymälöihin.  Lääkkeet valmistettiin aikaisemmin apteekeissa, ja ensimmäiset kaupalliset valmisteet tulivat Suomeen 1910-luvulla.

Mielenkiintoisesta illasta jäi erityisesti mieleen Jaakko Valvanteen sanat:

– Näe ikääntyminen elämän täyttymisenä, älä sen loppumisena.

 

Teksti: Terttu Virtanen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?