Pertti Laineen kolmas ura

"Perheenisä" on Pertti Laineen esikoisromaani, jossa pedantilta insinööriltä sekoavat pasmat hänen ihastuttuaan naapurin ihanaan Anneen.

”Perheenisä” on Pertti Laineen esikoisromaani, jossa pedantilta insinööriltä sekoavat pasmat hänen ihastuttuaan naapurin ihanaan Anneen.

Liike-elämän ja aikuiskoulutuksen palveluksessa työskennellyt Pertti Laine ryhtyi työelämän jälkeen kirjoittamaan romaaneja. Häneltä on vastikään ilmestynyt esikoisromaani ”Perheenisä”.

Kirjoittaminen on opiskeluvuosista lähtien ollut tärkeä osa lempääläisen Pertti Laineen elämää.
– Teininä pelasin jalkapalloa enkä silloin ehtinyt mitään kirjoittamaan. Koulunkäyntikin oli vähän sitä ja tätä, ja hädin tuskin pääsin ylioppilaaksi. Yliopistosssa alkoi kirjoittaminen kiinnostaa. Kirjoitin runoja ja tarnoita sekä aloin kirjoittaa päiväkirjaa, Pertti Laine kertoo.
Laine tallensi ajatuksiaan ja vihkoihin, jotka edelleen ovat hänellä tallessa.
– Olen purkanut päiväkirjoihin omia tunteitani ja ihmetellyt maailman menoa. Joskus olen vain listannut tekemisiäni, kun olen mielestäni ollut ahkera, Laine naurahtaa.
Hiljattain Pertti Laineen käsiin osuivat päiväkirjat ajalta, jolloin hänen vaimonsa kuoli.
– Pystyin nyt lukemaan tekstiä. Se oli kauheaa aikaa ja minulla ei ollut mitään muuta ajatusta kirjoittamisessa kuin purkaa tuntemuksiani paperille.

Pertti Laine pohtii, miten ihminen prosessoi asioita kirjoittaessaan.
– Teksti ei synny itsestään eikä ihminen kirjoita mitä sattuu. Kun ottaa kynän käteen ja kirjoittaa, ajatus prosessoituu tekstiksi.
Päiväkirjansa Laine on kirjoittanut käsin. Päiväkirjojen lisäksi hän on vuosikymmenten ajan tallentanut tapahtumia ja havaintoja myös taskukalentereihin.
– Ihmisen muistikuvat muuttuvat vuosien myötä. Sieltä on hyvä tarkistaa, milloin olin Venäjän kaupan kanssa tekemisissä ja mitä silloin Moskovassa tapahtui.
Pertti Laine on havainnut, että päiväkirjojen kirjoittaminen on vaikuttanut hänen kirjoittamistaitoonsa merkittävästi.
– Se on ollut yksi tapa harjoitella kirjoittamista. Olen jälkikäteen huomannut, että päiväkirjojen ansiosta olen nopea kirjoittaja ja minun on helppo kirjoittaa. Koska olen kirjoittanut monta vuosikymmentä, minun ei tarvitse miettiä lauseita, vaan ne tulevat kuin itsestään.

Laine suosittelee päiväkirjan pitämistä ja kirjojen lukemista kaikille.
– Lukeminen on myös terapiaa. Jos on ollut kovin vaiherikas päivä, voi pyyhkiä kiireen pois ja rauhoittua lukemalla ja uppoutumalla johonkin tarinaan.
– Sama on kirjoittamisen kanssa. Kirjoittaessa ihminen kertaa mielessään, mitä on tehnyt ja mitä on tapahtunut,  minkä jälkeen ne asiat jäävät ja ovi aukeaa uusiin seikkailuihin.
Pertti Laine tekee nyt kirjoittamisen parissa kolmatta uraa. Työelämässä hän ehti työskennellä niin bisneksen kuin aikuiskoulutuksen palveluksessa.
– Haaveilin mahdollisuudesta kirjoittaa, mutta työelämässä ollessani ei ollut vapaa-aikaa keskittyä kirjoittamiseen pidempään.
Laine kirjoitti päiväkirjoja ja pakinoita sekä kävi pitkään kirjeenvaihtoa teologian tohtori Eira Paunun kanssa.

Muutettuaan Tottijärveltä Lempäälään 2011 Laine hakeutui paikallisiin kulttuuriympyröihin. Lisäksi hän meni Pirkan opiston kirjoittajapiiriin ja kesäyliopiston luovan kirjoittamisen kurssille.
– Ensimmäinen romaani lähti kirjoittajapiiristä, kun joku kysyi, miten kirjoittamani novelli jatkuu. Se alkoi kiinostaa minuakin.
Lisää uskoa omaan tekemiseen Pertti Laine sai otettuaan osaa Gummeruksen käsikirjoituskilpailuun. Hänen romaaninsa pääsi semifinaaliin saakka 770 käsikirjoituksen joukosta.
Laine ryhtyi jo kirjoittamaan toista romaania, kun yhtäkkiä hänen mieleensä  putkahti ”Perheenisä” -romaanin keskiöön päätyvä  henkilöhahmo.
– Jostain sain impulssin, ehkä keskustelusta, missä oli puhetta, millaista on olla pedantti insinööri.
– Pidin hahmoa kiinnostavana ja kirjoitin ensimmäisen luvun siltä seisomalta. Maistelin millainen tyyppi tämä insinööri on ja jätin jutun hautumaan.
Pikku hiljaa romaanin päähenkilö Mikke alkoi piirtyä Laineen mieleen ja hän sukelsi yhä syvemmälle miehen tarinaan.
– Mietin, mikä voisi panna tällaisen kaverin pasmat täysin sekaisin, ja eihän se voi olla mikään muu kuin nainen.
Kunnollisen perheenisänelämän sekoittaa orapihlaja-aidan toisella puolella asuva aistikas nainen, Anne.
Romaanissa Mikke fantasioi Annesta ja kirjoittaa kuvitelmiaan eroottisiksi runoiksi, jotka saattavat hänet tukaliin tilanteisiin.
Lokakuussa julkaistun ”Perheenisän” on kustantanut Kustannusliike Warelia.
Kirjaa on saatavilla esimerkiksi Ideaparkista Kärkkäisen kirjakaupasta.
Pertti Laine kijoittaa jo uutta romaania. Se on dekkari, jonka tapahtumat sijoittuvat Lempäälään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?