Duster-tuuletusteline taipuu moneksi

Mika Korkatin keksimä Duster on nähtävillä Ideaparkin Netraudassa.

Mika Korkatin keksimä Duster on nähtävillä Ideaparkin Netraudassa.

Keksintö syntyy usein käytännön elämän tilanteesta. Lempääläinen Mika Korkatti kertoo mattojen ulosviemisen ja tamppaamiseen olleen hänen lapsuudenkodissaan miesten hommaan.
– Kun avioon menin, niin vaimon mielestä oli hyvä jatkaa samalla mallilla. Eräänä talviaamuna alkoi homma tympiä, kun perinteinen  mattoteline oli tasoa myöten lumihangessa ja se piti kolata esiin. Siinä hetkessä syntyi välähdyksen omainen idea, miksi teli ei voisi olla kiinni seinässä, räystään suojassa, Korkatti kertoo.
Hän jatkoi pohdiskelua nostellessaan mattoja telineelle ja totesi vanhan mattotelineen olevan ergonomisesti huono.  Telineen välistä on vaikea tampata, iso mies ei sinne edes mahdu. Vielä hankalampaa on maton kääntäminen toisinpäin.
–  Jos matot olisivat varren päällä eri tasolla, tekstiilin voisi kääntää yhdellä heilautuksella alla olevalle varrelle, hän pohdiskeli.

Idea jäi muhimaan ja ehti jo unohtua kunnes muutama vuosi myöhemmin Mika Korkatti oli Helsingissä työreissulla ystävän kyydissä.
– Oli luminen talvi ja auton valokeila osui kerrostalon tuuletustelineeseen, joka oli ihan lumikuutio. Siinä hetkessä muistin muutaman vuoden takaisen idean, jonka jaoin ystävälleni. Hän piti sitä hyvänä.
Mika Korkatti lähti viemään ideaansa eteenpäin ja otti yhteyttä keksintöasiamieheen.  Miehet  kävivät yhdessä ideaa läpi. Samalla selvitettiin, ettei vastaavantyyppistä laitetta ole patentoitu.
– Kävi ilmi, että laitteelle olisi mahdollisuus hakea hyödyllisyysmallisuojaa eli ns. pikkupatentti. Yksi tuttava teki 3D-kuvat ja toisen kanssa väännettiin hakemuksia. Tammikuussa 2012 tuli patentti- ja rekisterihallituksesta komea hyödyllisyysmalli-diplomi.
Tässä vaiheessa Korkatilla oli tuotteesta kuva ja tuotesuoja, mutta ei yhtään laitetta.
– Ajattelin, että olisihan se kiva, jos edes itsellä olisi käytössä sellainen.
Seuraavaksi ammattikorkeakoulun kesäprojektina laitteesta tehtiin tarkemmat piirustukset, joiden pohjalta siurolainen alumiinialan yritys teki syksyllä 2013 ensimmäiset prototyypit. Protoja tehtiin kaikkiaan neljä erilaista versiota.
– Niden perusteella voitiin todeta, että tämmöinen teline on käytännöllinen ja antaa helpotuksen alussa todettuihin ongelmiin. Tämän vaiheen jälkeen tulikin ajankohtaiseksi miettiä, halutaanko tästä tehdä oikeasti liiketoimintaa vai tyydytäänkö siihen, että itsellä on nyt maailman paras tuuletusteline.
Tuotteen nimeä mietittiin myös pitkään ja päädyttii lopulta Duster nimeen joka toimii kaikkialla maailmassa. Nimi on englannin kieltä ja tarkoittaa pölyhuiskua.

Kokemuksista rohkaistuneena 2013 Mika Korkatti perusti yrityksen, Design Duster Oy:n, jonka alaisuudessa tuotetta kehitettiin edelleen.
Duster-tuuletustelineet esiteltiin suurelle ylöisölle Vantaan asuntomessuilla 2015. Matkan varrella tuotteen käyttötarkoituksetkin olivat laajentuneet mattojen tamppaamisesta pyykkien kuivaamiseen ja moneen muuhun kuivaus- ja ripustuskäyttöön.
Aluksi yrittäminen tapahtui toisen työn ohella, mutta yrityksen vaatiessa yhä enemmän aikaa Korkatti jäi viime syksynä pois työpaikastaan ja keskittyi yritykseen.
Duster-tuuletustelineellä on tuotesuoja EU-alueella ja Yhdysvalloissa.  Tuote on nimeä ja huolella suunniteltua pakkausta myöten suunniteltu kansainvälisille markkinoille.
– Markkinoita riittää kyllä. Tällä hetkellä telinettä menee jonkin verran Ruotsiin, eniten kuitenkin vielä kotimaahan. Kaikki mahdollisuudet kasvuun ovat olemassa.
Odotan ensi vuotta mielenkiinnolla ja erityisesti sitä, mitä tapahtuu uudisrakennuspuolella. Ensimmäiset kerrostalot ovat saaneet jo Duster-telineen jokaiselle parvekkeelle, Mika Korkatti kertoo.

Pirkanmaalla tehty

Mika Korkatin  mukaan Duster on käyttäjäystävällinen tuuletusteline, jonka voi sijoittaa esimerkiksi parvekkeelle, terassille tai kuistille. Laitteen saa käytön jälkeen taitettua kätevästi kokonaan sivuun.
Duster kiinnitetään seinään käyttäjälle sopivalle korkeudelle. Telineen runko on kestävää alumiinivalua. Pyöreät teleskooppivarret on suunniteltu kestämään 20 kilon paino.
L-mallin lisäksi valmistetaan XL-mallia, jossa on lisärunko ja taittuva laskutaso.
Duster soveltuu niin mattojen kuin muiden tekstiilien tuuletukseen. Lisäksi telineessä voi kuivattaa pyykkiä.
– Pyöreiden putkien ansiosta lopputulos on loistava. Tekstiiliin ei jää kuivausjälkiä ja kuivumaan voi pistää koko koneellisen. Jatkovarsiin voi ripustaa henkareita sekä pujottaa vaatteita kuivumaan esimerkiksi olkaimista ja lahkeista. Maailman ympäristöystävällisin kuivausrumpu.
Duster-kuivaustelineille on keksitty monenlaista muutakin käyttöä. Hevostalleilla Dusteria käytetään loimien kuivatukseen ja kuoma-autoilijat ovat oivaltaneet laitteen sopivan kiinnitysliinojen kuivatukseen.
Mika Korkatti on ylpeä siitä, että Duster on kokonaan pirkanmaalaista tuotantoa. Valuosat tulevat Pirkkalasta, putket Nokialta, muoviosat Pälkäneeltä ja kokoonpano tehdään Häijäällä. Duster Design Oy:n kotipaikka on Lempäälä.
Dusteriin voi tutustua verkkokaupassa duster.fi ja se on nähtävillä myös Ideaparkin Netraudassa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.