SD-valtuustoryhmä maakunta- ja sote-uudistuksesta

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä toteaa, että maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelua on Sipilän hallituksen toimesta tehty puolitoista vuotta; ei siis laajana ja kaikkien puolueiden yhteisenä parlamentaarisena valmistelutyönä.

Parlamentaarisuudella olisi varmistettu yhtenäinen, sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen kannalta, pitkäjänteinen valmistelu yli eduskuntavaalikausien.

Valmistelutyössä on nyt näkynyt muutamien pitkäaikaisten poliittisten tavoitteiden intohimoinen toteuttamisen tarve eli uuden maakuntahallinnon perustaminen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistäminen ja yhtiöittäminen.

Valtuustoryhmämme mielestä julkista palvelutuotantoa ei pidä ideologisista lähtökohdista pakkoyhtiöittää eikä sitä edellytä myöskään Euroopan Unionin lainsäädäntö. Pakkoyhtiöittäminen on ainoastaan Sipilän hallituksen oma arvovalinta.

Lempäälän kunnan nykyinen sosiaali- ja terveystoimi yhteistyökumppaneineen pystyy tälläkin hetkellä tuottamaan laadukkaat palvelut lähellä asiakasta. Muistettava kuitenkin on, että omassakin toiminnassa on tehtävä jatkuvaa kehittämistä, kuten on tehtykin.

Yksityisten yhtiöiden ja kolmannen sektorin tulee edelleen olla niitä  yhteistyökumppaneita, jotka tukevat ja täydentävät julkisesti järjestettyjä ja tuotettuja sosiaali- ja terveyspalveluja.

Kolmannen sektorin kaikki toimijat eivät toiminnassaan tavoittele voitonjakoa jäsenilleen, mistä Lempäälän Ehtookoto on hyvä esimerkki. Näillä järjestöillä tulee olla toimintamahdollisuudet myös tulevina vuosina.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluja suunniteltaessa on asiakas aina pidettävä keskiössä niin, että häntä ei ”pompotella” eri toimijoiden välillä, vaan asiakas saa laadukasta palvelua. Asukkaiden ja palveluiden käyttäjien osallistumismahdollisuuksia on vahvistettava.

Kari Virtanen

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?