Raivoa valon sammumista vastaan

Nurkkanäyttämön Kvartetti-näytelmässä unohdetaan itsesääli ja haikaillaan vielä kerran estradille

Ohjaaja Teemu Lehtilä (toinen vasemmalta) on nauttinut NurkkanäyttämönJukka Saarelan (vasemmalla), Heikki Kujanpään, Sanna Lehtosen ja Sirpa Kauppilan (keskellä) ohjaamisesta. Kuva: Ida Nieminen

Ohjaaja Teemu Lehtilä (toinen vasemmalta) on nauttinut Nurkkanäyttämön Jukka Saarelan (vasemmalla), Heikki Kujanpään, Sanna Lehtosen ja Sirpa Kauppilan (keskellä) ohjaamisesta. Kuva: Ida Nieminen

Salin hämärässä kajahtaa mahtipontinen oopperamusiikki. Lavalle on aseteltu kolme vanhaa nojatuolia. Reunassa istuu harmaahapsinen mies kirja kädessään, ja keskimmäisellä tuolilla nutturapäinen rouva elehtii musiikin tahtiin kuulokkeet korvillaan. Pian näyttämölle köpöttelee kävelykeppiin nojaava mies, joka on valmiina nipistelemään naisten takamuksia.

Ronald Harwoodin käsikirjoittama Kvartetti sopii tunnelmaltaan oivallisesti Lempäälän yli 100-vuotiaaseen työväentaloon. Näytelmä kertoo neljästä ikääntyneestä oopperalaulajasta, jotka ovat päätyneet samaan vanhainkotiin. Menneisyyttään muistelevat älykäs Reginals (Heikki Kujanpää), hupsu Cecily (Sanna Lehtonen), kujeileva Wilfred (Jukka Saarela) ja kaikkein diivojen kuningatar Jean (Sirpa Kauppila).

Laulajat alkavat suunnitella entisaikojen kunniaksi jäähyväisesitystä. Ihmissuhdedraamoilta ei vältytä, kun haudatut sydänsurut nostetaan pöydälle.

Oopperatähdet äityvät muistelemaan suurten tunteiden sävyttämiä elämiään. He pohtivat, ovatko edelleen samoja ihmisiä, vaikka ruumis ja muisti reistailevat.

Nurkkanäyttämön uusin tuotos käsittelee ystävyyden ja rakkauden lisäksi vanhainkotielämän stereotypioita. Johtajaa kutsutaan Il Duceksi, ja lääkäreiden ammattitaidottomuutta sadatellaan tasaisin väliajoin. Leivän päälle ei saa marmeladia, joten sitä pitää syödä salavihkaisesti suoraan purkista.

Toisaalta Kvartetin palvelutalo vaikuttaa suorastaan idylliseltä. Ikkunasta avautuu vehreä maisema, päivät kuluvat nojatuolissa istuskellen ja kaikki saavat toteuttaa itseään.

Näytelmässä tuntuu erityisen ajankohtaiselta keskustelu asukkaiden seksuaalisista suuntautumisista. Julkisuudessa on ollut viime vuosina keskustelua siitä, miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pitäisi huomioida vanhustenhuollossa.

Kvartetti on Lempäälässä asuvan näyttelijän Teemu Lehtilän ensimmäinen kokoillan ohjaus. Hän on ohjannut yhden aiemman teoksen Nurkkanäyttämölle. Suomessa suuren suosion saavuttaneen Kvartetin parissa on työskennelty Lempäälässä keväästä saakka.

– Valitsin näytelmän tekstin, tilan ja näyttelijöiden ehdoilla. Olisi hienoa, jos ammattiteatterin tekeminen sujuisi yhtä mutkattomasti kuin tämän esityksen tekeminen, Lehtilä kertoo.

Lehtilä on onnistunut ohjauksessaan mainiosti. Nurkkanäyttämön näyttelijät pitävät yleisön tiukasti otteessaan. Esiintyjiltä vaaditaan paljon, koska he ovat lavalla lähes tauotta ja suoltavat jatkuvaa dialogia. Näyttelijöiden läsnäolo on käsin  kosketeltavaa.

Kvartetin esityksiä on ennen joulua jäljellä kuusi. Loppiaisen aikaan näytökset siirtyvät Vaihmalan hoviin, jossa oopperadiivat palaavat näyttämölle vielä neljä kertaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?