Sosiaalineuvos, Äitimamma, Kerttu Seestie-Leskinen (o.s. Kirstinä) 20.05.1925 – 11.11.2016

Kerttu Seestie-Leskinen (o.s. Kirstinä) syntyi Tyrnävällä 20.05.1925. Kerttu avioitui Tapani Korttilallin kanssa kesällä 1945, ja heille syntyi kaksi poikaa, Jorma (1946) ja Kari (1948). Avioliitto kuitenkin päättyi yhdeksän vuoden kuluttua.

Hän eli voimakasta uskoon heräämisen aikaa näinä vaikeina aikoina, jolloin perheen koossa pitämiseen ja elättämiseen kuluivat hänen kaikki voimavaransa. Hän tunsi Jumalan kutsun ja oli valmis valitsemaan tien, jolle Jumala oli johdattanut häntä. Kertun voimakas elämänhalu ja tahto auttaa heikompiosaisia olivat heränneet hänen pitkinä nuoruuden sairaalavuosinaan, ja näin hänen oma elämäntehtävänsä valkeni hänelle raamatunlauseen myötä: ”Kaikki mitä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.” – Matteus 25:40

Hänen elämänsä sai tarkoituksen perustaa invalidilapsille ja muille vammaisille koti, joka ei ole laitos, vaan jossa jokainen saisi elää välittämisen ja rakkauden ilmapiirissä. Näin saivat Kivalakodit alkunsa Limingassa 1958. Tuolloin perustettiin Suomen Orpokoti Kivala -niminen yhdistys, joka nyttemmin tunnetaan nimellä Suomen Invalidilasten ja -nuorten Kivalakodit r.y.

Uusi koti vammaisille lapsille löytyi Lempäälästä, Miemolasta, josta se ostettiin uskon varassa. Tämän ”Ykköskodin” remontti toi mukanaan runsaasti vapaaehtoisia työntekijöitä, niin myös Otto Leskisen. Kerttu ja Otto avioituivat vuonna 1961, ja heidän yhteinen elämänmatkansa kesti aina vuoteen 2014 asti, jolloin Otto-isä kutsuttiin Taivaan Kotiin. Uskollinen puoliso, ystävä oli poissa. Äitimamma kantoi surua sydämessään ja ikävöi Otto-isää loppuun asti.

Kivalakotikylä nousi lopulta Lempäälän Hauralan kylään, entisen pappilan, kappalaisen puustellin maille Äitimamman näyn pohjalta. Vuodesta 1964 alkaen on rakennus toisensa jälkeen noussut, aina tarpeeseen ja sen mukaisesti, minkä Kivalakodit ovat asukkailleen halunneet tarjota. Koulutus oli tärkeää, ja siksi myös Kivalakotien lapset ovat voineet käydä koulua Kivalan omassa valvotussa koulussa. Oma vapaa-ajankeskus antoi mahdollisuuden voimien ja kunnon tehostamiseen ja tarpeelliseen kuntoutukseen voimistelusaleineen ja uima-altaineen.

Kivalakodit on kristillinen koti. Sen pihapiiriin rakennettiin oma kirkko, Ristin Voima, ja sen suojissa useat kotiemme nuoret mm. konfirmoitiin. Kivalakodeilta ovat alkaneet myös asukkaittemme monet yhteiset retket ja matkat aina Espanjassa sijaitseville kodeillemme kuten myös Metsäpirtille ja Melite-saareen.

Äitimamma oli myös kirjailija. Nuoruudessaan hän toimi freelancerina. Oman ensimmäisen lehtensä ”Sekamelskan” julkaisemisen hän aloitti 50-luvun alkupuolella. Nyttemmin tunnetut lehdet Onnen Airut ja Ystävä ovat ilmestyneet aina 50-luvun lopusta lähtien. Näiden lehtien päätoimittajana hän toimi elämänsä loppuun asti. Tuttu näky meille kaikille oli, kun Äitimamma kirjoitti manuaalisella matkakirjoituskoneella liuskan toisensa perään sydämensä puhetta. Vielä viimeisinä kuukausinaan hän saneli avustajalleen ajatuksiaan, joita hän halusi välittää niin pojilleen kuin Kivalakotien laajalle ystäväpiirille.

Vuonna 2010 Äitimamma uskoi työn jatkumisen jälkipolvelleen luottaen johdatukseen, josta Jumala oli hänelle puhunut.

Äitimamma on myös palkittu työstään invalidien ja vammaisten lasten ja nuorten keskuudessa. Vuonna 1995 tasavallan presidentti myönsi Kerttu Seestie-Leskiselle, Suomen Leijonan Ritarikunnan ansioristin. Vuonna 2000 tasavallan presidentti myönsi Kerttu Seestie-Leskiselle, sosiaalineuvoksen nimen ja arvon.

Teksti: Heidi Östring-Seestie (Kerttu Seestie-Leskisen miniä)

Kerttu Seestie-Leskinen

Kerttu Seestie-Leskinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?