Vielä ehtii tutustua – "Lumottu"-valofestivaali Piippo-keskuksessa jatkuu 24. marraskuuta saakka

Valoa syksyn pimeyteen

Valofestivaalin töissä on esillä varsin taidokkaita nuoreten tekemiä piirroksia. Kuva: Erkki Koivisto

Valofestivaalin töissä on esillä varsin taidokkaita nuorten tekemiä piirroksia. Kuva: Erkki Koivisto

Kyllä Piippo-keskus taipuu moneksi, niin yrittäjäjuhlabailandoksi, rock-konserttisaliksi kuin nuorimpien kuntalaisten kädentaitojen esittelytilaksikin. Entisen Piipon tehtaan kolmannessa kerroksessa tätä nykyä toimivassa kulttuuritilassa on juuri nyt nimittäin huovutettu lukemattomia lumottuja kyniä. Yksistään yhden päivän aikana, torstaina 24. marraskuuta tilaan taiten toteutetussa ”Lumottu”-valofestivaalissa koululaiset tehtailivat niitä satakunta.

Festivaalinäyttelyn teemana on osuvasti pisimmäksi vuodenajaksemme muotoutuneen syksyn pimeyden puhkaiseva valo. Valoteemaa ovat tänä syksynä toteuttaneet ja lähestyneet  lempääläläiset lapset ja nuoret  taiteen perusopetusryhmissään hyvin monin  eri tavoin, tekniikoin ja materiaalein. Naamioverkoin somistetussa tilassa on esillä muun muassa  lamppuja, ääntä, liikkuvaa kuvaa, piirustuksia ja veistoksia ja vaikka mitä. Eskarilaisista 16–17-vuotiaisiin lukeutuvien lempääläläisnuorten tekemistä tämän kauden töistä kertovaan monipuoliseen kuva- ja käsityötaiteen näyttelyyn tutustuvat pääosin toiset lapset, perusopetuksen koululuokat yksi kerrallaan.

Vieraskäynnillään oppilaat huovittivat kuikinitselleen lumotun kynän. Tässä kynistä puristetaan liika kosteus pois kuvataideopettaja Anne Hakalan opastuksella. Kuva: Erkki Koivisto

Vieraskäynnillään oppilaat huovuttivat kukin itselleen lumotun kynän. Tässä kynistä puristetaan liika kosteus pois kuvataideopettaja Anne Hakalan opastuksella. Kuva: Erkki Koivisto

Keskiviikkona 16. marraskuuta tunnin tutustumiskerran vierailuvuorossa oli Moision koulun 2 D -luokka opettajansa Mari Orellin johdolla. Heitä ohjasi Pirkan opiston kuvataideopettaja Anne Hakala pajassaan, jossa jokainen oppilas sai taiteluun tutustumisen lisäksi itse tehdä lumotun taikakynän lyijykynästä, huovutusvillasta ja pätkästä rautalankaa.

– Se on taikakynä kirjoituskäyttöön. Sillä voi kirjoittaa vaikka joulupukille, Hakala sanoo lapsille, joilla kullakin  on kädessään uusi ja aivan itse valmistettu lumottu kynä.

– Ja millaisia matikan läksyjä niillä pystyykään  tekemään, heittää opettaja Mari Orell ilmoille.

Lempäälän kunnan 150-vuotisjuhlavuoteen liittyen Pirkan opisto on järjestänyt 14.–24.11. marraskuuta Piippo-keskukseen valoa syksyn pimeyteen tuovan festivaalin. Tapahtuman kirsikkana kakun päällä ovat Pirkan opiston yhteistyökumppaninaan Pirkan opiston Lempäälän opiskelijayhdistys LOOP ry:n kanssa järjestämät kaksi konserttia: lyömäsoitinkonsertti lauantaina 19. marraskuuta ja lapsen oikeuksien päivän konsertti sunnuntaina 20. marraskuuta.

Lasten ja nuorten taiteen perusopetuksen tuotoksia ovat nähtävillä Piippo-keskuksessa vielä torstaina 24. marraskuuta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.