Taas kudotaan junasukkia

Hanna-Leena Fröjdman iloitsee, sillä viimeksi oli joku toimittanut 15 paria junasukkia annettavaksi sukkakasaan. Sukkia on valmiina nyt noin 90 paria, joten sadan parin raja mennee rikki vielä ennen joulua.

Hanna-Leena Fröjdman iloitsee, sillä viimeksi oli joku toimittanut 15 paria junasukkia annettavaksi sukkakasaan. Sukkia on valmiina nyt noin 90 paria, joten sadan parin raja mennee rikki vielä ennen joulua.

Tuntemattomat ja ahkerat kutojanaiset Lempäälässä jatkavat valitsemallaan uralla. Vuodesta 2014 pidettyjen käsityöiltojen tuotoksena he ovat kutoneet satoja villaisia tumppuja ja sukkia, joita eri järjestöjen kautta on lahjoitettu kaikenikäisille tarvitsijoille.

– Tänä syksynä olemme aloittaneet aivan erityisen ja mieluisan rupeaman kun Suomen 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä päätimme kutoa sukkia Tays:ssa vuoden aikana syntyville vauvoille, sanoo Riitta Halme.

Tarkoituksena on, että kaikki vauvat kotiutuisivat sinivalkoiset sukat jalassa.

Naisten kutoma sukkamalli, ”junasukka”, on erityinen. Junasukka-mallin syntytarina on innoittava ja lämmin: Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla kahden kuukauden ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia.

Junassa oli heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista, käsin neulottua villatakkiaan ja radan korjaustöiden aikana neulonut langasta sukat, jotka sitten puettiin pieniä jalkoja lämmittämään.

Vastaavalla ohjeella syntyvät myös kauniit lapaset.

Kutomisiltojen kantakutoja eli alkuunpanija on ollut Lempäälän Keskustanaisten Hanna-Leena Fröjdman, innokas kutoja ja sukkavaraston ylläpitäjä. Hän myös etsii lahjoituskohteita tuotteille.

Kutojina on kaikkiaan noin 15 ahkeraa naista. Kaikki eivät aina pääse mukaan iltoihin, mutta usein joku poikkeaa ovella mukanaan pussillinen valmiita tuotteita. Sana on kiirinyt pitkin pitäjää, ja Riitta Halme haluaakin kiittää kaikkia mukana olleita ja villalankoja ja valmiita tuotteita lahjoittaneita.

– Seuraavaksi ajattelimme valmistaa lapasia ainakin Himmikodon ulkoileville asukkaille, koska niistä kuulemma on puutetta, Halme sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?