Yrittäjyydestä haettiin ratkaisua Turpakäräjillä

Vesilahden Turpakäräjät jatkuivat 16. marraskuuta Kokoomuksen ja Vihreiden puheenvuoroilla. Kurkituvan sohvalla keskusteltiin muun muassa kyläpolitikoinnista ja Vesilahden elinvoimasta.

Anneli Kesola, Mervi Lumia ja Mika Allén kertoivat Kokoomuksen ehdokkaissa olevan monipuolisesti tarjontaa, mutta erityisesti yrittäjiä kaivataan vielä lisää. Kuva: Katariina Onnela

Anneli Kesola, Mervi Lumia ja Mika Allén kertoivat Kokoomuksen ehdokkaissa olevan monipuolisesti tarjontaa, mutta erityisesti yrittäjiä kaivataan vielä lisää. Kuva: Katariina Onnela

Kokoomusta edustamassa olivat Anneli Kesola, Mervi Lumia ja Mika Allén. Puolueen ykkösteema vaaleissa on selkeä.

– Ykkösteema on se, että on yksi Vesilahti. Täällä ei ole kylät vastaan Kirkonkylä. Tai ei saisi olla sitä mentaliteettia. Pitäisi pystyä ajattelemaan, että kaikki ollaan samalla puolella. Kaikki ollaan samassa veneessä, jota pitäisi pystyä soutamaan yhteen suuntaan, Mika Allén totesi.

Yrittäjiä ehdokkaiksi

– Yrittäjiä kaipaisimme lisää meidän porukkaan. Tarjolla on vaikuttamisen paikkaa ja vastuuta. Voisi sanoa, että sosiaalisessa mediassa huuteleminen on vastuutonta, yhteisistä asioista päättäminen on vastuullista, sanoi Mika Allén

– Avarakatseinen näkökulma on eduksi kaikessa kuntakehittämisessä. Nyt jos koskaan tarvitaan erilaisia ajatuksia, joita voidaan yhdessä työstää ja katsoa mikä on parasta meidän Vesilahden kannalta, Anneli Kesola kertoi.

– Ryhmä on sellainen, jossa saat ajatella omat ajatukset ja keskustelun kautta haetaan yhteistä ymmärrystä ja lähtökohtana on se, että koko Vesilahtea koetetaan viedä eteenpäin kokonaisuutena, luonnehti Mervi Lumia Kokoomusryhmää.

Kyläpolitiikkaa vai ei?

– Valitettavasti on. Ei pitäisi olla, mutta tuntuu, että varsinkin tällä hetkellä istuva valtuusto ei ole aina uskaltanut tehdä päätöksiä oman kunnan parhaaksi vaan on ajateltu sitä omaa kylää ja ehkä perusteluna on se, että omat äänestäjät haluavat tätä ja tätä. Mutta se ei ole vastuullista politiikkaa. Se on vähän sama asia kuin se somehuutelu, totesi Mika Allén kyläpolitikoinnista.

– Ymmärrän sen, että halutaan pitää huolta Vesilahden eri kylistä, mutta taas se mitä en ymmärrä on se, että laitetaan kylät keinotekoisesti vastakkain. Me olemme niin pieni kunta, että meillä ei ole varaa hukata meidän energiaamme ja voimavaroja keskinäisiin. Siksi näen Vesilahden yhtenä isona kylänä, jossa kaikkien pitäisi nähdä se kokonaisuus. Palapelissä jokainen pala on yhtä tärkeä, Mervi Lumia lisäsi.

–Kyllähän se näin on, että jokainen ensin miettii miten voisi olla omalle kylälle avuksi tai helpotukseksi. Tämä Vesilahti kokonaisuutena on sellainen, että on pakko tarkastella sitä laajaa näkökulmaa ja jos koko Vesilahden kannalta on eduksi tehdä erilaisia ratkaisua niin se on sitä tasapainoilua ja vastuunottoa. Se vaatii rohkeutta. Anneli Kesola totesi.

Onko rohkeutta ollut?

– Kyllä mä ainakin pidän, että Kokoomuksessa on ollut sitä rohkeutta. Me ollaan oltu rehellisiä ainakin. Sanottu ääneen se mitkä meidän mielestä realiteetit on, sanoi Anneli Kesola.

– Tarkan euron politiikkaa ollaan jouduttu tekemään, niin siinä joutuu miettimän sitä, että mitenkä saadaan kuitenkin ne peruspalvelut kuitenkin kaikille toteutettua. Se kaikki muu on sitten sitä pientä vivahdetta josta mietitään, että onko siihen varaa vai ei, hän jatkoi.

Itsenäisenä vai ei?

– Uusi valtuusto tekee uudet päätökset ja totta kai vaikuttaa se, miten maailma ympärillä muuttuu. Tällä hetkellä on isoja muutoksia ja koko tämä kausi on ollut isoa muutosta. Toisaalta taas tässä täytyy nähdä se koko Vesilahden etu. Mikä on meidän etu? Pysyä itsenäisenä vai toinen vaihtoehto? Pitää olla avoimena ja tavallaan tuntosarvet herkällä siihen mitä tapahtuu. Ja olla itse aktiivinen siihen, että pystyy vaikuttamaan siihen mikä meidän tulevaisuus on, Mervi Lumia pohti Vesilahden tulevaisuutta itsenäisenä kuntana.

– Ei tiedetä vielä mikä on se tulevaisuuden kunta. Se riippuu niin monesta tekijästä. Ja jos nyt uhkakuvia ajatellaan tuohon itsenäisyyteen liittyen, niin kyllähän me osana suur-Tamperetta oltaisiin periferia, jossa sitten lähidemokratian keinoin ehkä pystyttäsiin vaikuttamaan asioihin. Ei välttämättä, Mika Allén sanoi.

– Itsenäisyys varmasti on meidän jokaisen prioriteetti ja ensimmäinen lähtökohta. Siinä koitetaan mennä hyvillä mielin eteenpäin, mutta tietysti me emme voi sitoa eikä niitata sitä tulelvaisuutta tässä vaiheessa etukäteen. Seuraavat päättäjät ja sitä seuraavat päättäjät ovat sitten niiden tilanteiden edessä, että mitkä ovat realiteetit. Kyllä meidän siinäkin täytyy vahvasti ajatella kuntalaisten hyvinvointia ja se määrää sitten sen mikä onkaan ratkaisu aikanaan. Nyt tietysti porskutetaan itsenäisinä vesilahtelaisina niin hyvin kuin mahdollista, kertoi Anneli Kesola ajatuksiaan kunnan itsenäisyydestä.

Elinvoimaa Vesilahteen

– Yksi tärkeä vaaliteema meillä on elinvoimaisuus. Sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen se elinvoiman ylläpito on tärkeä rooli, mikä kunnalle jää. Että me pystymme rakentamaan sitä kunnan elinvoimaa eteenpäin. Koska palvelukunnan merkitys hieman vähenee tämän sote-uudistuksenkin vuoksi, niin mitä enemmän meillä on sitä elinvoimaa sen paremmin me pystymme pärjäämään pienenä kuntana. Tällä hetkellä ollaan Suomen parhaiten rankattu pikkukunta elinvoiman suhteen, että jotain on menneisyydessäkin tehty oikealla tavalla, sanoi Mervi Lumia kunnan tulevaisuudennäkymistä sote-uudistuksen jälkeen.

– Kyllä mä näen, että puskaradio on paras markkinointiväline. Kun meillä on täällä tyytyväisiä asukkaita, jotka kokevat olonsa turvallisiksi ja heidän hyvinvointiinsa panostetaan, he ovat parhaita mainostajia, sanoi Mika Allén.

– Meillä on soteitkut jo itketty ja pystytään aidosti keskittymään niihin, mitkä ovat meidän vaaliteemojakin eli hyvinvointi ja elinvoimaisuus. Meidän ei tarvitse enää kiukutella siitä, miten sote- asiat tulee hoidettua, koska me olemme jo tottuneet siihen vuodesta 2013 asti, että joku toinen tekee ne meille, hän jatkoi.

– Heiltä jotka ovat viimeksi muuttaneet Vesilahdelle meidän pitäisi aktiivisesti kysyä, ja toivottavasti he kertovat, että mitkä ovat olleet ne tekijät, jotka ovat saaneet heidät muuttamaan Vesilahteen, totesi Anneli Kesola.

– Jos ajatellaan, että meillä on vetovoimaa. Ihmiset haluavat tulla tänne. Sitten ajatellaan, että meillä pitäisi olla myöskin pitovoimaa. Ihmiset jostain syystä haluavat olla täällä, täällä on mukava olla.  Koetaan Vesilahti yhteisölliseksi paikaksi olla ja elää sitä arkea. Ehkä tästä vetovoimasta ja pitovoimasta tulee sitä elinvoimaa, sanoi Mervi Lumia.

– Täällä on hyvä pöhinä. Täällä on ja tapahtuu ja ihmiset viihtyvät. Se on sellainen tunnelma myöskin, hän jatkoi pohdintaa.

–Siihen kuluu myöskin se tiiviisti, että mahdollistetaan yrittäminen täällä. Eli kunnalla olisi tarjota tontteja yritysten rakentamiseen ja muutenkin kuunneltaisiin yrittäjiä. Oikeastaan myös siitä syytä haluaisimme, että olisi enemmän yrittäjäehdokkaita, totesi Mika Allén.

Lähidemokratia kunniaan

– Jos ajatellaan tätä valtuustokautta, niin sellaisia pieniä asioita lähidemokratian edistämiseksi on pyritty tekemään. Esimerkiksi meidän valtuuston kokouksia on mahdollista seurata kotisohvalta. Jos ajatellaan, että siellä valtuustosalissa aikaisemmin oli yhdestä kahteen tai kolmeen kuntalaista kuuntelemassa niin nyt se tavoittaa useamman, Mervi Lumia kertoi.

– Osallistaminen on päivän sana toimialalla kuin toimialalla ja sitä mekin Vesilahdessa opettelemme ja mietimme, että missä asioissa ja aiheissa osattaisiin hyödyntää tätä kuntalaisten aloitteellisuutta ja ideointia, lisäsi Anneli Kesola.

– Kun ajatellaan tätä Vesilahden mittakaavaa, niin mielestäni kaikki demokratia, kaikki kuntapolitiikka on lähidemokratiaa. Täällä kaikki kuntalaiset pystyvät ottamaan yhteyttä päätöksentekijöihin suoraan, totesi Mika Allén lähidemokratiasta Vesilahdessa.

Taloustilanne vaatii tehokkuutta

– Talousarvio ensi vuodelle näyttää valitettavasti reippaasti alijäämäiseltä. Esimerkkinä valtionosuuksien väheneminen ensi vuodelle oli muistaakseni 660 000 euroa. Valitettavasti Vesilahti on ollut aika iso häviäjä valtionosuusuudistuksessa ja tätä viestiä on myös yritetty viedä tuonne korkeamman tason päättäjille, että tämmöinen elinvoimakunta, jossa neljäsosa asukkaista on lapsia ja nuoria, niin koemme, että tämä valtionosuusuudistus kohtelee meitä aika epäoikeudenmukaisesti, Mervi Lumia harmitteli.

– Onko se sitten säästö vai onko se toimintojen kehittämistä, onko se pohtimista, asioiden tekemistä eri tavalla, uudella tavalla. Varmaan yhtä poppaskonstia ei ole. Aika monta konstia on tässä neljän vuoden sisään nyt käytetty ja nostettu pöydälle , hän jatkoi.

–Me emme ole ainoa kunta, joka miettii näitä talouden tasapainottamistilanteita. Kyllä siinä on pakko kääntää ensin olemassa olevat toiminnot ja miettiä, niin kurjalta kuin sana tehokkuus tuntuu, niin kuitenkin sitä, että saataisiin hoidettua näitä peruspalveluita niin, ettei olisi päällekkäisyyksiä vaan sopivasti limittäin mentäisiin. Tietysti, jos tiukka paikka on, niin sitten on puututtava rakenteisiin. Mutta haetaan nyt enstin olemassaolevista toiminnoista se mitä on tehostettavissa, Anneli Kesola totesi.

– Helppoja ratkaisuja ei ole tarjolla. Kunnallisveroprosentin korottaminen olisi ollut helppo ratkaisu ja sille tielle ei lähdetty, Mika Allén sanoi.

Vihreä yrittäjä

Ilari Virtasella on tuoreen vesilahtelaisen näkökulma. Kuva: Katariina Onnela

Ilari Virtasella on tuoreen vesilahtelaisen näkökulma. Kuva: Katariina Onnela

Ilari Virtanen on melko tuore vesilahtelainen ja asettunut Vihreiden kuntavaaliehdokaaksi. Kurkituvan Turpakärjäillä hän totesi, että Vesilahdessa on aika siirtää katse tulevaisuuteen yksittäisen hetken sijasta.

– Tavoitteena on se, että tehdään yksi päätös kerrallaan Vesilahdesta ja samalla koko Suomesta parempi paikka asua, elää ja yrittää.

– Päätöksiä on paljon, välillä ne ovat vaikeita ja välillä todella vaikeita. Harvoin on hyvää ja helppoa päätöstä olemassakaan. Mitä ne päätökset voisivat olla? No ne olisivat nimenomaan sijoituksia tulevaisuuteen. Se voi tarkoittaa yritysten houkuttelemista, se voi tarkoittaa kipeitä sijoituksia, mitkä juuri sillä hetkellä tuntuvat tosi pahalta. Mutta kun tiedetään, että se tulee sijoituksena takaisin, niin minkä takia ei.

Miksi Vihreät?

– Jos tuntuu siltä, että nuo puhuvat minulle tärkeistä asioista. Ne on ihmisiä, ketkä pystyy viemään asioita eteenpäin. Ei tarvitse pelätä, että olemmeko me jokin tietty stereotypia jostakin tai omia ajatuksiaan siitä mitä Vihreät on. Maailma on mennyt eteenpäin, puolueet ovat menneet eteenpäin. Äänestää sellaista henkilöä, on se sitten vihreä tai joku muu, josta tuntuu, että tuossa on oikea tyyppi mulle.

– Jos mietitään pieniä kuntia kuten Vesilahtea me haetaan sitä ihmisten mukavaa asumista, sellaista läheisyyttä, sitä että tehdän yhdessä asioita. Ne ovat semmoinen vihreä ideologia. Ja tietysti kestävällä muodolla. KEstävyydellä tarkoitan sitä, ettei rasiteta liikaa ympäristöä.

Mikroyrityksistä isommiksi kunnan avulla

– Olen puhunut mikroyritysten puolesta jo aika pitkään. Mikroyritykset ovat yksityisiä pieniä yrityksiä, joilla ei välttämättä ole omaa y-tunnusta vaan tekevät laskutuspalvelun kautta erilaisia töitä, palveluita tai tuotteita. Sitä kautta on helppo päästä rakentamaan pienestä yrityksestä iso yritys. En näe mitään syytä miksi ei voitaisi perustaa sellaisia ohjelmia nuorille tai työttömille, ketkä pääsevät pikkuisen kunnan avustuksella ja ennen kaikkea neuvolla rakentamaan niistä omista mikroyrityksistä oikeita tuottavia yrityksiä ja sitä kautta veroa maksavia.

– Meillä on ensi kaudella 21 valtuutettua. Jos jokainen valtuutettu ottaisi tehtäväkseen nejän vuoden aikana hankkia yhden uuden yrittäjän jostakin muualta tai saisi yhden vesilahtelaisen, joka ei muuten ole lähdössä yrittäjäksi, innostumaan asiasta, niin se nostaisi meidät jo koko Suomen tasolla mediaanitason yläpuolelle. Nyt me olemme alapuolella.

Kylät vai yksi Vesilahti?

– Täällä on hieno asua, mä tykkään täällä ihmisistä. Täällä on tietyllä tavalla positiivinen henki. Mutta samaan asiaan liittyy negatiivinen juttu. Ulkopaikkakuntalainen kun muuttaa tänne asumaan, niin kyllä se jotenkin näkyy, että on kylät vastakkain toisiaan. Puuttuu se aito yhteen hiileen puhaltaminen. Ei siihenkään ole varmaan helppoa ratkaisua olemassa, että miten se muutetaan yhtäkkiä. Varmaan keskustelu ja yhteisten hankkeiden kautta tekeminen.

– Jos mä puhun, että me, niin kyllä mä puhun, että me vesilahtelaiset. En puhu, että se on Kirkonkylä tai Narva tai joku muu. Se on Vesilahti. Ei meillä ole varaa näin pienenä kuntana oikeasti hajaantua. Me ollaan häviäjiä siinä pelissä, se on varma juttu.

Itsenäisyys vaakalaudalla

– En kovinkaan tärkeänä. Tästä varmasti ei kovin moni pidä, mutta kyllähän se näyttää siltä, että se talous on oikeasti aika huonossa jamassa tällä hetkellä. Itse näkisin sen niin, että viiden kuuden vuoden sisällä jos ei saada merkittäviä uudistuksia siihen, että saadaan oikeasti tulovirtaa kasvatettua muulla kuin valtionosuuksilla, niin se johtaa auttamatta siihen, että joudutaan yhdistäytymään johonkin suuntaan. Joko pakolla tai sitten vapaaehtoisesti.

– Monimuotoisuus on se juttu, millä jokainen kunta pärjää. Kyllä se lähtee siitä, että viedään sitä positiivista sanomaa, että tämä on hieno paikka elää. Täällä voi joka aamu herätä ja hymyillä. Hymy tarttuu, niin se vain on.

Taloustilanteessa ei ole oikotietä onneen

– Säästöt eivät ole se, millä pystytään siihen pystytään vaikuttamaan. Kyllä se vain tarkoittaa sitä, että yrittäjiä pitää saada lisää. Ei siinä ole oikotietä onneen.

– On hienoa, että voidaan sijoittaa siihen, tehdään kaavoituksia yrityksille, mutta Suomessa on aika älyttömän monta kuntaa, joka tekee tismalleen samaa juttua. Siellä on aika vaikea kilpailla, kun jotkut antavat ilmaiseksi tontin. Kyllä se tarkoittaa sitä, että nimenomaan joku uusi, ja tällä hetkellä jos katsotaan mihin maailma on menossa,  niin siellä on nimenomaan tämä mikroyrittäminen. Sen lisäksi on kaikki vihreä teknologia.

Nuorissa on ratkaisu

–Meillä on tuossa aika paljon nuorta porukkaa ja nuorisovaltuusto. He ovat aktiivisia tällä hetkellä, mutta pitää ottaa vielä enemmän mukaan. Mehän rakennetaan parempaa tulevaisuutta nimenomaan nuorille ja lapsille. Jos meillä ei ole heille tulevaisuutta niin heidän vanhemmat ja kaikki muutkin lähtevät pois Vesilahdesta.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?