Kulttuurikeskus PiiPoo juhlii 10-vuotissynttäreitään kaikkien kanssa

Oivalluksesta valtakunnalliseksi vaikuttajaksi

Kulttuurikeskus PiiPoon idea syntyi, niin kuin hyvät ideat usein syntyvät, tarpeen ymmärtämisestä. Oivalluksen synnytti PiiPoon toiminnanjohtajan Pilvi Kuidun omakohtainen kokemus siitä, että kaikki lapset eivät todellakaan ole tasa-arvoisia taide- ja kulttuuripalvelujen äärellä. Idea esteettömästä kulttuurikeskuksesta syntyi vuonna 2005.

Ajatuksena oli luoda paikka, jossa lapset ja nuoret pääsisivät tekemään ja kokeilemaan taidetta juuri sellaisina kuin ovat, ilman pakkoja ja  ennakkovaatimuksia. Taidetoiminta haluttiin mahdollistaa myös niille lapsille, joiden kyvyt ja mahdollisuudet osallistua perinteiseen toimintaan olivat vähäiset. Vahva usko siitä, että taiteellinen ilmaisu ja näkyväksi tuleminen ovat elämän laadun ja hyvinvoinnin peruspilareita ohjasi työskentelyä jo tuolloin.

Kun haave tällaisesta paikasta oli syntynyt, alkoi ankara toteutusmahdollisuuksien kartoittaminen ja toimitilan etsiminen. Neuvottelut rakenteilla olevan Ideapark-kauppakeskuksen ja Lempäälän kunnan kanssa synnyttivät yhteisen tahtotilan Lasten ja nuorten kulttuurikeskus PiiPoon rakentamisesta liikekaupungin tiloihin. PiiPoo pääsi mukaan valtakunnalliseen lastenkulttuurikeskusten Taikalamppu-verkostoon heti alkumetreiltä ja 1.12.2006 avatut PiiPoon tilat syntyivät Opetus- ja kulttuuriministeriön, KOY Ideaparkin sekä ison suunnittelija- ja rakentajajoukon tuella ja talkootyöllä.

Taidetta ihmisten arjessa, hallitusohjelman kärkihankkeita ja valtakunnallista kehittämistä Kulttuuritoiminnan merkitys ihmisten osallistumisten toimintaympäristönä on vahvistunut kymmenen toimintavuoden aikana merkittävästi. Taide- ja kulttuuritoimijat, rahoittajat ja strategistit jakavat samaa visiota; ”Kulttuuri tekee näkyväksi. Kulttuuri tekee hyvää. Kulttuuri ja taide-toiminnan merkitys ja mahdollisuudet yhteiskunnassa tulee ottaa täyteen käyttöön.” PiiPoo toteuttaa tätä visiota käytännössä.

Vuosien varrella toiminta on monimuotoistunut ja laajentunut paikallisesta alueelliseksi, valtakunnalliseksi ja osittain kansainväliseksikin. PiiPoon nimestä on jätetty ”lasten ja nuorten”- sanat pois, koska kohderyhmänä on nykyään ihan kaikki (n. 0-110-vuotiaat).

PiiPoon taide- ja kulttuuritoimintaa toteutetaan omissa kulttuurikeskustiloissa Lempäälän Ideaparkissa sekä kouluilla, päiväkodeissa, vanhainkodeissa, palvelukeskuksissa, työyhteisöissä, lastensuojeluyksiköissä ja vastaanotto- ja kuntoutuskeskuksissa. Taiteenlajeihin kuuluvat mm. sirkus ja erityisesti sosiaalinen sirkus, teatteri-ilmaisu ja sen eri menetelmät, musiikki, elokuva, kuvataide, kädentaidot ja sanataide kulttuurin ja taiteen ammattilaisten ohjaamina.

Valtakunnallisessa kehittämistyössä keskiössä ovat kulttuurin saavutettavuus, ”taide, kulttuuri ja hyvinvointi”-teemat ja erilaiset yhteistyömallit. Vuoden 2016-2017 PiiPoon hankkeissa toteutetaan kahta hallitusohjelman kärkihanketta (%TAIDETTA –Pirkanmaa ja TAIDEVALKKU –Lempäälä – lastenkulttuurin saavutettavuus), koordinoidaan valtakunnallista kulttuurihanketta vastaanottokeskuksissa asuville lapsille ja nuorille (TAIDE IN ACTION), nostetaan suomalaisten 9.-luokkalaisten nuorten ajatukset keskiöön tasa-arvokeskusteluun (ISOT- itsenä olemisen tärkeydestä –tasa-arvotyö Suomen yläkouluissa). Hankkeiden toteutuksissa tehdään monialaista yhteistyötä kulttuuri-, sote-, opetus- ja kasvatusalojen toimijoiden kanssa.

PiiPoo juhlistaa kymmenettä toimintavuottaan järjestämällä kaikille avoimen ja maksuttoman tapahtumaviikon Lempäälän Ideaparkissa ti 29.11.– la 3.12.2016. Juhlaviikon päivät ovat teemoitettuja PiiPoon toiminnan mukaisesti; tiistaina juhlitaan 60+-kulttuuria ja järjestetään nuortenkulttuurin suunnittelutreffit, keskiviikkona työpajoissa ja esityksissä tutustutaan PiiPoon hankkeiden taiteilijoihin ja sisältöihin (mm. TEIJO, %TAIDETTA, Taidevalkku ja Taidetaiturit), torstaina juhlistetaan lasten oikeutta taiteeseen yhdessä koko muun Suomen kanssa tutustuen vauvakulttuuriin ja esityksiin #taideonlasten –päivässä. Perjantaina vietetään PiiPoon 10v. -kutsuvierassynttäreitä lauantaina PiiPoon taidetoiminta on ihan kaikille ja estradilla on erityisesti PiiPoon harrastusryhmien esitykset ja työpajat.

Lapset pääsevät liikkumaan ja pelleilemään sirkuskoulussa. Kuva: LV-S:n arkisto

Lapset pääsevät liikkumaan ja pelleilemään sirkuskoulussa. Kuva: LV-S:n arkisto

Lue lisää aiheesta:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?