Pienveneille halutaan kulkuväylä Herralanvirtaan

Herralanvirran maisemissa vilisi kalastajia rahoitusajan päätyttyä 1. joulukuuta.

Siimojen suhinaa. Herralanvirran maisemissa vilisi kalastajia rahoitusajan päätyttyä 1. joulukuuta.

Lempäälän Herralanvirran säännöstelyrakenteen muutostarpeet selvitetään pienveneiden, kanoottien ja kajakkien kulun sekä erilaisten kalojen kulun mahdollistamiseksi. Lisäksi selvitetään koskimelonnan mahdollistamista.
Nykyinen Herralanvirran säännöstelyrakenne palvelee hyvin säännöstelyn tarpeita sekä kalastusta. Rakenteen alapuolinen koskialue on yksi Pirkanmaan suosituimmista koskikalastuskohteista.

Vaikka säännöstelyä voidaan toteuttaa hyvin, kovan virtaaman vuoksi nykyistä rakennetta on vaikea kunnostaa. Lisäksi hätätilanteessa juoksutuksen pysäyttäminen kokonaan on mahdotonta.

Säännöstelyrakenteeseen kuuluu avattavan patoluukun lisäksi ohitusuoma, joka varmistaa luvan edellyttämän minimivirtaaman saavuttamista. Kuitenkin nykyisen ohitusuoman voimakkaat virtausnopeudet heikentävät kalojen kulkumahdollisuuksia Pyhäjärven ja Vanajaveden välillä.Ohitusuoman läpi nousevat ainoastaan lohikalat ja muut riittävän voimakkaat kalalajit.

Veneellä ei ole mahdollista päästä padon ohi eikä sen läheisyydessa ole rantautumispaikkaa, josta esimerkiksi kanootin voisi kantaa ohi. Ohitusuoma ei ole tarkoitettu veneilyyn ja siitä läpikulku on kielletty. Rakennetta ei voida käyttää koskimelontaan, vaikka sille olisi jonkin verran kysyntää.

Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen mukaan säännöstelyrakenteen muuttamisessa tulee ottaa huomioon kaikki käyttötarpeet unohtamatta patorakenteen alkuperäistä tarkoitusta.

Muutoksen tavoitteena on kaikkineen Kuokkalankosken ja Herralanvirran matkailu- sekä virkistysolosuhteiden parantaminen. Lisäksi rakenteen muuttamisessa tulee ottaa huomioon tulvatilanteiden hallinta.

Rakenteen omistava Pirkanmaan ELY-keskus hakee tarvittaessa luvan rakenteen muuttamiseksi ja tekee muutokset yhteistyössä intressitahojen kanssa. Muutoin päävastuu matkailu- ja virkistysolosuhteiden parantamisesta on kunnalla ja aktiivisilla toimijoilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?