Nyt on nuorten puheenvuoro

Minä peloton avaa katsojalle nuorten maailman

Niklas Söderström ohjasi lopputyökseen Minä peloton -näytelmän. Näytelmässä on mukana Juuli Nippala ja Roosa Ojanen. Kuva: Katariina Onnela

Niklas Söderström ohjasi lopputyökseen Minä peloton -näytelmän. Näytelmässä on mukana Juuli Nippala ja Roosa Ojanen. Kuva: Katariina Onnela

Nuorista ja nuoruudesta paljon yleistyksiä ja ennakkoluuloja. Milloin he ovat sitä tai tätä ja varsinkin tekevät useimmiten kaiken aivan väärin. Olisivat nyt vähän vähemmän, noh, nuoria.

Hakkarin koulun draamaryhmän teatteriesitys Minä peloton ei arvaile mitä nuorilla olisi sanottavana. Kertojina ovat itse nuoret.

Näytelmän on ohjannut lempääläislähtöinen oleva Niklas Söderström. Teatteria yli puolet elämästään harrastanut nuorimies tekee Hakkarissa esikoisohjauksensa. Esitys on osa hänen opinnäytetyötään Metropolia AMK:n sosiaalialan koulutusohjelmassa.

– Sosionimiopintojen aikana vahvistui, että haluan tehdä teatteria nuorten kanssa. Tämä on paluu lapsuuden ja nuoruuden kulmille.

Hän on esiintynyt muun muassa Birgitan teatterissa Myrskyluodon Maijassa sekä Lempäälän Nuorisoseuran ja Nurkkanäyttämön näytelmissä.

Niklas Söderström otti Hakkarin kouluun yhteyttä viime keväällä. Vastaanotto koulun puolelta oli hyvä. Myös kunta suhtautui ajatukseen suopeasti tutkimuslupaa haettaessa. Kesän aikana muotoutuivat tarkemmat suunnitelmat ja sisältö.

Elokuussa Niklas Söderström kävi Hakkarin koululla pitämässä aamunavauksen projektista.

– Kerroin, että kiinnostuneet voivat tulla auditorioon ruokavälkällä. Paikalle tuli ihan hirveästi nuoria, ainakin kolmekymmentä. Olin tosi kiitollinen ja positiivisesti yllättynyt. Moni ilmoittautui mukaan.

Projektiin kuului seitsemän työpajaa, joista kullakin oli oma teemansa ja kaikki liittyivät nuoruuteen. Esityksen käsikirjoitus muotoutui teatterin ja draaman keinoin muun muassa tulevaisuudennäkymistä, lapsuusmuistoista ja nuorisokulttuurin ilmiöistä. Filosofisessa ja syvällisessä näytelmässä pohditaan mitä nuoruus on.

– Nuorilla on paljon hienoja ajatuksia. He ovat osanneet käsitellä aiheita tosi hienosti ja syvällisesti, Niklas Söderström kertoo ja toteaa, että se hieman mietitytti häntä etukäteen.

Ensi-iltansa 9. joulukuuta saaneessa näytelmässä on mukana kuusi 7–9 -luokkalaista nuorta.

– Näytelmä on tutkivaa teatteria. Se on kokeileva, hyvin erilainen eritys, Niklas Söderström kertoo.

Näytelmä esitetään koulupäivänä Hakkarin koulun oppilaille ja ensi-illan lisäksi Hakkarin auditoriossa on kolme näytöstä yleisölle viikolla 50: tiistaina, torstaina ja perjantaina klo 19. Esitykseen on vapaa pääsy.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?