Lempäälän seudun Valotuikut 15 vuotta

Onneksi on lupa sairastaa

Tanssiryhmä Vapaavarsi esitti yhteisötanssia. Kuva: Erkki Koivisto

Ehtookodon juhlasalin iso seinä oli somistettu kauniisti jouluisin valotuikuin, kun Lempäälän seudun Valotuikut ry tiistaina 13. joulukuuta vietti juhlatilaisuuttaan. Mielenterveyden keskusliiton paikallinen jäsenyhdistys oli kokoontunut kutsuvieraineen joulun alla ohjelmalliseen 15-vuotisjuhlaansa.

Mielenterveyden keskusliitto ry on mielenterveyskuntoutujien  ja heidän läheistensä itsenäinen kansalaisjärjestö, johon kuuluu 160 jäsenyhdistystä eri puolilla Suomea. Lempäälän mielenterveysyhdistys Valotuikut järjestää muun muassa illanviettoja, ryhmiä ja retkiä lempääläläisille ja vesilahtelaisille mielenterveyden häiriöistä kärsiville.

Yhdistyksen perustajajäsen Jouko Varpukoski toimi tilaisuuden juontajana. Kuva: Erkki Koivisto

Mielenterveysyhdistys Lempäälän seudun Valotuikkujen perustajajäseniin lukeutuva yhdistysaktiivi Jouko Varpukoski muisteli lähteneensä toimintaan mukaan toimittuaan ensin Lempäälän seudun työttömien yhdistyksessä, sen virikemoottorina.

– Toimin silloin yhteistyössä Lempäälän silloisen sosiaalijohtaja Raimo Niemisen kanssa. Hän kertoi antaneensa kahdelle sairaanhoitajalle tehtäväksi perustaa kuntaan mielenterveysyhdistys. Etsin naiset ja osallistuin perustavaan kokoukseen, joka pidettiin Ehtookodon käsityötilassa, muisteli Varpukoski yhdistyksen hallituskausityöskentelynsä alkamista.

Yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Taina Kettunen kohotutti juhlayleisön aplodeeraamaan kaikille juhlassa läsnä olleille perustajajäsenille. Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaalakka ja liiton muut työntekijät olivat lähettäneet juhlivalle yhdistykselle tervehdyksensä.

Ilta skanssissa -valssi. Lempäälän eläkkeensaajat esittivät juhlayleisölle senioritanssia. Kuva: Erkki Koivisto

–  Vaikkapa Pirkan opistossa voisi olla ”Yhdistystoiminnan alkeet vasta-alkajille” -kurssi, sanoi Lempäälän kunnan tervehdyksen tuonut kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult (sd.), joka ilmoittautui hallintobyrokraatiksi.

– Olen ilolla ollut yhtenä saattajana tämän yhdistyksen toiminnassa ja tilin- ja toiminnantarkastajana koko sen tähänastisen olemassaoloajan.

Petäkoski-Hult korosti Valotuikkujen toiminnan olevan tärkeää paitsi sairaudesta toipuville myös heidän omaisilleen.

– Onneksi nyt on ihan lupa sairastaa mielenterveyden sairauksia. Tässä suhteessa kynnys on paljon madaltunut, sanoi Petäkoski-Hult viitaten tapahtuneeseen asennemuutokseen sillä, että psykiatrisille potilaille osoitetun Pitkäniemen sairaalan tuottamat palvelut tuotetaan mahdollisesti vuodesta 2025 Kaupin sairaalakampuksella.

– Samalla alueella, missä hoidetaan muitakin sairauksia.

Tuula Petäkoski-Hult näki haasteellisena, miten asiakkaat jatkossa löytävät palvelut soteuudistuksen toteutuessa. Hän kysyi, miten sosiaali- ja terveyspalvelut ja perusoikeudet toteutuvat palveluiden saatavuudessa.

– Kuntiin jää terveyttä ja hyvinvointia edistäviä palveluja. Palvelujen tuottamisessa painopiste pitää kunnissa siirtää korjaamisesta ennaltaehkäisyyn. On Lempäälän kunta jo aiemminkin ilman soteuudistusta tuottanut ja kehittänyt avopalveluita ja onnistunut siinä hyvin. Tavoite on saavutettu, sillä meillä on vain 0,43 vuodepaikkaa tuhatta asukasta kohti, Petäkoski-Hult kiitteli.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.