Poikakerho tutustui defibr… ei kun sydäniskuriin

Ideaparkin Ståhlbergin kahvilassa kokoontuvaan Poikakerhoon kuuluu 28 jäsentä.

Kauppakeskuksista löytyy defibrillaattoreita eli uudelta nimeltään sydäniskureita, mutta kuka osaa hädän hetkellä käyttää laitetta?
Lempääläinen Tapani Kauppinen päätti levittää tietoa sydäniskurin käytöstä ja kutsui pelastuslaitoksen asiantuntijat esittelemään laitetta Ideaparkin poikakerholle.
Poikakerho on 28 täysi-ikäisestä miehestä koostuva, säännöllisesti Ideaparkin Ståhlbergin kahvilassa kokoontuva ryhmä, jolla on jopa oma klubikortti. Ryhmä on suljettu eikä siihen oteta lisää jäseniä.

Sydäniskurin toimintaa saapui esittelemään ensihoitokouluttaja Jukka Järvinen.
Moni varmasti yllättyi kuultuaan, mitä sydäniskuri tekee.
– Yleisesti luullaan, että laite käynnistää sydämen. Sitä se ei tee, vaan laitteen tehtävänä on sammuttaa sydän.
Sydäniskurin avulla hoidetaan potilaita, joilla on sydämessä kammiovärinä, kammiotakykardia tai eteisvärinä.
– Laite tunnistaa luotettavasti rytmihäiriön ja neuvoo käyttäjää toimimaan oikein ja turvallisesti.
Kun sydäniskurin liimapintaiset elektrodit on kiinnitetty potilaan rintaan, laite pystyy analysoimaan, tarvitseeko potilas sähköimpulssin.
Ennen iskua laite käskee ”irti potilaasta” ja antaa sen jälkeen tasavirtaiskun.

Sähköisku lopettaa sydämen epätasaisen, kaoottisen rytmin, ja tämän jälkeen sydänlihaksen järjestyneempi supistuminen voi taas alkaa. Sydän alkaa pumpata verta ja verenkierto palautuu.
Ilman sydäniskuria kammiovärinässä oleva sydän ei kykene käynnistymään. Peruselvytykseen kuuluu olennaisena osana myös painelu-puhalluselvytys.

Lääkintämestari Ari Kannisto kertoi pelastuslaitoksen ensihoitopalvelun saavan Pirkanmaalla uusia alueita vastuulleen. Seuraavan kahden vuoden ajaksi mukaan tulevat Akaa, Ylöjärvi ja Vesilahti. Tehtäväalueen laajentuessa pelastuslaitos värvää uusia ihmisiä.
Kanniston mukaan kansalaisten ensihoitopalveluihin ei ole näköpiirissä muutoksia.
– Hätäkeskus vastaa edelleen ja yhtä tärkeää kuin ennenkin on antaa oikea osoite. Hätäkeskus on uudistumassa myöhemmin siten, että käyttöön tulevat yhteistoimintatyökalut. Ohjelma pystyy automaattisesti ehdottamaan lähintä yksikköä, jolloin henkilöiden oma harkinta jää vähemmälle, Kannisto kertoi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?