Suntion jouluvalmistelut alkavat jo kesällä

Päivi Salosen vuoden kiireisin päivä on jouluaatto

Virsien numerot pitää ripustaa paikoilleen ja ilmoittaa myös terveyskeskukselle. Vesilahden kirkosta terveyskeskukselle kulkee nimittäin suora lähetys jumalanpalveluksesta. Kuva: Katariina Onnela

Rautialantietä pitkin kävelee parijonoissa pieniä heijastinliivisiä lapsia. Suunta on kohti kirkonmäkeä ja kello kymmenen alkavaa päiväkotilaisten joulukirkkoa.

Seurakuntamestari Päivi Salonen on saapunut työpaikalleen jo hyvissä ajoin ja nyt kirkossa on kaikki valmista lapsia varten. Joulu on hänen työssään kiireisintä aikaa. Joulukiireet alkavat ensimmäisestä adventista, mutta ensimmäiset ajatukset joulunaikaan luodaan jo kesällä.

–Kesällä pitäisi aloittaa jo katsomaan joulukuusia. Lumen keskeltä niitä on sitten vaikea löytää. Kuusi joulukuusta pitää hommata ja vuosien varrella niitä on löytynyt milloin mistäkin. Joskus seurakunnan metsästä, joskus omasta tai ystävien ja joskus on saatu lahjoituksena, Päivi Salonen kertoo.

Suurin, yhdeksännmetrinen kuusi odotteli vielä maanantaina 19. joulukuuta pääsyä sisään kirkkoon.

– On vanha sanonta, että jos kuusi ei ylety rautatankoon saakka, niin suntio on huonontunut, hän nauraa.

Nykyisin se ei kuitenkaan pidä enää paikkaansa, sillä kuusi saadaan lahjoituksena.

– Kotkanpesän kodalla sunnuntaiaamuisin kokoontuva porukka katsoo kuusen ja tuo sen seurakunnalle.

Heijastinliiviset lapset ovat ehtineet kirkkoon ja myös kirkkoherra Harri Henttinen saapuu paikalle. Hän pukee sakastissa päälleen albaa ja saman tien Päivi Salonen hypähtää ylös tuolistaan.

– Suntion tehtäviin kuuluu myös katsoa, ettei pappi lähde sakastista henkari vyössään, hän toteaa ja ripustaa henkarin takaisin kaappiin. Lisäksi apua tarvitaan tänään oikeanvärisen stolan valinnassa.

Joulun aikaan Vesilahden seurakunnassa järjestetään yli kaksikymmentä tapahtumaa. On itsenäisyyspäivän viettoa, kauneimpia joululauluja, heviä joulua ja tietysti jumalanpalveluksia. Niitä järjestetään paitsi kirkossa myös Vesilahden Suurissa joulumyyjäisissä yläasteella ja Onkemäen koululla.

– Mennään sinne, missä ihmiset ovat. Tänä vuonna olimme Suurissa joulumyyjäisissä kolmatta kertaa.

Suntion töihin jumalanpalveluksen siirtyminen tietää tavaroiden pakkaamista ja viemistä paikasta toiseen. Mukaan kerätään albat, liinat alttaria varten, kolehtivälineet ja niin edelleen.

– Muuten pääsee helpommalla, koska tilat ovat muiden valmiiksi laittamat.

Päiväkodit ja koulut saapuvat perinteisesti kirkolle omiin joulukirkkoihinsa. Joskus heillä on omaa ohjelmaa, jota Päivi Salonen saattaa kiivetä urkuparvelle katselemaan. Päiväkotilasten joulukuvaelmasta hänelle on jäänyt mieleen eräs tietty yksityiskohta.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun olen nähnyt paimenella vilkkuvat lenkkarit.

Kiireisintä Päivi Salosella on jouluaattona ja joulupäivänä. Jouluaaton hän työskentelee työparinsa kanssa puoliksi. Siihen kuuluu kunniavartiovuorolaisten avustamista, aattohartaus ja myöhemmin illalla vielä jouluyön musiikkia. Lisäksi kirkko pitää valmistella joulupäivän hartautta varten.

Virsinumerot pitää ripustaa tauluille ja ilmoittaa ne terveyskeskukselle. Sinne kuuluu nimittäin suora lähetys kirkolta. Lisäksi töihin kuuluu paikkojen siistimistä, ehtoollispikareiden asettamista, avustajien opastamista, kellojen soittamista ja paljon muuta.

Illalla hän saattaa vielä kiivetä kellotapuliin ihailemaan kynttilöistä täyttyvää hautausmaata.

Aiemmin viikolla tilataan kukkia ja varmistetaan, että Valamon luostarin viiniä ja diakonissalaitokselta tulevia ehtoollisleipiä on riittävästi. Kirkon lämmitys on nykyisin ohjelmoitu viikoksi eteenpäin ja sitä voi säätää vaikka puhelimella. Siinä oppia otettiin aikoinaan kantapään kautta, kun nuorella suntiolla meni kirkon lämmittäminen liiallisuuksiin ja kiirastorstaina ei uruista kuulunut pihaustakaan.

Joulupäivän aamuna on vuorossa yksi Päivi Salosen joulun kohokohdista. Silloin sytytetään kirkon kattokruunuihin oikeat kynttilät. Sen jälkeen voi jo hieman huokaista ja kääntää katseensa kohti tapaninpäivänä odottavaa vapaata.

Tämän vuoden joulu on suntion hänen kahdenneskymmenes. Vain yhtenä vuontena hän ei ole ollut valmistelemassa kirkkoa juhlakuntoon. Syynä oli paketissa ollut jalka. Joulukirkkoon hän kuitenkin keppien kanssa silloinkin suuntasi.

Päivi Salonen toivoo, että muuttuvassa maailmassa muutkin jaksaisivat pitää kiinni meidän omista perinteistämme.

Lisäksi hän haluaa korostaa, että hän ei toki yksin kaikkia joulun ajan töitä tee.

– Tämä ei ole mikään yhden naisen yritys, vaan tiimityötä työkavereiden ja vapaaehtoisten kanssa. Koko homma on sellainen ruljanssi, mistä ei selviäisi ilman auttavia käsiä ja jalkoja.

Virsien numerot pitää ripustaa paikoilleen ja ilmoittaa myös terveyskeskukselle. Vesilahden kirkosta terveyskeskukselle kulkee nimittäin suora lähetys jumalanpalveluksesta. Kuva: Katariina Onnela

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?