Tule joulu vegaaninen!

Kasviperäinen ruokavalio on noussut tänä vuonna valtavaan suosioon. Vegaaninen joulupöytä syntyy helposti, eikä kasvisruokailijan tarvitse edes luopua perinteisistä laatikoista, kalasta tai kinkusta.

Nauti porkkala saaristolaisleivän tai limpun sekä kaurapohjaisen tuorejuuston kera. Kuva: Ida Nieminen

Porkkala eli vegaaninen kylmäsavulohi


6 annosta

3 kpl isoja porkkanoita

1 pkt karkeaa merisuolaa

3 tl nestemäistä savuaromia

1 tl valkoviinietikkaa

1 rkl rypsiöljyä

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Pese porkkanat, mutta älä kuori niitä. Peitä uunivuoan pohja merisuolakiteillä. Asettele porkkanat paistoastiaan tiiviisti vierekkäin, ja peitä myös ne kokonaan merisuolalla. Kypsennä porkkanoita noin 1,5 tuntia. Tarkkaile porkkanoiden kypsymistä, jotta niiden pinta ei mustu liikaa. Kevyt tummuminen ei haittaa.

Murra porkkanoiden pintaan syntynyt suolakuori ja anna jäähtyä. Tee porkkanan pintaan pitkittäissuuntainen viilto. Kuori varovasti sormin. Kannattaa valita mahdollisimman suuria porkkanoita, jotta kuoren irrottaminen sujuisi helpommin. Suikaloi porkkanat esimerkiksi juustohöylällä.

Sekoita marinadin ainekset yhteen. Laita porkkanalastut kannelliseen muovirasiaan, ja kaada mukaan marinadi. Lisää halutessasi kuivattua tai tuoretta tilliä. Anna porkkalan tekeytyä jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

Härkispullat ja lämmin bataattisalaatti sopivat esimerkiksi kevyeksi joulupäivnä ateriaksi. Kuva: Ida Nieminen

Härkispullat
Noin 10 kappaletta

250 g härkistä

2 pientä sipulia

1 dl kaurahiutaleita

1 dl kikherne- tai korppujauhoja

1 dl maustamatonta soijajugurttia

1 dl kasvimaitoa

0,5 dl oliiviöljyä

2 valkosipulikynttä

suolaa

mustapippuria

savupaprikajauhetta

Käännä uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pilko sipulit mahdollisimman pieniksi. Sekoita sipulisilppu härkiksen joukkoon. Härkiksen tilalla voit kokeilla myös nyhtökauraa tai soijarouhetta. Lisää mukaan loput ainekset, myös mausteet. Sekoita huolellisesti, jotta nesteet imeytyvät kuiviin aineksiin. Hienonna seos sauvasekoittimella. Pyörittele massasta kosteilla käsillä sopivan kokoisia pullia. Paista pyöryköitä noin 15 minuuttia, mutta älä päästä niitä kuivumaan. Tarjoile soijajugurttikastikkeen kera.

Lämmin bataattisalaatti
4 annosta

1 iso bataatti

1 pss cashewpähkinöitä tai muita pähkinöitä

rasiallinen tuoretta pinaattia

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori ja paloittele bataatti. Laita bataattikuutiot kulhoon, ja sekoita niiden joukkoon öljy ja mausteet. Asettele kuutiot tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. Paista noin 15 minuuttia tai kunnes bataattilohkot ovat pehmenneet. Bataatinpalat kannattaa kääntää, kun niiden toinen puoli on saanut kauniin ruskean pinnan.

Peitä tarjoiluastian pohja huolellisesti pestyillä pinaatinlehdillä. Voit kokeilla myös rucolaa. Asettele bataattilohkot pinaattipedille. Murskaa joukkoon pähkinät ja viimeistele halutessasi tuoreilla yrteillä. Bataatin sijaan voit testata lanttua, porkkanaa tai perunaa joululaatikoiden tapaan.

Kauniisti säilötyt suklaatryffelit sopivat vaikka joululahjaksi. Kuva: Ida Nieminen

Suussa sulavat suklaatryffelit
Noin 20 kappaletta

2 dl soija- tai kauravispikermaa

0,5 dl sokeria

300 g tummaa maidotonta suklaata

50 g kasvipohjaista margariinia

Kaada kerma kattilaan, ja kuumenna se kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää sokeri, paloiteltu suklaa ja pehmeä margariini. Hämmennä tasaiseksi. Halutessasi sekoita tryffelimassan joukkoon esimerkiksi raastettua appelsiinin kuorta, pähkinämurskaa, kookoshiutaleita, piparinmuruja, kuivattuja marjoja tai likööriä.

Pistä kattila jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Jos tryffelimassa ei jähmety tarpeeksi, siirrä se hetkeksi pakastimeen. Pyörittele jäähtyneestä seoksesta pieniä palloja. Kierittele ne tummassa kaakaojauheessa tai kookoshiutaleissa. Säilytä valmiita tryffeleitä jääkaapissa.

Perinteiset jouluherkut muuntuvat helposti vegaanisiksi

Laatikot: Käytä laatikoiden valmistamiseen kasvipohjaista maitojuomaa, kuten soija- tai kauramaitoa. Korvaa myös kuohukerma kasvipohjaisella vispikermalla tai maitojuomalla. Valitse voin sijaan kasviperäinen margariini. Jätä kananmunat pois.

Kinkku: Kokeile helppoa tofu- tai seitankinkkua. Netistä löytyy runsaasti ohjeita molempiin.

Rosollin kastike: Tee kastike kuohukerman sijaan soija- tai kaurapohjaiseen vispikermaan.

Juustotarjotin: Monet ruokakaupat tarjoavat nykyään runsaan valikoiman erilaisia vegaanisia juustokkeita. Kasviperäisinä versioina saa erimakuisia tuorejuustoja, cheddaria, monin tavoin maustettua edamia, sinihomejuustoa, savujuustoa, parmesaania, mozzarellaa ja fetaa. Kokeile suolakeksien seuralaisena lisäksi vaikkapa hummusta, vegaanista pestoa tai erilaisia itse tehtyjä tahnoja.

Leikkeleet, nakit ja pyörykät: Ruokakauppojen einesosastoilla ja pakastealtaissa lymyää monipuolinen valikoima erilaisia vegaanisia valmistuotteita. Maista esimerkiksi vegaanista salamia, falafelpyöryköitä tai soijanakkeja.

Riisipuuro: Valmista riisipuuro soijajuomasta, kookosriisijuomasta tai tölkkikookosmaidosta.

Luumurahka: Hyvin varustettujen päivittäistavarakauppojen jugurttihyllyiltä löytyy kasviperäinen rahkavalmiste. Vaihda tavallinen vispikerma kaura- tai soijaversioon.

Joulutortut: Monet valmiit pakastelehtitaikinalevyt ovat vegaanisia. Tarkista ainesosat tuoteselosteesta. Käytä kasviperäistä margariinia, jos teet taikinan itse. Tortut eivät välttämättä kaipaa voitelua, mutta kauniin pinnan saa tehtyä vaniljasoijavanukkaalla tai siirappi-vesiseoksella.

Piparit: Myös monet pakastepiparitaikinat ja valmispiparit ovat vegaanisia. Itse tehtyyn taikinaan tarvitset maidotonta kasvimargariinia, kasvipohjaista maitojuomaa ja kasvipohjaista ruoka- tai vispikermaa.

Lisää vinkkejä vegaaniseen jouluun löytyy ainakin näiltä sivustoilta:

vegaanituotteet.net

chocochili.net

kamomillankonditoria.com

Facebookin Sipsikaljavegaanit- ja Vegaaninen Tampere -ryhmät

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?